Pazar LEZZET / Çok "Bobo" bir mekan

LEZZET / Çok "Bobo" bir mekan

19.10.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dadanın yaratıcılarının yeni mekanı Bobos dekorasyonu, mönüsü ve müziği ile boboların, yani bohem burjuvaların yeni adresi olmaya aday

LEZZET / Çok Bobo bir mekan

Gösterişe kaçmadan kaliteli yaşamayı, avamlaşmadan rahat etmeyi bilen, kıyafete çok para harcamayan ama hafta sonu son model ciplerle şehir dışına giden boboların şimdi İstanbulda yeni bir mekanı var: Bobos.Perşembe akşamı büyük bir partiyle açılan Bobos, ABDde yayımlanan Vogue dergisi tarafından İstanbulun en iyi fine-dining restoranı seçilen Dadanın da yaratıcısı olan Jeremie Trigano ve Aksel Goldenberg ikilisine ait. Sanatçıların gittiği Beyoğlu ile zenginlerin yaşadığı Etiler-Ulus arasında tam ortada, Ortaköyde bulunan mekan dekorasyonundan mönüsüne boboların ihtiyaçlarına cevap vermeyi amaçlıyor. Mekanın mimar Emir Uras imzasını taşıyan dekorasyonu 60lı, 70li yılların özgürlük ortamından izler taşıyor. Uzun sedirler, sehpalar, yastıklar, tavandan sarkan dairesel formlardaki aydınlatma elemanları modernize edilmiş ve "temizlenmiş" bir hippi mekanı görüntüsünde. Zengin, iyi eğitimli, çevreci, kültürlü, özgür, rahat... Bohem burjuvalar, yani bobolar; burjuvaların kapitalist değerleri ile bohem kültürünün hippi değerlerini bir araya getiren bir sosyal sınıfın adı. Çalışanlar da bobo gibi giyiniyor Mönü ise ünlü şef Carlo Bernardini tarafından hazırlandı. Kendi "casual food" konseptini ilk kez Bobosta sunan Bernardininin mönüsünde sarmısaklı karides ile kapuçino havuç çorbası, adaçayı esanslı fettuçini alfredo gibi lezzetler var. Bobosta tek sorun, buna sorun denirse eğer, garsonlarla müşterileri birbirinden ayırt etmek. Zira burada garsonlar da bobo ruhuna uygun giyiniyor, öyle davranıyorlar. Bobosta öğle yemeği servisi saat 12.00de başlıyor. Mekan hafta sonları sabah 04.00e kadar açık. n Öğleleri kafe, akşamları club-dining olarak hizmet verecek olan Bobosun müzik anlayışı ise 60lı, 70lı yıllarinkinden hayli farklı. Mekanda Oxy-gen Radio Türkiyenin DJleri punk, caz ve house ağırlıklı müzik yapacaklar. Yakuza, Barthez, U.F.U.K., Tolga, E.Z.G. ve Murat Uncuoğlunun da aralarında bulunduğu ünlü DJler saat 20.00den sonra Bobosu İstanbulun tek "groove" mekanı haline getirecekler. Bobolar 1960lı yılların atmosferinde eğleniyor İngilterenin ünlü mimarlık okulu Architectural Associationdan mezun olduktan sonra Los Angelesta Southern California Institute of Architectureda mastır yapan Urasın çalışmaları arasında Lounge Circus-Laila, Lounge Süzer Plaza, Havana Night Club gibi mekanlar yer alıyor."Bobosta 60lı yılların ruhunu yansıtan bir dekorasyon anlayışı benimsedik. Mobilyaların özgür formu, aydınlatma elemanları, özellikle de kullanılan renkler hippi tarzına uygun seçimler. Zemindeki çini Ortaköylü bir usta tarafından 6 yıl önce yapılmıştı, aynen bıraktık. Duvar boyalarının bir kısmı da 20 senelik. "Burada rahatlık çok ön planda. Sedirler bir taraftan başlayıp öbür tarafa doğru uzanıyor. Koltuk döşemeleri, yastıklar ve barda çizgili desenler kulandık. Biliyorsunuz boboların en önemli özelliği aristokrasinin kuralcılığına karşı çıkmaları ve iş hayatında yer almaları. Çizgili kumaş boboların giyim tarzına bir gönderme bu anlamda. Zaten Bobosun logosu da çizgili." Bobos, Dolmabaçe Sarayının mimarları Balyan ailesinin Ortaköydeki vapur iskelesinin bitişiğinde kendilerine ev olarak yaptıkları tarihi Balyan binasının giriş katında. Mekanın dekorasyonunu mimar Emir Uras yaptı. Haftanın lezzet günlüğü Süreyya Restaurantın yeni kış mönüsü hazır Süreyya Restaurant kış mevsimi için mönüsünü yeniledi. Yenilenen mönüde Şef Çakır tarafından hazırlanan ekmek çeşitleri, Edremitten gelen özel sızma zeytinyağı, Ankara usulü turşunun yanı sıra salata, sandviç, makarna ve tatlılarıyla değişik lezzetler yer alıyor. Mekan kahvaltı, öğle yemekleri için hazırlanan fiks mönüler ve alakart mönü üzerinden yüzde 10 indirim imkanı, 17.30-19.30 arasında tüm içkilerde yüzde 25 inidirim ve snacklerle müşterilerini ağırlıyor. Dedemanda Yöre Mutfakları Günleri Hotel Dedeman İstanbulda 1 Kasıma kadar Yöre Mutfakları Günleri düzenleniyor. Geçen haftalarda Karadeniz yöresinin ve Ege mutfağının, 21-25 Ekim tarihleri arasında İç Anadolu mutfağının, 28 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında da Güneydoğu Anadolu yöresinin özel lezzetleriyle tanışmak mümkün. Tel: (0212) 291 36 36 Pelit Esentepe açıldı Türkiyede 46 yıldır hizmet veren Pelit, Esentepede açtığı yeni kafede müşterilerine salatadan makarnaya, ızgaradan pizzaya pek çok lezzeti sunuyor. Tolga Atalay danışmanlığında hazırlanan Pelit Cafe mönüsünde Penne allArrabiata, Siciliana Pizza, Ceasars gibi seçenekler yer alıyor. Kendini her alanda yenileyerek müşterilerine daha iyiyi sunmayı hedefleyen Esentepe Pelit; kahvaltı, öğle ve akşam yemekleri için yeni bir seçenek. Tel: (0212) 288 74 74 Kentucky Fried Chickendan dürüm KFCnin yeni lezzeti "twister", tortilla ekmeğine (dürüm) sarılmış domates, karabiberli mayonez, marul ve tavuk göğsünün KFC sosuyla pişirilerek hazırlanan iki parça Crispy Stripsten oluşuyor. Ekim ayından itibaren satışa sunulan twister mönüyü deneyen ilk 10 bin kişiye tangram hediye edilecek. İsviçre lezzetleri İstanbulda Swissotel İstanbul-The Bosphorus 8-12 Ekim tarihleri arasında İsviçre Yemekleri Festivaline ev sahipliği yaptı. Festivalde konuklar İsviçreden özel olarak getirtilen mekanik inekten süt sağma yarışmasına katılma olanağı da buldular. İsviçre Büyükelçiliği ve İsviçre Başkonsolosluğu himayesinde gerçekleştirilen festivale Swissotel Zurich ve Basel, Doluca, İsviçre Ticaret Odası, Türkiye Kalkınma Vakfı sponsorluk yaptı.