Pazar “Maske cildin ihtiyaçlarına göre seçilmeli”

“Maske cildin ihtiyaçlarına göre seçilmeli”

25.05.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Işıldayan, sağlıklı bir cilde sahip olmak hiç de zor değil. Bunun için cilt temizliğini ihmal etmemek ve düzenli aralıklarla yüz maskesi uygulamak yeterli

“Maske cildin ihtiyaçlarına göre seçilmeli”

Eğer yaza kırışık, solgun ya da lekeli bir şekilde “merhaba” demek istemeyenlerdenseniz, önce cilt temizliğine önem vermelisiniz. Temizlikten sonra ise cildi besleyecek, nemlendirecek ve diğer ihtiyaçlarını karşılayacak nitelelikte bakım unsurları uygulamak şart.
“Işıldamak” için cilt tipinize uygun temizleme ürünleriyle günlük ve haftalık bakımların yanı sıra haftada bir-iki kez yüzünüze maske uygulamanız da yeterli. Ancak burada “cilde uygun ürün” ifadesi çok önemli. Aksi takdirde kırışıklık, lekelenme, kızarıklık, kaşıntı, döküntü, çatlama, sivilce, egzama gibi kelimeler gündeminize oturabilir. Cilt tipinizi bir dermatoloji uzmanına danışarak öğrenebilirsiniz.

“Haftada bir-iki kez yüzünüze maske uygulayın”

Dr. Sinan İbiş (Flavius Güzellik Merkezleri)
Merkezlerimizde özellikle nem sağlayıcı, yağ azaltıcı, depolanmış salgıları boşaltıcı, sıkılaştırıcı, bol vitamin, mineral, oksijen ve antioksidan sağlayıcı peeling’ler ile lazerterapiler sonrası cildi yatıştırmak üzere çeşitli maskeler kullanılıyor.
Maskenin etkinliğini artırmak için önce cilde hafif olarak enzimli veya mikrokapsüller içeren mekanik peeling’ler uygulanıyor. Klinik terapileri desteklemek ya da cildi çeşitli klinik işlemlere hazırlamak amacıyla da maske tercih edilebiliyor. Klinik tedavilerden önce genellikle meyve asitleri ile yapılan kimyasal peeling’den sonra maskeleri uygulamak daha yararlı.
Cilt, kişinin cildine uygun bir temizleyiciyle temizleniyor, suyla durulanıyor. Ardından peeling işlemi yapılıyor ve cilt tekrar suyla durulanarak maske uygulamasına hazırlanıyor.
Maske cilde bazen fırça ile sürülür, bazen de hafif masaj hareketleri ile cilde yedirilir. Ortalama 15 dakika bekledikten sonra maske suyla durulanır ve ardından nemlendirme işlemiyle bakım prosedürü sonlandırılır. Maskeler yüzde 10-20 dakika arasında kalabilir. Bu süre maskenin kullanım talimatlarında yer alıyor.
Yüz maskeleri evdeki uygulamalarda haftada bir-iki kez veya üç-beş gün aralıklarla, klinik bakımlarda ise iki-dört hafta aralıklarla uygulanır.
Bazı insanlar gece maskeyle yatar. Bu doğru değil. Çeşitli cilt sorunları ortaya çıkabilir.
Maskeler her cilde önerilebilir, önemli olan cildin ihtiyacını saptamak ve bu ihtiyacın karşılanmasını sağlayacak maskeyle cildi buluşturmak.
Maskeler yoğun dokulu, yoğun birleşimli ürünlerdir, dolayısıyla bu ürünlerin uygunsuz kullanımı halinde aşırı sivilcelenme, aşırı kızarıklık, şişlik, kaşıntı ve çeşitli cilt hastalıklarını tetikleyen bulugular olabilir.


“Cilt tipine göre temizlik önemli”

Dr. Sadiye Kuş (Anadolu Sağlık Merkezi)
Kuru ciltler
Geceleri sabun içermeyen hassas bir temizleyici ürünle yüzünüzü temizleyin. Gündüz ise sadece duru su uygulayın.
Nem kaybınının önüne geçerek cildin kurumasını engelleyen nemlendiricileri tercih edin.
Nemi cilde hapsedebilmek için nemlendiriciyi yüz yıkandıktan sonra henüz cildiniz nemliyken uygulayın.

Yağlı ciltler
Cildinizdeki yağı kurutmak için sert, deterjan bazlı sabunlar ve tonik gibi alkol içeren ürünler kullanmayın. Bunlar zaman içinde zaten aşırı aktif çalışan yağ bezlerinin hiç istemediğiniz halde daha da aktif salgı yapmasına neden olabilir.
Yağı emici özelliği olan sıvı ya da jel temizleyicileri günde bir-iki kez olmak üzere kullanın.
Kakao yağı, lanolin gibi maddeler ve yağ içeren temizleyici ürünlerden uzak durun.
Ürün boya, parfüm ve koruyucular içermemeli. Ürünün “içindekiler” bölümünde 10’dan az kimyasal bulunmasına dikkat edin. Bunlar yağlı ciltte sivilce oluşumunu tetikleyebilir.
Cilt çok yağlı ise nemlendiriciye gerek olmayabilir. Ancak özellikle cildinizdeki yağı uzaklaştırmak için çok sert temizleyici ürünler kullanıyorsanız ya da cilt az yağlı ise nemlendirici gerekebilir. Bu durumlarda suyu deriye hapsetme özelliği olan yağsız ya da su içinde yağ formunda nemlendiricileri tercih edin. Bu sayede yağlılık hissi ve parlamanın önüne geçebilirsiniz.

Normal / karma ciltler
Yanaklar gibi daha kuru bölgelerin nemlendirilmeye ihtiyacı varken, alın, burun ve çene gibi yağlı bölgelerde yağlılığın giderilmesi gerekir. Normal / karma ciltler için uygun olan bir temizleyici tercih edin.
T bölgeniz (alın, burun ve çene) çok yağlı ise sıkılaştırıcı özellikte bir ürünü günde bir kez sadece bu bölgeye temizleme amacıyla uygulayabilirisiniz.
Nemlendirirken zaten yağlı olan T bölgesini daha da yağlandırmamak için nemlendiriciyi sadece yanaklar gibi kuruluk hissettiğiniz bölgelere uygulayın.

Püf noktaları

Haberin Devamı

Günlük bakım
Günlük cilt temizliğinde yüzünüzü önce ılık suyla yıkayın.
Cilt tipine göre temizleyiciyi dairesel hareketlerle cilde bir-iki dakika boyunca uygulayın.
Cildi suyla durulayın, uygun nemlendirici sürün.
Makyaj temizleme ürünleri sabun veya deterjan, boya, parfüm, alkol gibi tahriş edicileri içermemeli, cildi kurutmamalı, çok akışkan olmamalı.

Haftalık bakım
Temizleyici uyguladıktan sonra cildi durulayın.
Cildin tipine uygun bir peeling veya mikropartiküller içeren bir peeling ürünü yüze dairesel hareketlerle uygulayarak yüzeydeki ölü hücreleri kaldırın.
Cildi suyla durulayın.

SEÇİMİNİZİ YAPIN

Lancome’dan jel maske
Hydra Intense doğal su tutucular içeren nemlendirici bir jel maske. Ürün normal, karma ve kuru ciltlere uygun. Maskenin suyu tutarak cildin doğal nem seviyesini artırdığı söyleniyor. 

Ebegümeci ve gül özlü
Cellular Vital Mask canlılığını kaybetmiş ciltler için geliştirilmiş bir maske. La Colline’in bu ürünü yatıştırıcı ebegümeci ve gül özleri içeriyor. Maskeyi sürdükten 10-15 dakika sonra tonikle silebilirsiniz. Yorgunluk izlerine karşı her gün kullanılabileceği söyleniyor.

Temizleme jeli
Clarins’in yüz temizleme jelini cildinize yapışan tozlara ve zararlı maddelere karşı kullanabilirsiniz. Jel, ciltteki koyu renk görüntüyü yok ederek canlılık vaat ediyor.

Yorgun yüzler için
Makyajınızı temizledikten sonra uygulayabileceğiniz Clinique’in bu “acil durumlar maskesi”nin ince bir tabaka halinde beş dakika yüzünüzde durması yeterli. Maske kuruduktan sonra yüzünüzü ılık suyla yıkayabilirsiniz.

Yüze ve boyna sürülüyor
Transvital’in nemlendirici özellikli ve krem yapılı maskesi, içerdiği soya proteinleriyle cilde ışıltı vaat ediyor. Maske temiz yüz ve boyna kalın bir tabaka halinde sürülüp 10-15 dakika bekletildikten sonra ıslak pamukla siliniyor. 

Nem kaybına karşı
Biotherm’in Aquasorce isimli ürünü, cilt temizliği sonrası günlük kullanılabilecek bir nemlendirici. Ürünün,
değişen iklim şartlarında da cildi nem kaybına karşı koruduğu söyleniyor. Ayrıca cilde yumuşaklık, esneklik ve parlaklık verdiği iddia ediliyor.