Pazar Kim kimdir?

Kim kimdir?

18.01.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kim kimdir?

Kim kimdir





Tenten ve köpeği Fındık ilk defa Georges Rémi'nin (Hergé) Le Petit Vingtième gazetesinin çocuk sayfası için çizdiği hikayesiyle tanındı. Belçikalı gazeteci Tenten, ilk olarak Sovyetler Birliği'ne gidecek ve bu yolculuk Amazonlar'dan Kongo'ya, Himalayalar'ın zirvesinden Sahra Çölü'ne yıllar süren bir maceranın başlangıcı olacaktı. Hatta Tenten ve arkadaşları insanoğlundan 15 yıl önce Ay'a ayak basacaktı. Tenten öyle çok sevilen bir karakter ki Brüksel'de bir heykeli, bilgisayar oyunu, hayran kulübü, filmleri, çizgi filmleri, posta pulu, müzesi, politik görüşleri üzerine yapılmış incelemeleri var (çizerinin de faşist olduğu iddia edilmişti). Yakında üzerinde kendi resmi olan madeni bir 10 euro'su bile olacak. Tenten'i bu kadar farklı kılan, Georges Rémi'ye göre çizim tekniği.
Tüm dünyanın Hergé olarak tanıdığı Rémi, isminin baş harflerinin (R.G.) Fransızca okunuşunu düşünerek Hergé'yi bulmuş. Hergé, Tenten'i çizerken onlara bir sinema karesiymiş gibi bakıyor. Sözlü anlatımdan çok resimlerin konuşmasına önem veriyor. Ayrıca Hergé, Tenten'i yaratırken tüm karakterler ve grafiklerde mutlaka yaşayan birilerinden esinlenmiş. Mesela çizimlerdeki birçok ifade Chaplin'den alınma. Profesör Turnesol, Auguste Piccard'dan kopya edilmiş. Tenten'den esinlenenler de yok değil. Steven Spielberg, Indiana Jones karakterini yaratırken ünlü maceraperest gazeteciden etkilendiğini itiraf ediyor.

Spielberg, Tenten'i sinemaya uyarlayacak
Tenten hikayeleri birçok kez filme çekildi. Kahramanımızın sinema macerası 1947'de Films Claude Misonne'un kısıtlı bir bütçeyle çektiği filmle başladı. Kare kare hareket ettirilen kuklalarla çekilen film öyle saçma bir çalışma oldu ki sahiplerini iflasa sürükledi. Beyazperdeye aktarılan Tenten hikayeleri arasında en ünlüleri
1960 yapımı "Altın Postun Gizemi" ve 1964 yapımı "Mavi Portakallar" oldu. Ancak hiçbir film Hergé'nin çizgi romanlarının büyüsünü yakalayamadı. Çünkü Hergé'nin çizimleri karikatür ve gerçek arasındaki ince çizgideydi. Son olarak Steven Spielberg, çok sevdiği Tenten'i bir Hollywood filmine dönüştürmek için çalışmalara başladı. n
Tenten'in Türkçe çizgi romanlarını İnkılap Kitabevi yayınlıyor.

Tarihlerle Tenten
1929 - 10 Ocak'ta Hergé, Le Vingtième Siecle için Tenten ve Fındık'ı yarattı.
1930 - İlk Tenten kitabı basıldı: "Tenten Sovyetler'de".
1946 - Tenten dergisinin ilk sayısı basıldı.
1955 - Tenten öyle ünlü oldu ki reklamlarda kullanılmaya başlandı.
1960 - Tenten'in ilk sinema filmi çekildi: "Altın Postun Gizemi".
1969 - Belvision stüdyoları Tenten'in "Güneş Mabedi" adlı hikayesini uzun metrajlı çizgi film olarak çekti.
1976 - Tenten ile ilgili bir belgesel çekildi. Brüksel'de Tenten ve Fındık'ın bronz bir heykeli yapıldı.
1979 - Tenten'in 50'nci doğum günü dünyanın her yerinde kutlandı. Tenten adına bir hatıra müzesi kuruldu. Ünlü karakterin resmi, Belçika'nın posta pulları arasında yerini aldı.
1982 - Tenten karakteriyle uluslararası bir üne kavuşan Georges Rémi'nin doğum gününde hediye olarak yeni keşfedilen bir gezegene Hergé adı verildi.
1983 - Hergé öldü.

Tenten: Gazeteci olduğu kadar iyi bir dedektif ve maceraperest. Ailesi olmayan Tenten aslında macera peşinde koşmuyor ama şans eseri problemler hep onu buluyor. Cesur ve iyi yürekli bir insan, kötüye karşı savaşıyor, güçsüz olanı koruyor. Mantıklı, alçakgönüllü, akıllı ve pratik bir insan; bir süper kahramanın tam tersi bir kişiliği var. Tenten çizgi dünyasının en garip karakterlerinden biri, adının anlamı yok, fiziksel görünüşü gerçekçi değil. Bazen çocuk, bazen olgun biri gibi davranıyor. Karakterinde cinsiyet vurgulaması yok (hatta eşcinsel ya da aseksüel olduğuna dair söylentiler var). Hiçbir zaman bir kız arkadaşı olmadı ya da evlilik planları yapmadı. Kişiliksiz bir görüntüsü var. Öyle ki 1930'da sömürgeciliği savunurken 1975'te gerillaların tarafını tutabiliyor. Aslında Tenten'in belirgin olmayan tipi ve seçimleri onun tüm dünyada benimsenmesine sebep oldu. Orijinal adı Tintin.
Kaptan Hadok: Ticari gemilerde çalışmış bir memur. Her ne kadar arkadaşı Tenten'in macera dolu yaşamını eleştirip, tüm gün keyif yapmak istese de onu asla yalnız bırakmıyor. Hadok çabuk öfkelenen, geveze, inatçı, şanssız, eli açık ve ne dediğine pek de dikkat etmeyen bir adam. "Altın Kıskaçlı Yengeç" ile Tenten'in hayatına giren Hadok, ona bir nevi babalık yapıyor. Hergé onu yaratırken Edgar Jacobs'dan etkilenmiş. Viski içmek ve ateşin başında piposunu tüttürmek en büyük hayali. Hadok duygularını anında suratına yansıttığı için grafik açısından unutulmaz bir karakter. Ama onu asıl kafamıza kazıyan kullandığı "Bachi bouzouk" gibi kelimeler. Orijinal adı Haddock.
Fındık: Kıvırcık tüylü, fox -terrier karışımı ve çok beyaz bir köpek. Tenten maceralarına başladığında tek arkadaşı oydu. Kaptanın gelişiyle biraz arka plana düştü. Fındık da tercihini huzurlu bir yaşamdan yana kullanıyor ama iyi günde kötü günde Tenten'in yanında. Öyle ki birçok kez Tenten'in hayatını kurtardı. Fındık'ın en önemli zevki yemek yemek ve her duruma uygun giydiği giysileri. Orijinal adı Milou.

Bu karakterlerin dışında beceriksiz, eski moda giyinen, dar görüşlü ve birbirine tıpatıp benzeyen iki polis memuru Dupont&Dupond var. Onları ayırmanın tek yolu bıyıklarına bakmak. Tertipli uşak Nestor, kaprisli diva şarkıcı Bianka Kastafiore, Tenten'in Çinli arkadaşı Çong, icat ettiği roketle Tenten'i aya gönderen garip profesör Turnesol ve daha birçok yan karakter Tenten ve maceralarını unutulmaz kıldı.