Pazar Kalbinin ritmini duydu, müzikle tanıştı

Kalbinin ritmini duydu, müzikle tanıştı

03.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’deki 63 bine yakın işitme engelli çocuktan biri Nurullah Dündar. Onu birçoğundan ayıran özel yetenekleri var; iyi düzeyde bateri çalıyor, dans ediyor, müzikallerde rol alıyor

Kalbinin ritmini duydu, müzikle tanıştı

Mimar Sinan İşitme Engelliler Ortaokulu’nda 7. sınıf öğrencisi olarak eğitim hayatına devam eden Nurullah, işitme engelli üç kardeşin en küçüğü. Yaklaşık 2 yıldır iyi düzeyde bateri çalıyor, dans ediyor, halk oyunlarında zeybek oynuyor, tiyatro ve müzikallerde rol alıyor.

Haberin Devamı

Müzik öğretmeni Funda Ceylan’ın yeteneğini keşfettiği Nurullah’ın müzikle tanışması doktorların hasta muayenesi için kullandığı steteskopla olmuş. Beden perkisyonu çalışmalarıyla müzik eğitimi almaya başlayan Nurullah, steteskop sayesinde kalp ritmini dinleyerek, müziği ilk kez vücudunda hissetti. Turkcell tarafından okul için tedarik edilen enstrümanlarla müziğe gerçek adımı atan Nurullah’ın bateri çalmadaki yeteneği bu sayede keşfedildi.

30’a yakın konser verdi

Mimar Sinan İşitme Engelliler Okulu’nda kurulan Fısıltı Ritim Grubu’nun en önemli üyelerinden biri olan Nurullah yerel ve ulusal çapta 30’a yakın konserde yer aldı. Nurullah Dündar’a okul öğretmenleri “Küçük Beethoven” adını vermiş. Sanatın birçok dalındaki yeteneği sayesinde bu ismi alan Nurullah, gelecek için umut vadediyor.

Haberin Devamı

Nurullah’ın yeteneklerinin keşfinde büyük rol oynayan müzik öğretmeni Funda Ceylan tüm öğrencilerinin bir ritm duygusuna sahip olduğunu, o duyguyu ortaya çıkarmak için işitme kalıntılarının çok önemli bir faktör olduğunu belirtiyor. Nurullah son olarak Turkcell’in düzenlediği Dünya Engelliler Farkındalık Günü’nde sahneye çıktı, halk oyunları gösterisine katıldı ve zeybek oynadı.

Nüfus ve Konut Araştırması sonuçlarına göre, Türkiye’de 5 milyona yakın engelli var ve bu rakamın nüfusa oranı yaklaşık yüzde 7. Engellilerin yüzde 43’ü erkek, yüzde 57’si kadın. Ancak çeşitli sakatlıklar ve kazalar sonucu belirli becerilerini yitirmiş kişiler de eklendiğinde sayı neredeyse 10 milyona ulaşıyor. OECD-AB ve Türkiye verilerine göre, dünyada yaklaşık 1 milyar engelli yaşıyor. Bu rakam dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’ine denk geliyor. OECD ülkelerinde engellilere yönelik harcamalar, yapılan sosyal harcamaların yüzde 10’una denk geliyor ve ortalamada dört engelliden biri engelli yardımı alıyor.

İşverenlerin, 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde 3 engelli, kamu işyerlerinde ise yüzde 4 engelli çalıştırma zorunluluğu bulunuyor. Türkiye’de engelli haklarına yönelik önemli kanuni düzenlemeler ve değişiklikler yapıldı. Vergi indirimi, sosyal ve mesleki rehabilitasyon hizmetleri ve istihdam sağlama konusunda birçok yeni kanun çıktı.

Haberin Devamı

Turkcell’in yatırımları sürüyor

Engellİler için, kurulduğu günden bu yana çok sayıda proje hayata geçiren ve erişilebilirlik, eğitim ve sosyal hayata eşit katılım alanlarında yatırımlar yapan Turkcell, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında da bir etkinlik düzenledi. Toplantıda, “sosyal bariyerleri kaldır” ana fikriyle geliştirilen “İşaret Dilim” uygulamasını tanıtan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün tüm Türkiye’de işaret dili öğrenme seferberliği başlattı. İçerik zenginliğiyle dünyada ve Türkiye’de bir ilk olan İşaret Dilim uygulaması işitme engelli bireyler ve işaret dili bilmeyenler arasındaki iletişimi sağlamayı, işitme engelli bireylerin kişisel gelişimlerine destek olmayı hedefliyor.