Pazar Marmara’yı tanıtan ralli

Marmara’yı tanıtan ralli

27.06.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

İstanbullu denizcilere, Marmara’nın güneyindeki koyları ve limanları tanıtmayı amaçlayan Marmara Yat Rallisi’nin 10’uncusu kah durgun havada, kah yağmur, gök gürültüleri ve lodos fırtınaları ile birlikte yapıldı

Marmara’yı tanıtan ralli

Marmara küçük bir iç deniz. İstanbul’da tekne sahipleri de genellikle Adalar ve Boğaz’da gezintiye çıkar. Kimine yol uzak gelir, çoğunun da Marmara’nın güneyindeki güvenli limanlar konusunda yeterince bilgisi yoktur. İstanbul’daki tekne sahiplerinin Marmara Denizi’ni daha yakından tanıması, balıkçı limanlarını görmesi amacıyla Marmara Yat Rallisi’nin 10’uncusu (Mayra) düzenlendi.
19 Haziran günü ralliye katılan tekneler Yalova Setur Marina’da buluştu. Sırasıyla Trilye (Zeytinbağı), Kurşunlu, Kapıdağ Yarımadası’nın kuzeyindeki Çayağazı, Paşalimanı, Erdek, Avşa Adası (Yiğitler) ziyaret edildi. Tekneler limanda emniyetle bırakıldıktan sonra otobüslerle Manyas Kuş Cenneti gezildi. Ralli bugün de Mürefte limanı ve burada şarap fabrikası gezisi ile son buluyor.
Yalova Marina’da iki gün kal bir gün öde
Yalova, artık İstanbul’a daha da yakın oluyor. Setur’un Yalova Marinası’nın inşaatı tamamlandı ve önümüzdeki günlerde resmen hizmete giriyor. Setur Yalova Marina, Ataköy’e 26, Kalamış’a 22, Pendik Marina’ya da 12 mil mesafede. Marina, İstanbul’dan hafta sonu gelecek tekneler için “İki gün kal bir gün bağlama fiyatı öde” kampanyası düzenliyor.
Ben bu ralliye dostum Esen Mepa’nın Armaya adlı yelkenlisi ile katıldım. Yalova’nın şöyle bir cazibesi var. Cumartesi günleri Ege’nin Milas, Bergama, Tire gibi pazarlarını aratmayan muhteşem bir pazar kuruluyor. Buradan alışveriş yapabilir, diğer taraftan da Yalova’da Tema Vakfı Başkanı Hayrettin Karaca ile Arboretum’u (Botanik bahçesi) gezebilirsiniz.


Karaca’nın bahçesinde 15 bin tür bitki var
Hayatını toprak erozyonuna, ormanların korunmasına adamış Tema Vakfı Başkanı Hayrettin Karaca’nın Arboretum’u mutlaka gezilmesi ve görülmesi gereken bir yer. Hani cennet tasvir edilirken yeşillikler, çiçekler Kevser Şarabı akan ırmaklar anlatılır ya. Burada sadece Kevser şarabı akan ırmaklar yok. Hayrettin Karaca, 1974 yılından bugüne kadar olan çabalarıyla 135 dönümlük alanda adeta cennetin tasvirini yapmış. Botanik bahçesinde dünyanın birçok bölgesinden 5 binin üzerinde ağaç türü ve 15 bin tür bitki bulunuyor. Burayı ziyaret etmek için 0226 833 77 62 telefondan randevu almalısınız.
Mucize ağaç Zelkova
Hayrettin Karaca’nın yıllardır ısrarla vurguladığı ama meramını kimseye anlatamadığı bir konuyu da bu gezide öğrendim. Malum biz odun ve kereste ihtiyacımız için ormanlarımızı kesiyoruz. Karaca, elbette odun ve kereste ihtiyacı için ağaç kesileceğini söylüyor. Ama bunun için ormanlarımızı katletmeden çok daha ekonomik bir ağaç türünden söz ediyor. Japonya, Kore ve Çin kökenli Zelkova ağacı Türkiye’de de çok rahat yetiştirilebiliyor. Bu ağacın odun ve kereste üretimindeki verimi, Türkiye’deki diğer ağaç türlerine
göre 9 -10 kat daha yüksek.
“Ormanlarımızı kesmesek, bu ağacın üretimine geçsek” diye çabalıyor.


Teknede zehirlenirsek ne yapalım?
Teknede ilkyardım çantası ve ilkyardım bilgisi çok önemli. Bu hafta 10 yıldır yelkenli teknesiyle dolaşan Amerikan Hastanesi Acil Servis hekimi Dr. Özgür Deniz Tezcan’ın uyarılarına yer veriyoruz.
Alerji, arı-böcek sokması
Alerjik bünyeli olanlar ilaçlarını yanlarında taşımalı. Yolculuk başlangıcında ilaçların nasıl kullanılacağını teknede bulunacak birisine anlatmalı. Böcek ya da arı sokmasında alerji ilacı ve ağrı kesici alınmalı, istirahat edilmeli.
Dilde karıncalanma, şişme, ses kısılması, nefes almakta zorlanma gibi şikayetler başlarsa hemen bir sağlık merkezine ulaşılmalı.
Zehirli balık sokmaları
Balık sokmalarında (trakonya, iskorpit) yaralanan yer sıcak suya sokulup ağrı geçene kadar beklenmeli. Su sıcaklığı 45 dereceden fazla olmamalı. Fazlası yanıklara neden olur. Alerji ilacı, ağrı kesici alınabilir. Diyabetik olanlarda bu işlem su sıcaklığı ölçülmeden yapılmamalı. Hasta az hissettiği için yanığa neden olur.
Denizanası
Denizanası sokmasında, deniz suyuna bolca karbonat karıştırılıp o bölgeye dökülmeli, biraz bekleyip küt kenarlı bir cisimle ciltte kalmış olabilecek sümüksü madde sıyrılmalı. Bölgeyi temizlemek için tatlı su kullanılmamalı. Alerji ilacı ve ağrı kesici ilaçlar da alınabilir.
Vatoz
Vatoz sokmalarında iğnesi genellikle kırılıp içeride kaldığı için çıkartılmalı, çıkartılamıyorsa da fazla kurcalanmamalı. Antiseptik bir solüsyonla temizlendikten sonra pansuman yapılmalı, bir sağlık merkezine gidilmeli.
Not: Tüm zehirlenmelerde baş dönmesi, baygınlık, uyuşukluk, çarpıntı veya ateş başlarsa, hemen bir sağlık merkezine gidilmeli.
Deniz tutması
Hassas bünyeli kişiler, ağır yemek yememeli, denize çıkmadan 1 saat önce bulantıyı baskılayacak ilaç almalı. Dümen tutmak, ufka bakmak deniz tutmasını azaltır. Kişi ayrıca güverteye çıkartılmalı, güneşten ve hipotermiden (vücut ısısının aşırı düşmesi) korunmalı. Bu kişilerin dengesi iyi olmadığından kusmak için güverteden sarkmasına izin verilmemeli.
İshal, besin zehirlenmesi
Bulantı ve kusmaya karşı ilaçlar kullanılmalı, kaybedilen sıvı su içerek yerine konmalı. Kırıklık hissi varsa ağrı kesici alınabilir. Ateş yükseliyor, kusmalar kontrol altına alınamıyor, halsizlik artıyorsa bir sağlık merkezine başvurulmalı.