Pazar Kutluğ Ataman yeni filmine parayı internetten buldu

Kutluğ Ataman yeni filmine parayı internetten buldu

12.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İnternetteki yaratıcılara kapılarını açan ve sanatçıların finansmanlarını bağımsız olarak imece usulü toplamasına vesile olan platformlar gitgide güçleniyor. Nitekim ünlü sinemacı ve çağdaş sanatçı Kutluğ Ataman da yeni filminin hazırlık finansmanını böyle bir platformla sağladı

Kutluğ Ataman yeni filmine parayı internetten buldu

Sanatçılar, tasarımcılar, sinemacılar gerçekleştirmek istedikleri ve bağımsız olarak destek aradıklara projeler için imece usulü destek bulabilecekleri internet platformlarına başvuruyorlar. Bunlardan biri de, yeni projesi “Güneye Bakan Duvar” için ‘kickstarter’ adlı siteden
finansal destek arayan ve bulan Kutluğ Ataman...

“Güneye Bakan Duvar”, çağdaş sanatçı ve sinemacı Kutluğ Ataman’ın beşinci uzun metrajlı filmi. Çekimlerine 2012’nin sonlarında başlanması planlanan film, Erzincan’da geçiyor. En son 2009’da sahte belgesel türünde “Aya Seyahat”le sinema izleyicilerinin karşısına çıkan Ataman, kickstarter’daki finansman arayışında mutlu sona yaklaştı. 15 Ağustos’ta sonlanacak destek arayışında, amaçlanan 30 bin dolar toplandı.

Ataman, projenin sayfasında yer alan videosunda “1994’de Türkiye’ye döndüğümde, çekilen filmler komedi ve bazıları politik olmak üzere melodram türündeydi. Benim neslim gerçekçi, sosyal problemleri ele alan filmler çekmeye başladı” diyor: “Doğu’daki bu köyde, bu dağlarda olmasının sebebi, burada yaşayan bireylerin gündelik yaşamını göstermek”.

Doğu’daki insanlara dair çağdaş bir panorama sunmanın planlandığı filmin ana karakteri, yaşadığı çevre tarafından en çok desteğe ihtiyaç duyduğu zamanda yalnız bırakılan Medine. Ailesine bakmak için tarlalarda çalışan 27 yaşındaki Medine, 5 yaşındaki oğluna sünnet düğünü yapmaya çalışıyor ama kimse ona yardımcı olmuyor.

Ataman projesi için finansmanı projenin geliştirme ve yapım öncesi aşaması için topladı. Senaryo gelişimi, storyboard gibi ön hazırlık süreci işlemleri, web sitesinin tasarımı, mekan ve kast arayışı bu finansmanla yapılacak.

Ataman, kickstarter dolayısıyla istediği projeyi bağımsız bir şekilde finansman bulan sanatçılardan sadece bir tanesi. Sinemacılar, müzisyenler, tasarımcılara açık olan ve yaratıcı projeler için geliştirilen, 2009’da açılan bu platform aracılığıyla 24 bin yaratıcı proje fon buldu. 250 milyon dolar projelere aktarıldı. Projeleri destekleyen insan sayısı ise 2 milyon! Platform, ‘ya hep ya hiç’ prensibiyle çalışıyor. Yani talep edilen finansman toplanamazsa, yaratıcı hiçbir şey alamıyor.

Haberin Devamı

Verdiğiniz destek karşılığında ödüller

Kickstarter’da yardımcı olduğunuz sanatçılara yaptığınız iyilikler karşılıksız değil. Her sanatçı kendi ödüllerini belirliyor. Mesela Ataman düşük meblağlı desteklere, filmin dijital posteri, dijital kopyası, imzalı DVD, imzalı senaryo gibi karşılıklar sağlıyor. Ataman’ın daha iddialı teklifleri de var. Yapım günlüğünün bir kopyasına sahip olmak, Ataman’ın 1,5 saat danışmanlığına başvurmak ve 10 bin dolar verdiğiniz takdirde yönetmenin video kamerasına sahip olmak gibi...

Kickstarter’ın ünlüleri

Hal Hartley: “Simple Men”, “Henry Fool”un da aralarında olduğu önemli filmlere imza atan ABD’li bağımsız sinemacı Hal Hartley,
2011 tarihli filmi “Meanwhile” için sınırlı sayıda özel bir DVD çıkarmak için kickstarter’a başvurdu. Yönetmene bu istediğinde destek olanlar filmin DVD’sine de sahip oldular. Sonuç olarak Hartley geçen yıl 1 Aralık’ta sonlanan projeyle
590 destekçiyle 56 bin dolar topladı.

Whoopi Goldberg: Ünlü oyuncu ilk kez yönetmen koltuğuna oturacağı, ABD’li stand-up’çı Moms Mabley’in hikayesini anlatacağı belgesel için fon aradı. 898 destekçiden yaklaşık 27 bin dolar toplayan Goldberg, böylece ilk yönetmenliğinde içinde bulunduğu Hollywood sisteminin içerisine girmeyip bağımsız hareket etmeyi tercih etmiş oldu.

Paul Schrader: Martin Scorsese’nin başyapıtları “Taksi Şoförü / Taxi Driver” ve “Kızgın Boğa / Raging Bull”un senaristi Schrader’ın yönetmen koltuğuna oturacağı “The Canyons” da aradığı desteği bu platform sayesinde buldu. Senaryosunda “Amerikan Sapığı”nın yazarı Bret Easton Ellis’in imzası bulunan film, günümüz Hollywood’unda geçen çağdaş bir gerilim. Film 1000’i aşkın destekçiden 150 bin dolar topladı.

Haberin Devamı

Sanata finansman sağlanabilecek adresler

Kickstarter, ‘imece usulü’ finansman sağlayan pek çok siteden sadece bir tanesi. 2008’de kurulan indiegogo, müzik, hayır işleri ve film finansmanına ağırlık veren önemli bir platform. Ağırlıklı olarak müzik alanında tercih edilen ArtistShare da benzer bir yapıya sahip. İngiltere çıkışlı Pleasefund.us, sanatçıların tercih ettiği diğer bir platform olan Rockethub, müzisyenlere kapılarını açan Sellaband, imece usulüne başvurmayı seçenlerin tercih edebileceği birkaç adres olarak dikkat çekiyor.