Pazar Kedilere kışlık ev kampanyası

Kedilere kışlık ev kampanyası

31.10.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Ekip ellerinde maket bıçaklarıyla harıl harıl çalışıyor. Kimileri kolileri keserken kimileri de aynı boyda strafor parçalarını hazırlıyor.

Kedilere kışlık  ev kampanyası

Dört ayaklı dostlarının kışı sağ salim atlatabilmeleri için karton evler yapıyorlar.
Reklam yazarı Ayser Çobanoğlu’nun Facebook’ta başlattığı “Kedi evi yapıyoruz” etkinliği sokak kedilerinin yağmur ve soğuktan uzak, huzurlu bir kış geçirmesini isteyen hayvanseverleri bir araya getirdi. Ekip Cihangir’deki kediler için iki ev kurdu. Devamı da gelecek. İlk “tapu teslim töreni”nde onlara eşlik ettik. Hazır bu kadar kediseveri bir arada bulmuşken de geçenlerde İzmir’de öldürülüşü MOBESE kameralarına takılan kediyi ve Türkiye’de hayvanseverlerin karşılaştıkları sorunları konuştuk.


“Akrabalarım bile hayvan beslememi garip karşılardı”
Ayser Çobanoğlu (Reklam yazarı ve oyuncakçı)

Haberin Devamı

- Proje evlerimizin önüne koymak için karton kedi evleri yapmak üzere doğdu. Buraya gelirken evlerden birinde bir kedinin huzur içinde uyuduğunu görünce, yaptığımız şeyin ne kadar işe yaradığını anladım.
-Akrabalarım bile hayvan beslememi, onlara yardım etmek istememi bir garip karşılardı. Bu konuda yapacak bir şey yok, bu ülkede insanlar size sıfat yapıştırmaya bayılıyorlar.
-Şu an evde iki kedi ile birlikte yaşıyorum. Sokakta kedileri besliyorum. Bir de terasta baktığım martı ve kargalarım var.
-İzmir’deki olayda beni asıl şaşırtan tepkilerin bu kadar geniş bir çevreden gelmesiydi. Hayvansever olabileceğini tahmin etmediğim -insanların bile tepki göstermesi umut vericiydi.
-Yasalar hayvan hakları konusunda birçok konuda olduğu gibi yetersiz. Düzeleceğine dair umudum da yok.

“Başka işin yok mu?’ diye bana tepki gösterenler de çıkıyor”

İsmail Sevim (Mimar)

Haberin Devamı

-Hayvanlar yararına katıldığım ilk etkinlik bu. “İşin yok mu ya!” diyenler oluyor ya da “Neden kedi de köpek değil?” diye soranlar. Onlara “Kedi-köpek fark etmez. İstersen sen de köpekler için bir şeyler yap” diyorum.
-Evimde Eddie adında, sokakta da Dilek adında bir kedim var.
-İzmir’deki olayda cezanın yeterli olup olmaması konuşuluyor. 70 milyar para cezası verseniz ne fark eder ki? Bu olay sadece
o kişiden ibaret değil. Eksik olan sevgi. Ceza ile sevgi temin edilebilir mi?

“İnsan öldürmekle hayvan öldürmek arasında fark yok”

Cemal Çobanoğlu
(İç mimar)

-Hayvanseverseniz sıklıkla eleştiriliyorsunuz. Mesela malzeme aldığımız nalburdaki diğer müşteriler “Başka işiniz gücünüz yok mu?” dediler. Bu, genel bakışı yansıtıyor. İnsanlar hayvanların da üşüyebileceğini, hastalanacağını düşünmüyor.
-Evimde bir kedim var. Sokakta da elimden geldiğince fazla hayvanı beslemeye çalışıyorum.
-Bahsi geçen olaydaki şahıs cinayet işlemiştir, insan öldürmekle hayvan öldürmek arasında fark yoktur, cezası aynı olmalıdır.

“Hedefim mahalledeki tüm kedilere birer ev yapmak”
Şehri Kaygısız (Mimar)

-Geçen eylüldeki sel felaketinde Bahçeşehir barınağına gittim. Bir kilometre balçığın içinde köpek taşıdım. Eleştirenler oldu, “Önce insanları kurtarsanıza!” dediler. O an hem insanlar hem hayvanlar mağdurdu. Derdini anlatamayanların yanına gittim.
-Kedi evi projesi bizlere sadece beş dakikamızı ayırarak bir sokak hayvanının belki de hayatını kurtarabileceğimizi gösteriyor. Hedefim mahalledeki tüm kedilere birer ev yapmak.
-Apartmanda beslediğim Boncuk ve Habeşi adında iki kedim var. Ayrıca sokakta önünde kedi maması olan tek apartman da bizimki sanırım.
-İzmir’de insanlık dışı bir olay yaşandı. Bu kişinin linç edilmeye kalkışılmasına karşıyım. Kana kan bakış açısı en ilkel toplumların değer yargılarından biridir.

“‘Kedili deli kadın’ önyargısı komik”
Bedia Günaydın (Fotoğrafçı)
-Hayvansevere karşı “Kedili deli kadın” önyargısı mevcut. Çok komik!
-Bu projeye arkadaşım aracılığıyla katıldım. Kedilerin kışı daha rahat geçirebilmelerine yardım etmek istedim.
-Hayvansever bir aileden geliyorum. Üç aylık bir kedim var.
-İzmir’de yaşanan bu olay bir insanlık ayıbıydı. Ortaya çıkmasının tek iyi yanı, sürekli yaşanan ama görmezden gelinen bir durumun gözler önüne serilmesiydi.

Pratik kedi evi yapımı
Bir karton koli alıp yan çevirin. Bir kapağı açık diğerleri kapalı olunca kendiliğinden bir kapı oluşuyor. Maket bıçağı ile kolinin kanatlarını örtecek strafor parçaları kesin. Kolinin etrafını strafor parçaları ile kaplayın. Koli bantı kullanabilirsiniz.