Pazar Kendini anlat, mesleğini öğren

Kendini anlat, mesleğini öğren

10.06.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kendini anlat, mesleğini öğren

Kendini anlat, mesleğini öğren

Kendini anlat, mesleğini öğren

AYŞEGÜL SÖNMEZ

Yaptığın işi sev, zaten başarılı olursun" klişe bir laf değilmiş. Bu, bir. İnsanın kendini tanımadan hangi meslekte başarılı olabileceğini de bilmesine imkan yokmuş. Bu da, iki. Bunları Elvin Aydın söylüyor. Lise ve üniversitelerde verdiği seminerlerle tanınan psikolog Elvin Aydın, kişinin özelliklerine göre yapabileceği mesleği bulmasını sağlıyor. İşinden memnun olmayan mutsuz insanların da başka mesleklerle başka fırsatlar yakalamasına yardım etmeye çalışıyor.
1971 doğumlu Elvin Aydın, tam iki yıldır kurduğu Kariyer Planlama Danışmanlığı Şirketi’nde insan kaynakları alanında gençlere, orta yaşlılara ve yaşlılara hangi meslekte başarılı olabilecekleri konusunda danışmanlık yapıyor. Özellikle üniversite sınavı öncesi gençlere girecekleri okulların neler olabileceği konusunda yardımcı olan Elvin Aydın, California State Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunu. Genç öğrencilerin kendilerini tanımalarının önemini vurguluyor, kendilerinin üzerine düşünmeden tercih yapmamaları konusunda uyarıyor:
"Türkiye’deki eğitim sistemi öğrencileri kısıtlayan bir sistem. Öğrenciler bilinçsiz tercihler yapıp, sonradan çalışan mutsuz insanlar grubuna dahil oluyorlar" diyen Aydın, danışmanlığı sırasında "Davranışsal Eğilim Analizi" isimli bir metot uyguluyor.

Teknik ve davranış
Çalışan ama yaptığı işten mutsuz olan insanlara, belli bir yaşa kadar çalışmamış ev kadınlarına da neler yapabilecekleri konusunda seçenekler sunan Elvin Aydın, Türkiye’de insanların teknik yeterlilikleri yüzünden işe alındıklarını, davranışsal eksiklikleri yüzünden de işten çıkarıldıklarını ve bu ikisinin de bir arada iyi gitmesinin iş hayatında başarılı olmanın tek kuralı olduğunu söylüyor. Başarılı bir iş hayatının bir başka kuralı ise "nede iyiyim" sorusunu kişinin kendine sormasında yatıyor. Aydın, para kazanmadan ancak başarıyla yapılan işlerin de insanların kendileriyle ilgili önemli ipuçları taşıdığını belirtiyor.
Elvin Aydın’a kariyerplanlama@yahoo.com adresinden ya da (0212) 233 68 10 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.

Üniversite sınavına gireceklere öğütler
• Kendini tanı!
• Puanların geldiği zaman üniversitenin ismine göre değil, istediğin bölümün özeliklerine göre tercih yap!
• Hedeflerini belirle!
• Ben neyi seviyorum, neyi yapmaktan mutlu oluyorum bunun üzerine düşün!
• Lise hayatında proaktif ol! Çeşitli hobiler edin.
• Etkin davran, araştırmacı ol!




PAZAR