Kanarya gibi şakrak ve sadık

Dikkat!!! Testus bir sınav değil... "Çoktan seçmeli testölerle "gırgır" geçmeyi amaçlamakta... Testustaki şıklardan biri mutlaka doğru yanıt ve doğru olanı bazen şıkların en komiği... Yanıtlar her testusun altında, göz ucunda... Ezcümle, en iyi sınav testustan beter...

Kanarya gibi şakrak ve sadık

Kanarya gibi şakrak ve sadık

Dikkat!!! Testus bir sınav değil... "Çoktan seçmeli testölerle "gırgır" geçmeyi amaçlamakta... Testustaki şıklardan biri mutlaka doğru yanıt ve doğru olanı bazen şıkların en komiği... Yanıtlar her testusun altında, göz ucunda... Ezcümle, en iyi sınav testustan beter...

TESTUS FENERUS / Ahmet Turhan Altıner

Yenmek ya da yenmek... Bütün mesele bu mu? Yengiler ve yenilgiler mi yalnız yüz yıllık futbol tarihimizi yaratan? Yoksa birbirimize nakledegeldiğimiz dostane ve şakrak öyküler mi takımlarımızı yaşatan? 1923 yılında Fenerbahçe, Slavia adlı bir Çekoslavakya takımına 10-1 yenilmiş. Bunun bir de ilginç öyküsü var. Geldiklerinde, Slavia’nın başkanı her maçı 7-0 yeneceklerini söylemiş. Nitekim ilk maçlarında Galatasaray’ı ve Altınordu’yu 7-0 yenmişler. Fenerbahçe ile oynadığı son maçta ise sarı - lacivertli takımın golcü ve fırsatçı oyuncusu Beleş Ömer bir gol atınca yabancı takımın futbolcuları gazaba gelmiş ve maç 10-1 bitmiş. Aradan dört yıl geçmiş, Slavia yine Türkiye’de... Bu kez Fenerbahçe, Bekir’in golüyle maçı 1-0 kazanmış. Bu galibiyet bütün yurtta bayram havası estirmiş. Devrin başbakanı İsmet İnönü Fenerbahçe kulübüne bir telgraf çekmiş. Telgrafın metni "meserretle tebrik ederim" cümlesiyle bitiyor. Meserret ne demek, bildiniz mi? Yoksa ilk soruda arayın...
Neden bu kadar çok kişi Fener’i sever?. Yüz yıllık Fenerbahçe tarihinden aralayarak: "Başlangıçta bir ‘sosyete takımı’ da olsa... Futbolcuları torpilli olduğu için askerlikten ‘yırtmış’ da olsa... İstanbul’un işgali yıllarında ‘gâvur’ takımlarını teker teker sahalardan süpüren o... Anadolu’ya silah kaçırma faaliyetine karıştığı için kulüp binası işgal kuvvetlerince basılan o..." Atatürk’ün tuttuğu takım o... Heeeeyt, var mı Fener’e yan bakan?.. Kuruluşundan bugüne onlarca "ilk"e imza atan ve hemen herkes için bir yengi simgesi olan kanarya gönüllü papatya Fenerbahçe’nin kah teselli kah efsaneden mamul tarihinde röveşatayla tur atma testusuna buyur ola bu kez de...

1 İnönü’nün telgrafında geçen "meserret" ne demek kestirebildiniz mi?
a. Şen
b. Aziz
c. Yıldırım
d. Sevinç

2 Fenerbahçe 1907’de İstanbul’un hangi semtindeki bir evde kurulmuştu?
a. Fenerbahçe
b. Galatasaray
c. Beşiktaş
d. Moda

3 Fenerbahçe sarı ve beyaz olan ilk renklerini nereden almıştı?
a. Fenerbahçe çayırında açan papatyaların sarı ve beyazından
b. Kanaryanın sarısından, Fenerbahçe koyu dalga köpüğünün beyazından
c. Devrin amansız jurnalcilerinin dikkatini çekmemek için sarı ve beyaz seçilmişti.
d. Hepsi

4 Fenerbahçe’nin ilk amblemi neydi?
a. Papatya
b. Kanarya
c. Kandil
d. Fenerbahçe Burnu’ndaki "ışık saçan fener"

5 Fenerbahçe hangi yıl sarı lacivert oldu?
a. 1908
b. 1909
c. 1919
d. 1923

6 Fenerbahçe’nin tarihinde "ilkölerin sayısı o kadar çok ki, herkesin şıp diye bilemeyeceği bir tanesini soruyorum, Fenerbahçe bugün Türkiye’de unutulmuş bir spor dalının kurucusu, ilk ve son şampiyonu, her şeyi... Hangi spor dalı acep?
a. Cirit
b. Polo
c. Golf
d. Hokey

7 Fenerbahçe ekabirin de gözde takımı olmuş her zaman. Kulüp başkanları arasında iki şehzade, bir nafia nazırı (bayındırlık bakanı), bir milli eğitim bakanı ve bir de koskoca başbakan var. Bu başbakan öyle koyu Fenerliymiş ki devlet işlerini sahada halleder, antrenmanı izlerken önüne gelen evrakı okumadan imzalarmış. Kimmiş?
a. Süleyman Demirel
b. Bülent Ecevit
c. Şükrü Saraçoğlu
d. İsmet inönü

8 Türkiye’de ilk hasılat rekoru da Fenerbahçe’nin elinde. Enflasyon kurbanlarını eski günlerin cihan değer hayaliyle avutmak için bu rekoru aldım soruların arasına. İpucu olacağı için yılını es geçiyorum. Bakalım bu ilk gelir rekorunun meblağını kestirebilecek misiniz?
a. 355 bin lira
b. 4,5 lira
c. 1200 lira
d. 320 kuruş

9 1932’de kulübün bir ihtiyacı için açılan yardım kampanyasında ilk bağış Atatürk’ten gelmiş. Zamanın parasıyla 1000 TL! Peki Fenerbahçe’nin bu paraya neden ihtiyacı olduğunu kestirebilir misiniz?
a. Kulüp binası yanmıştı.
b. Avrupa Kupası maçına gidebilecek parası yoktu.
c. Türkiye’nin ilk yabancı futbolcu transferini gerçekleştirecekti.
d. Muhasebeci kasadaki paraları hortumlamıştı.

10 Birleşip güçlenme özlemleri sadece siyaset sahnesinde gözükmüyor. Fenerbahçe de kuruluşundan hemen sonra idari ve mali bir krize girmiş, kendine yakın bir kulüple birleşmeye çalışmıştı. İsim konusunda çıkan anlaşmazlık bu birleşmeyi engelledi. Hangi kulüple birleşmek istemiş acep?
a. Galatasaray
b. Beykoz
c. Üsküdar Spor Kulübü
d. Anadolu Kulübü

11 Bir başka yengi! Fenerbahçe 27 Ocak 1952’de Lanus takımını 3-2 yeniyor ve bir kupa kazanıyor. Böylece Türk futbolu dillere destan Arjantin futbolu karşısında çok başarılı bir sonuç elde ediyor. Bu kupanın adını kestirebilecek misiniz?
a. Tango Argentina Kupası
b. El Turco Kupası
c. Viva Zapata kupası
d. Eva Peron Kupası

12 İlk uluslarası şampiyonluğu Fenerbahçe 1967’de kazandı? Ne kupasıydı bu?
a. Balkan
b. UEFA
c. Şampiyonlar
d. Hiçbiri

13 Fenerli Ruhi Sarıalp’in 1948 Londra Olimpiyatları’nda kazandığı bronz madalya Türkiye’nin atletizm dalında aldığı ilk madalya. Peki hangi dal?
a. Üç adım atlama
b. Sırıkla atlama
c. Yüksek atlama
d. Balıklama atlama

14 Barselona’daki 1955 Akdeniz Olimpiyatlarında gene Fenerbahçeli bir atlet 800 metre ve 1500 metrede birinci olmuştu. Kimdi?
a. Abebe Bikila
b. Tonguç Tursan
c. Ekrem Koçak
d. Hasan Sami Kocamemi

15 "Kütüğüm Galatasaraylı ama kalbim Fenerli" demesiyle tanınırmış. 1912’de Galatasaray başkanıyken Fenerbahçe lokalini ziyaret ettiğinde konukseverlikten o kadar memnun kalmış ki, Fenerbahçe’ye başkan oluvermiş. Kimmiş?
a. Zeki Rıza Sporel
b. Ali Sami Yen
c. Fuat Hüsnü Kayacan
d. Hamit Hüsnü Kayacan

16 "Hiç unutmam, bir gün yine Fenerbahçe antrenmanını izlemeye gitmiştik. Yöneticilerle futbolcular bizi kovalamak istediler. Futbolculardan Esat da beni yakaladı ve sert bir tokat attı. Ama ben yine Fenerbahçe’den vazgeçmeyi hiç düşünmedim" diyen devlet adamı kimdir?
a. Mareşal Fevzi Çakmak
b. Cemal Gürsel
c. Osman Bölükbaşı
d. Kenan Evren

17 Fenerbahçe 1996’da ilk kez katıldığı Şampiyonlar Ligi’nde 40 yıldır evinde hiçbir yabancı takıma yenilmemiş hangi Avrupa takımını Elvir Boliç’in golüyle devirdi?
a. Leeds United
b. Manchester United
c. Real Madrid
d. Barcelona n

Yanıtlar: 1) d, 2) d, 3) a, 4) d, 5) b, 6) d, 7) c, 8) d, 9) a, 10) c, 11) d, 12) a, 13) a, 14) c, 15) d, 16) d, 17) b





PAZAR

































Canlı yayında gözaltına alındıEsra Erol'un programında gerçekler ortaya çıkarak, bir genç kızın daha hayatı kurtuldu.

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber