Pazar Kontrol dışına çıkan cinsellik: Nemfomani

Kontrol dışına çıkan cinsellik: Nemfomani

09.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Lars von Trier’nin yönettiği “Nymphomaniac” nemfomani konusunu gündeme getirdi... Tıbbi açıdan nemfomani nasıl tanımlanıyor? Uzmanlar aşırı seks isteğinin nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı

Kontrol dışına çıkan cinsellik: Nemfomani

Danimarkalı ünlü yönetmen Lars Von Trier’nin yeni filmi “Nymphomaniac / İtiraf” daha gösterime girmeden tartışma yarattı. Filmin fragmanı yoğun cinsel içeriğinden dolayı Youtube’dan kaldırıldı. Sonrasında filmdeki sevişme sahneleri gerçek mi tartışmaları başladı. Kendisine “nemfomanyak” diyen bir kadının (Charlotte Gainsbourg), 50 yaşına gelinceye kadar başından geçen olayları cinsel yaşamına odaklanarak anlatan film Türkiye’de de gösterilecek.
13-23 Şubat’ta İstanbul’da, 27 Şubat-2 Mart’ta Ankara ve İzmir’de gerçekleşecek 13. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali’nin programında bu yapım da yer alıyor.
Trier’nin filmi vesilesiyle, kadınlarda cinsel isteğin aşırı derecede artması anlamına gelen nemfomaniyi uzmanlara sorduk. Hangi sıklıktaki cinsel arzunun “aşırı” olduğunu, erkeklerde buna ne dendiğini, hiperseksüalite denen bu durumun nedenlerini ve tedavisini anlattılar.

Haberin Devamı

“Nemfomani sigara ve alkol gibi bir çeşit bağımlılıktır”

Prof. Dr. Doğan Şahin
(İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi)

l Cinsel etkinliğin aşırı ölçüde artmış olmasına kadınlarda nemfomani, erkeklerde satirizm denir. Kişilik bozuklukları ve dürtü kontrol bozuklukları gibi çok farklı nedenlere bağlı gelişebilir.
l Nemfomani ve satirizm
her yaşta ve her sosyal statüde insanda görülebilir. Şu anda herkes kadar cinselliğe ilgi duyan birinde de ileride ortaya çıkabilir.
l Amerikan toplumunda nemfomani ve satirizmin
yüzde 3-4 oranında olduğu bildiriliyor. Ülkemizde ne
kadar yaygın olduğuna dair bir çalışma yok. Çünkü Türkiye’de kişiler cinsel işlev bozukluğu polikliniklerine nadiren başvuruyor.
l Nemfomanide partnere sadakatsizlik genel bir eğilim değildir. Ancak vakaların önemli bir bölümünde aşırı cinsel istek, çok sayıda kişiye yönelik cinsel etkinliklere yol açabilmekte. Genellikle tek partnerin böyle bir cinsellik talebini karşılaması da
kolay olmaz.
l Cinselliğe erişimin nemfomaniyi artırması söz konusu değil.
l Nemfomani ve satirizm, sigara ve alkol bağımlılığı gibi bir çeşit bağımlılıktır.

Haberin Devamı

“15 yıldır evli ama her gün eşi dışında birileriyle birlikte oluyor”

Prof. Dr. Doğan Şahin’in anlattığı bir nemfomani vakası şöyle: 30’lu yaşlarının sonlarında üniversite mezunu bir kadın... 15 yıla yakın bir evliliği ve iki çocuğu var. Özel bir şirkette çalışıyor. Eşine
ve hiçbir partnerine sadık kalamamış. Birine cinsel istek duyduğu vakit onunla birlikte olmadan rahat edemediğini söylüyor. Kendisini böyle durumlarda hedefe kilitlenen güdümlü bir füze gibi hissediyor. O durumdayken gözünün çocukları dahil hiçbir şeyi görmediğini söylüyor.
Seçtiği kişiyle genellikle sadece bir kez birlikte oluyor. Birlikte olduğu kişilerle bir ilişki sürdürmüyor. Onları çok tanıması gerekmiyor. Bir an için gözüne cazip görünmeleri yeterli oluyor. Birlikte olacağı kişileri taksi şoförleri, vapurda gözüne kestirdiği biri, yolda rastladığı ya da bir iş yaptırmak için görüştüğü insanlar arasından seçiyor. Genellikle onlarla otele gidiyor ve otel ücretini de kendisi ödüyor.
Hastanın başvurusundan kısa bir süre önce olayları öğrenen ve kendini çok kötü hisseden eşi için üzülse de başka türlü davranma olanağının olmadığını söylüyor. Eğer durumu düzelmezse bundan sonra da kendisini durduramayacağını düşünüyor. Evliliği boyunca kaç kişiyle birlikte olduğunu bilmiyor. Bazen günde birkaç kişi ile bazen sadece bir kişiyle ilişkiye girdiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

“Nemfomaninin tıbbi karşılığı hiperseksüalite olabilir”

Prof. Dr. Cem İncesu
(Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi)

l Nemfomani, cinsel isteğinde aşırılık olan dolayısıyla cinselliği çok fazla yaşayan veya cinselliği ile çokça uğraşan kadınlar için kullanılan bir terim. Bu bir hastalık olarak tanımlanmış ancak tıbbi tanı kriterleri arasında böyle bir terim yok. Nemfomaninin
tıbbi karşılığı hiperseksüalite olabilir. Bu hem kadınlar hem de erkekler için kullanılan bir tanımdır.

“Cinselliği ve cinsel hayalleri kişinin kontrolü dışına çıkar”
l Hiperseksüalite beyin tümörü gibi sorunlara, bipolar bozukluğun manik dönemleri gibi bazı psikolojik rahatsızlıklara veya kokain gibi dışarıdan alınan çeşitli psikoaktif maddelerin kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Nadiren çocukluk dönemi travmalarına, depresyona veya ilaç yan etkisine bağlı da oluşabilir.
l Hiperseksüel kişi her gün üç-dört defa ya da daha fazla cinselliği ister. Sadece cinsel birleşme de değil; kişi sıkça mastürbasyon yapmak, cinselliği hayal etmek, porno izlemek, seks veya striptiz kulüplerine gitmek, telefon veya internetle sanal seks gibi çeşitli cinsel aktivitelerin hepsinin veya bazılarının peşinde koşar veya bunları yaşar.
l Hiperseksüel kişinin cinselliği, cinsel hayal veya fantezileri onun kontrolü dışına çıkar. Bu durum kişinin mesleki, sosyal, kültürel, toplumsal
bütün aktivite ve sorumluluklarını olumsuz
etkiler. Hiperseksüel kişi için karşısındakinin yakışıklılığı, güzelliği, çekiciliği önemli değildir. Önemli ve ön planda olan seksüel eylemdir.

“Zamanla abartılı cinsel fanteziler ortaya çıkabiliyor”
l Hiperseksüel kişilerde orgazm sorunları da daha sık olur. Bu kişiler cinsel birleşme esnasında genellikle gereken rahatlama ve gevşemeyi sağlayamazlar. Özellikle sanal sekse çok vakit ayıran ve
çok fazla mastürbasyon yapan erkeklerde bir süre sonra cinsel birleşmede ciddi boşalma sorunları ortaya çıkar.
l Bu kişiler zaman içinde uç sayılabilecek abartılı cinsel fantezilere ve sıra dışı cinsel deneyimlere yöneliyorlar. Kişinin partneri ile çok iyi bir birlikteliği olsa da belirli bir süre sonra ilişkileri bozuluyor. Uyumsuzluk, daha önce doyum alabildiği cinsel ilişkiden bu sorun nedeniyle doyum alamamaya başlamasından kaynaklanıyor.

“Hiperseksüalite kişiyi intihara bile sürükleyebilir”
l Bu kişiler cinselliği belirli sınırın altına indirmek için çabalasalar da bunda başarılı olamazlar. Hiperseksüalite kişiyi intihara kadar sürükleyebilecek etkilere sahip ancak hastalar uzmana genellikle partnerleriyle ilişkisinde hastalığına bağlı sorun yaşadıktan sonra başvuruyor.
l Hiperseksüalitenin tedavisi nedene yöneliktir. Tedavide cinsel aktiviteyi, isteği azaltmaya yönelik ilaç tedavileri ve psikolojik terapilerden yararlanılır. Yurt dışında grup terapileri ve hiperseksüaliteye özel klinikler bile var.