Pazar Kuyruklu piyanoyla yollarda

Kuyruklu piyanoyla yollarda

02.05.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Fransız müzisyen Marc Vella’nın kurduğu “Sevgi Kervanı” barış ve dostluk için konserler veriyor. Bugün İstanbul Kartal’dalar

Kuyruklu piyanoyla yollarda

Fransız piyanist Marc Vella, kuyruklu piyanosu ve 50 kişilik bir kafileyle seyahat ediyor, çeşitli ülkelerde konser veriyor. Sevgi Kervanı (Caravane Amoureuse) adını verdiği bu topluluğun amacı, farklı kültürlerden gelen insanları bir araya getirmek ve dünya barışını sağlamak. Baş destekçisi de UNESCO.
15 Nisan’da Fransa’dan yola çıkan, Vella’nın piyanosunun da özel olarak hazırlanmış bir kamyonetle taşındığı kervanın durakları arasında Fransa, Bulgaristan, Suriye, Lübnan, Ürdün ve İsrail de var. Bugünkü durak ise İstanbul. Saat 12.00’de Kartal’daki Ekolojik Pazar’ın ziyaretçilerine bir konser verecekler. Ücretsiz ve halka açık gerçekleştirilecek olan etkinliğin bir diğer konuğu da Şehnaz Sam.
“Variacordes” adlı bir piyano çalma tekniği de geliştiren Marc Vella’nın kariyerinden bahsedelim. 1985’te Paris Müzik Okulu Beste Ödülü ile 1999’da Roma Ödülü beste birinciliğini (Prix de Rome) kazanan virtüöz piyanist, çeşitli uluslararası festivallere de konuk oluyor. Türkiye’de Rönesans Yayınları’ndan çıkan “Gezgin Piyanist”, “Gökteki İp Cambazı” ve “Sevgi Kervanı” kitaplarının da yazarı. Ayrıca piyanistin hikayesini anlatan iki de film bulunuyor: “Kumların Piyanosu ve Aşık Piyano”.
Gelelim misyonuna: Sevgi Kervanı’nın yaratıcısı Vella, dünyaya “Seni seviyorum” demek için kalabalık bir grupla birlikte dolaştığını anlatıyor: “İnsanlığı büyütmenin tek yolu, ona güzelliğini göstererek kendi kendine âşık etmektir.”
Türkiye’ye özel düşünceleri ise şöyle: “Türkiye dünyanın kavşağı. Eğer Türkiye’yi kabul etmezsek, dünyayı kabul etmemiş oluruz. Bu ülkede her şey var, her millet, her çeşit ifade, insanlığın tüm yüzleri. Sevgi Kervanı bu toprakların tüm kültürel farklılığını ortaya koymak için bu ülkeden geçecek. Türkiye’nin umut dolu hümanist insanlarını ve tüm insanlık için anlamlı olan ve umut vaat eden ufuklarını Avrupa’ya göstermemiz gerekiyor.”