Pazar Kolyeler gitti midyeler geldi

Kolyeler gitti midyeler geldi

08.01.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Midye Dündar" lakaplı Dündar Çiçek yıllarca bir kuyumcunun önünde tezgah açtı. Önce müşterisi olan kuyumcu şimdi ortağı. Çiçek "Buradan mücevher alanların bir gün benden dolma alacakları hiç aklıma gelmezdi" diyor

Kolyeler gitti midyeler geldi

Asıl adı Dündar Çiçek ama o Bağdat Caddesi'nde "Midye Dündar" olarak tanınıyor. 25 yaşında. Doğma büyüme İstanbullu ve ilkokul mezunu. Yıllarca Şaşkınbakkal'da tezgahta midye dolma satan Dündar, ürünlerini artık yeni açtığı, adını İtalyanca midye kelimesinden alan La Cozza Dündar'da müşterilerine sunuyor. 16 yıldır sokakta midye dolma satıyorum. Başka bir iş yapmadım. Size niye "Midye Dündar" diyorlar? Taksim Meydanı'nda satıyordum, 10 yıldır da Bağdat Caddesi'nde, Şaşkınbakkal'dayım. Nerelerde sattınız? Hayır. Can abinin (Gürbüz) burada mücevher dükkanı vardı. Ben de sekiz yıldır onun önünde midye dolma satıyordum. Hatta müşteriler dolma yiyerek kuyumcuya bile giriyordu. Can abi ve ailesi zamanla müşterim oldu. Kendisinin ve başkalarının midyemi ve hizmetimi beğenmesi üzerine böyle bir karar almış. Onunla bu işte ortağız. Burayı dört ay önce açtık. Bir dükkanımın olmasını hep isterdim ama "Buradan mücevher alanlar bir gün benim midye dolmamı satın alacaklar" diye düşünmemiştim hiç. Şimdi La Cozza Dündar adında bir dükkanınız var. Burayı tek başına mı açtınız? "Bu benim baba mesleğim, dolma içini annem hazırlar" La Cozza bölümünü Can abi önerdi. Ama müşterilerimiz beni adımla tanıdıklarından Can abi de dükkanın isminde adımı mutlaka istedi. Dükkanın ismini kim buldu? Eskiden beri hep annem hazırlar. Dolma içlerini kim hazırlıyor? Babamla evlendiklerinde Kasımpaşa'da otururken Süryani komşularından öğrenmiş ilk. Sonra İzmir'e taşınmışlar. Midye içi hazırlamayı orada daha da geliştirmiş. Babam da İstanbul'a dönünce midye satın alıp, anneme içlerini hazırlatıp sokakta bunları satmaya başlamış. Geçimimizi buradan sağlıyorduk. Anneniz nereden öğrenmiş? Dört erkek kardeş midye işi yapıyoruz. Biri benimle çalışıyor, diğer ikisi sokakta satış yapıyor. Kız kardeşim küçük, okuyor. Kaç kardeşsiniz? Onlar ne iş yapıyor? "Bir müşterim 185 midye dolma yedi" Hafta sonları sokaktayken 2 bin 500 tane satıyordum, dükkanda bu rakam 4 bini buluyor. Ortalama ne kadar midye dolma satıyorsunuz? Müşterilerim "Biz sende çoğu mekanda bulamadığımız hizmeti, lezzeti buluyoruz" derdi bana. Ben de bir mekan açmış olabilirim ama değişen tek şey şimdi müşterimi sıcak bir ortamda oturtarak ona bir bardak çay ikram edebiliyor olmam. Tezgahta satıcılığı sürdürüyorsunuz. Bir keresinde bir kadın müşterim 65, erkek müşterimse 185 tane midye dolma yemişti. Müşterilerinizin midye yeme rekoru kaç? Tezgahımın alındığı zamanlar oldu. Zabıta da polis de görevini yapmaya çalışıyor. Ama müşterilerim her zaman bana sahip çıktı. "Bu çocuk çok efendi, midyeleri de çok güzel, çok temiz" diyorlardı. Başka şehirde okuyan gençler ailelerinden kuryeyle "Dündar abiden midye dolma" istiyorlar. Genel olarak kadın müşterilerimin daha fazla olduğunu söyleyebilirim. Ancak tek seferde erkekler daha çok yiyebiliyor. Sokaktayken günde ortalama 12 saat çalışıyordum. Belli bir saatten sonra hava çok soğuk oluyordu, dışarıda duramıyordum. Şimdi dükkan var, arada içeri girip ısınabiliyorum. Hafta sonları 15 saate kadar çalıştığım oluyor. Akşamüstü beşten sabah dörde-beşe kadar dükkanın önünde, tezgahın başındayım. İşe akşamüstü başlıyor, sabah 5'e kadar çalışıyor