Pazar Küçük tabaklarda Akdeniz mutfağı

Küçük tabaklarda Akdeniz mutfağı

24.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sumahan Hotel on the Water’ın içinde açılan Tapasuma restoran, Akdeniz mutfağının lezzetlerini küçük tabaklara sığdırıp sizlere Boğaz’ın maviliğinde farklı bir deneyim yaşatmayı vaat ediyor

Küçük tabaklarda Akdeniz mutfağı

Çengelköy’de Nedret ve Mark Butler ailesine ait olan Sumahan binasına aşinasınız değil mi? Bundan sekiz yıl önce otele dönüştürülen binanın yanındaki Kordon restoranın yerinde şimdi yepyeni bir yer açıldı: Tapasuma. Sumahan’ın genel müdürlüğünü yapan Tuba Tekeli’nin İspanyol’lara özgü “tapas” yani mini mezeler geleneğinden yola çıkmayı önermesiyle şekillenen restoran Boğaz’ın en güzel noktasında yerini aldı. Osmanlı ve Türk kültürünü binanın DNA’sında yaşatmayı görev edinen Butler’lar da bu küçük porsiyonlara Türk yemeklerini koymayı önerdiler. Kelime oyunlarına girersek, Tapasuma, aslında tıpa (tapa) ve rakının (suma) birleşiminden rakı şişesinin tıpası anlamına da geliyor.
Tapasuma’nın şefi Gökay Çakıroğlu da kadroya katılınca ortaya Akdenizli bir menü çıkmış. Çakıroğlu, hünerini ve pozitif enerjisini mutfağına aktarmış.

Haberin Devamı

Küçük tabaklarda Akdeniz mutfağı

Havalar güzelleştiği zaman, deniz kıyısına çıkan masalarda Akdeniz mezeleri yemenin keyfi daha başka olacak.

“Binayla kavga etmedik”
Çengelköy’de 19’uncu yüzyılın ortalarında rakı yapımında kullanılan katkısız ispirto yani ‘suma’ üretimi için inşa edilen dar ve uzun Sumahan, Osmanlı sanayi mimarlığının son devir örneklerinden biri. 1930’larda Tevfik Cenani tarafından satın alınan binanın şimdiki sahibiyse Tevfik Bey’in torunu Nedret Ercan Butler. Nedret hanım, eşi Mark Butler ile tanıştıktan sonra binanın renovasyonuna başlıyorlar beraber. Binanın iç dekorasyonunu kızları Yaşha Butler yapıyor. 24 odalı Sumahan Hotel on the Water’ın içindeki her detay, her bölme, her mobilya Butler ailesinin izini taşıyor. Mark Butler, Sumahan’ı anlatırken “Binayla kavga etmedik, dekorasyon sürecinde ona kulak verdik” diyor.

Haberin Devamı

Şarap listesinde sadece Türk markaları var

Tapasuma’da, soğuk ‘tapa’lardan fırınlanmış tulum peynirli incir dolması, lakerda ile bir başlangıç yapıp sıcak başlangıçlara geçebilirsiniz. Hamsili çubuk börek ve içli köfte ara sıcaklar için lezzetli seçimler olabilir. Ana yemek olarak Trakya kuzu incik yahnisi veya kremalı pırasa ile fırınlanmış levrek arasında bir seçim yapabilirsiniz. Tatlı kısmındaysa sufle, en “beni ye” diye bakan tatlı.
Tapasuma’nın şarap listesinde de sadece Türk şarapları önerilmiş.

“Boğaz’ın yosunlarını anımsatan mermer bar”

Yaşha Butler (Tapasuma’nın iç mimarı)

“Binanın eski endüstriyel havasını korumak için çelik kolonları, volta tavanları ile eski taş ve kiremit duvarları modern bir anlayışla ortaya çıkardık. Zanotta’dan bar tabureleri, Moooi’den aydınlatma ve Derin’den masa ve sandalyeler aldık. Restoranın her bir penceresinden görünen Boğaz’ın yosunlarını anımsattığı için sekiz metrelik bar Avusturya’dan getirilen beyaz ve yeşil
damarlı özel bir mermerden üretildi.”