Pazar ‘Kamp yaparken aklımıza geldi’

‘Kamp yaparken aklımıza geldi’

30.12.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Taksim Vakkorama’da artık outdoor sporları malzemeleri satılıyor. Vakkorama Outdoor’u açma fikri Cem Hakko’nun aklına arkadaşlarıyla kamp yaparken geldi. Hakko’nun oğlu sayesinde de, satışa sunulan her ürünün küçükler için tasarlanmış modellerini içeren "babalar ve oğullar" konsepti ortaya çıktı

‘Kamp yaparken aklımıza geldi’

‘Kamp yaparken aklımıza geldi’

Taksim Vakkorama’da artık outdoor sporları malzemeleri satılıyor. Vakkorama Outdoor’u açma fikri Cem Hakko’nun aklına arkadaşlarıyla kamp yaparken geldi. Hakko’nun oğlu sayesinde de, satışa sunulan her ürünün küçükler için tasarlanmış modellerini içeren "babalar ve oğullar" konsepti ortaya çıktı

MEFARET AKTAŞ

İstanbul’da outdoor sporları ve kampçılıkla ilgilenenleri bir araya getirecek yeni bir oluşum var artık. Vakkorama Taksim’de açılan Vakkorama Outdoor öncelikle konunun ilgililerinin her türlü malzeme ihtiyacını karşılamaya yönelik bir mağaza. Ama aynı zamanda outdoor sporları ve kampçılıkla ilgili pek çok söyleşi, uygulamalı eğitim ve etkinliğe de ev sahipliği yapacak.
Vakkorama Taksim’in iki katında 1400 metrekarelik bir alanda, dünyanın Camel Trophy, Salomon, Cassi, Buggy, Polaris, Garmin, Camper ve KTP gibi bu sporların malzemelerini üreten ünlü markalardan, ATV 4x4 motorlar, cross-cartlar, cross-motorlar, buggy ve uçurtmalar, GPS’ler, bisikletler, outdoor giysileri, çadırlar ve kamp için gerekli her şey satılıyor. Mağazanın konseptinde bu sporları büyüklerle küçüklerin bir arada yapması var. Bu yüzden motorlardan giysilere her şey hem çocuklar hem de büyükler için ayrı ayrı tasarlanmış. Mağazada ayrıca her perşembe 17.00-19.00 arasında yapılacak "Perşembe Söyleşileri"nde outdoor sporlarının usta isimleri bu sporları anlatacak, tecrübelerini paylaşacak ve eğitim verecek.

"Çocuklar babaları zorluyor"
Outdoor sporlarına düşkünlüğü ile tanınan Vakko Kuruluşları Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hakko bu mağazayı açma fikrinin outdoor’cu arkadaşlarıyla sık sık gittiği kamplarda ateşin başında ortaya çıktığını söylüyor. Mağazanın "büyükler ve küçükler bir arada" şeklinde özetlenebilecek konsepti de Hakko’nun aklına altı yaşındaki oğlunun kampçılığa olan düşkünlüğü sayesinde gelmiş.

Neden outdoor spor malzemeleri satan bir mağaza açtınız?
Cem Hakko: Biz uzun zamandır birçok arkadaşla kamp yapıyorduk. Kamp yapma da biraz paylaşım meselesi. Ateşin etrafında oturup konuştuğumuzda bu konuda birçok şeyin eksikliğini gördük. Biz her zaman sevdiğimiz şeyleri yaptık ticarette de... Dedik ki "Madem böyle bir kamp keyfimiz var, bir kampçının, doğayı sevenlerin aynı çatı altında buluşacağı bir yer açalım." Bir de artık yaşımız icabı hepimizin çocukları olmaya başladı. Bu kamp konusunda da çocuklar biraz babaları zorlamaya başladı.

Evet, Vakkorama Outdoor’un bir "babalar ve oğullar" konsepti var.
O herhalde ben 6 yaşındaki oğlumla beraber kamp yapmayı çok sevdiğim için çıktı. Orada en güzel paylaşımı hissediyorum.

Peki kız çocukları?
İki de kızım var ama onlarla henüz hiç kamp yapamadık.

Siz outdoor sporlarına düşkünlüğünüzle tanınıyorsunuz. Hangileriyle ilgileniyorsunuz?
Kamp hepsini içine alıyor. Şu sıralar daha çok trekking, dışarıda fotoğrafçılık, cross-motorları. Tamamıyla dışarıda yaşama ile ilgili...

"Ben Bolu’da kamp yaparım"
Dostlarınızdan bu tip sporlara düşkün, beraber kamp yaptığınız kimler var?
Valla Metin Kap’ından Galip Gürel’ine, Ahmet Utlu’ya kadar bu konuda ünlü, Camel Trophy’e katılmış falan insanlar var. Hayatları bunun üzerine kurulu. Kamp yapanların sayısı hızla artıyor. Evvelden üç-beş kişi giderken şimdi on-onbeş kişililik gruplar oluşmaya başladı.

En çok nerelerde kamp yapıyorsunuz?
Ben Bolu’cuyum. Bir arkadaşım sayesinde ilk kez yedi sene evvel Yalova’da yapmıştım. Şimdi fırsat buldukça oğlum beni zorluyor. Bu tip yerlere gittğimizde hep çadır oluyor yanımızda.

Türkiye’de en çok yapılan outdoor sporları hangileri?
Dağcılık tabii çok önemli, çok gelişti. Karşı olmama rağmen avcılık çok önemli. Bir de herhalde bizim yaptığımız kampçılık.

Vakkorama Outdoor’da söyleşiler dışında ne gibi aktiviteler yapılacak?
Bu iş şimdi çok ciddiye gitmeye başladı. Şimdi Bolu’da gölün kenarında 45 kişilik bir kamp hazırlanıyor. Ömer Tümay düzenliyor. Metin Kap’ın da bir çalışması var. Bu tip kamplarda insanlara kamp aletleri ve doğa ve hava durumu ile ilgili eğitim verilecek ki, sonradan kendi başlarına gidebilsinler. Çünkü mesela kaybolma olasılığı var. Orman devamlı çekiyor sizi. Türkiye kampa çok elverişli bir yer. Orman, göl, şelale her şey var. İki saat içinde kampınızda olabilirsiniz. Dünyada bu kadar kampa elverişli memleket yok. Başka yerlerde kamp için izin almanız lazım. Ateşinizi istediğiniz gibi yakamazsınız, çevre için pek çok kural var. Türkiye’deki kampçılar hem eğitimli hem de çevreye çok saygı duyuyorlar. Kampların ardından yerde en ufak bir şey bulamıyorsunuz. Motorlar konusunda da, Süleyman Memnun burada Kemer Country’de bir cross parkuru yaptı. Orada herkese teker teker motora, ATV 4x4’lere binmesini, bakımını öğretiyor. 4 yaşından 50-60 yaşına dek insanların orada bu işi öğrenme şansı var.

Camel Trophy şampiyonları da orada
Vakkorama Outdoor’da düzenli olarak yapılacak "Perşembe Söyleşileri"ne 7 Şubat’ta, 1988’de Sulawesi Adası’nda yapılan Camel Trophy’de dünya şampiyonu olan Ali Deveci (sol üstte) ve Galip Gürel de (sağ altta) katılacak. Söyleşinin başlığı "Otomobil Sporları" olacak. Söyleşilere mart sonuna dek Mehmet Yaşin, Ahmet Utlu, Feridun Çelikmen, Metin Kap ve Nasuh Mahruki gibi isimler de katılacak.

Mahruki dağları anlatacak
2002 PROGRAMI:
• 3 Ocak Ahmet Utlu "Yeni kültürlerde misafir olmak"
• 10 Ocak Feridun Çelikmen "Doğada hayatta kalabilme becerisi"
• 17 Ocak Nasuh Mahruki "Himalayalar ve değişik coğrafyalar" (Dia gösterimi de yapılacak)
• 24 Ocak Arif Aşçı "İpekyolu’nda son kervan"
• 31 Ocak Metin Kap "Off-road kullanma tekniği"
• 7 Şubat Ali Deveci & Galip Gürel "Otomobil Sporları"
• 28 Şubat Bünyemin Sürmeli "Hava koşullarını öngörebilme"
• 7 Mart Mehmet Yaşin "Outdoor’da gezmek, olmak" (Soru-cevap)
• 14 Mart Cem Baytekin "GPS kullanımı"
Bilgi için: (0212) 251 15 71 (5 hat) www.vakkorama.com.tr/outdoor




PAZAR