Pazar Korfbol rüyasını para bitirdi

Korfbol rüyasını para bitirdi

03.10.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Aydın’ın İncirliova ilçesinin korfbol takımı Türkiye Şampiyonu oldu. Ama 20 bin lira bulunamadığı için Avrupa’ya gidemediler

Korfbol rüyasını para bitirdi

Aydın’da korfbola gönül veren, çoğu Aydın Üniversitesi öğrencisi bir avuç genç büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Aydın’ın İncirliova ilçesinde bulunan İncirliova Belediyespor takımı, haziran ayında Türkiye şampiyonu olup Avrupa’da ülkemizi temsil etme hakkı kazandı. Ancak maddi imkansızlıklar, verilen sözlerin tutulmaması nedeniyle şampiyonaya gidemedi. Onların yerine ikinci olan Kocaelispor Avrupa’da ülkemizi temsil etti. Gençler hayalleri yıkılsa da, Türkiye’de 15 yıldır yapılan ancak çok az bilinen korfbol oynamaya devam edeceklerini söylüyor.


Kadın-erkek aynı takımda
Belçika ve Hollanda’dan dünyaya yayılan korfbol; voleybol, basketbol, hentbol ve futbolun karışımı bir oyun. Amaç korf denilen pota benzeri direkteki delikten topu içeri atabilmek. Her takımda 4 kız 4 erkek toplam 8 oyuncu sahaya çıkıyor. Dünyada kadın ve erkeğin beraber oynadığı tek takım sporu olarak biliniyor. Kızlar kızlarla, erkekler erkeklerle oynuyor; hücüm eden kıza erkek müdahale edemiyor. Top sürme yok, sürekli paslaşarak hareket var. 20x40 metrelik alanda oynanıyor. Hücüm oyuncuları sayı
attıktan sonra her iki sayıda bir korf değişiyorlar. Hızlı zeka, hareket kontrolü gerektiriyor. Topu futbol topuyla aynı. Sadece el kullanılıyor.


“Şehir için de reklam olacaktı”
Sertan Kamber (Takım kaptanı)

-Yeni ve eğlenceli bir spor. Antrenman bile daha keyifli... Genelde hiç bilmeyen kişelere “Basketbola benzeyen bir spor” diyoruz.
-Karma bir takım olduğu için bir nevi
oyun içindeki stratejiler ona göre belirleniyor, daha zevkli oluyor. Kadınlarla birlikte bir
sporu yapmak güzelmiş.
-Avrupa kupası kariyerimiz için, kendi önümüzü görmemiz için iyi bir deneyim olacaktı. Büyük bir kayıp. Bu sporda iyi düzeydeyiz, ilk başladığımız günden bu yana söz sahibiyiz. Şehir ve ilçe için de reklam olacaktı. Ufak bir ilçe olmasına rağmen Türkiye’yi Avrupa’da temsil etme hakkı kazanmıştı bizimle.

“En iyi oyuncu seçildim ve sayı kralı oldum”
Cevriye Sel (Takım kaptanı)

-Yaklaşık 2,5 yıl önce Aydın’da antrenörlük kursu açılmıştı. Üniversiteden bir hocam bu sporu
iyi yapabileceğimi söyledi. Kursa yönlendirdi. Şu anki milli takım antrenörümüz kursu veriyordu
o da bana bu sporda uluslararası alanda başarılı olabileceğimi söylemişti. Ben de bu sözlerden cesaret alarak üniversite takımında oynamaya başladım.
-Antrenörlük kursunda öğrenmiştik. Araştırdık, videolar izledik. Tekniğini öğrenmek için oldukça uğraştık. Turnuvalarda tecrübe edindik.
-Erkek-kız karışık olarak tasarlanışı çok zekice. Taslağı, püf noktaları çok iyi düşünülmüş. Erkekler kızlara, kızlar erkeklere savunma yapamıyor.
Bu yüzden ince ayrıntıları çok iyi planlanmış. Dışarıdan bakılınca,
yavaş gibi görünse de aslında çok hareketli ve çok ilgi görüyor.
-Milli takımda geçen sene Avrupa Şampiyonası elemelerine gittik Slovakya’ya. Sekiz ülke sporcuları
arasında en iyi bayan oyuncu ve
en çok sayı atan bayan oyuncu seçildim. Plaket aldım. Aydın’da bununla bile kimse ilgilenmedi.



“Yabancılar bizden başarı bekliyordu”

İncirliova Belediyespor ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi korfbol takımı antrenörü Çağatay Dereceli, milli takıma yardımcı hoca olarak da çağırıldı

Korfbol takımı kurmak fikri nereden çıktı?
2008’de Marmaris’te Spor Oyunları düzenlenmişti. Orada gördükten sonra ben de “Aydın’da niye yapmayalım?” dedim. Aynı zamanda Adnan Menderes Üniversitesi’nde öğretim elemanıyım. Üniversite takımı kurduk. Dana sonra bu oyuncularla İncirliova Belediyespor Kulübü adı altında oynamaya başladık. Ama çok fazla maddi destekleri olmadı.

Bu yüzden Avrupa Şampiyonası’na gidemediniz... Korfbolla değil ama bununla gündeme gelmiş oldunuz...
Evet. En son yapılan şampiyonada Türkiye birinciliği elde ettik. Polonya’ya gidilecekti, Avrupa Kupası’nın ilk ayağı vardı. Maddi imkansızlıklardan dolayı belediye bizi gönderemeyeceğini söyledi.

Galiba 20-25 bin TL kadar gerekiyordu... Ay-yıldızlı formayı orada taşımanın karşılığı olmayacak kadar küçük bedeller bunlar. Çocuklar sponsor bulmuş ama kulüp “Biz arkanızda değiliz” demiş. Desteği sadece Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nden gördük. Bize salonlarını verdi, oyuncularımızla tek tek ilgilendi, il müdürlüğünde antrenörlük açarak altyapısının oluşturulmasını sağladı. Yedi sporcumuz milli takıma gitti.

İddialı mıydınız?
Daha önceki senelerde Avrupa Şampiyonası’na katılanları üstünlükle yendik. Yabancı temsilciler ve gözlemciler takımımız iyi buldu.

Türkiye’de ne zamandır korfbol oynanıyor?
1990’lı yıllardan beri. Eskiden gösteri amaçlı yapılıyordu. Milli takımın kurulmasından sonra birçok kulüp branş açtı. Üniversiteler arasında 21, Türkiye genelinde 45 civarı takım var. İsmini duyuramadığı için çok sayıda müsabaka olmadı.

Türkiye’de sizce geleceği parlak mı?
Evet. Oynayanlar vazgeçemiyor. Üstelik sadece salonda oynanmıyor. Havuzda plajda, çimde her yerde yapılması açısından güzel bir spor.