Pazar Mavi yolculuk haldır haldır gitmek değildir

Mavi yolculuk haldır haldır gitmek değildir

30.05.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Tekneye atlayıp Ege sularında bilinçsizce dolaşmak mavi yolculuk değildir. Doğal güzellikleri tarihin ve mitolojinin penceresinden seyretmek ve hiç bilmeseniz bile yelken yapıp denizciliği öğrenmeye başlamak gerekir

Mavi yolculuk  haldır haldır gitmek değildir

Mavi yol yapmak için bir tekne sahibi olabilir, çok lüks bir tekne kiralayabilirsiniz. Ama bu, sizin mavi yol yaptığınız anlamına gelmez. Mavi yolculuk bir felsefedir. Bir tekneye atlayıp haldır haldır koyları dolaşmak mavi yol değildir.
Esasında mavi yolculuk nedir derseniz, şunları sayabilirim: 1) Biraz rüzgar, ki bol miktarda vardır ve yelkenleri doldurur. 2) Bolca oksijen ve temiz sularda deniz banyosu... 3) Elbette balık, Akdeniz yeşillikleri, biraz rakı ya da şarap...
Ama yetmez. Mavi yolculuğu iliklerinizde hissedebilmeniz için bu coğrafyayı, tarihi ve mitolojisi ile yaşamanız gerekir. Halikarnas Balıkçısı’nı, Azra Erhat’ı, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Sebahattin Eyüboğlu’nu anlamadan yapılan Mavi yolculuk yavan olur.

En heyecanlı seyahat
Mavi yolculuk yapmak için birçok alternatif bulunuyor. En heyecan verici olanı, kaptanlı bir yelkenli tekne kiralayıp hem mavi yolculuk yapmak hem de denizcilik ve yelken eğitimi almak. Teknede yelken açıp kapamayı, dümen tutmayı, demir atmayı, deniz haritaları okumayı, rota çizmeyi, teknede güvenlik kurallarını öğreniyorsunuz. Buna yönelik programlar kişi başına haftalık 600 avro civarında... Bu konuda internette çok sayıda alternatif var. Gezi ve eğitim programları için daha kapsamlı bilgi isterseniz, www.guneyegeyelkenkulubu.com, www.globalcharter.net ve www.gokovasailing.com adreslerine göz atmanızda fayda var. İster tek başına ama tercihen dört ya da altı kişilik gruplar halinde organize olursanız, arkadaşlarınızla birlikte unutamayacağınız bir hafta sizi bekliyor olacaktır.
Guletin konforu başka
Eğitimi bir kenara bırakıp tatil köyü konforunda mavi yolculuk istiyorsanız, gulet kiralama alternatiflerine bakacaksınız. Yeteri kadar kalabalık bir grup oluşturursanız, örneğin 8 ya da
12 kişi arasında (daha fazlası da olabilir), bir gulet kiralayabilir ve yola çıkabilirsiniz. Böyle bir grup oluşturamıyorsanız, bu kez daha büyük guletlerden iki kişilik kabin kiralayabilirsiniz. Bu alternatifte, teknedeki yolculuk arkadaşlarınızı tanımıyorsunuz. Böyle gezilerde çok sıkı dostluklar kurulabildiği gibi, çok büyük tatsızlıklar da yaşanabiliyor.
Bir guletin günlük kirası guletin büyüklüğü ve kabin sayısına göre 600 avrodan başlıyor, 3 bin avroya kadar gidiyor. Kabin kiralamada ise bir kişi için haftalık 300 avro ile 600 avro arasında değişiyor. İnternette gulet kiralama konusunda çok sayıda alternatif bulunuyor.


Azra Erhat, Cevat Şakir ve Eyüboğlu
1950’li, 60’lı yıllarda dönemin önde gelen sanatçı, aydın ve yazarları Azra Erhat, Cevat Şakir Kabaağaçlı (Halikarnas Balıkçısı), Bedri Rahmi Eyüboğlu, Sebahattin Eyüboğlu, Bodrum’daki balıkçı tekneleri ile denize açıldılar, Güneybatı Ege’yi keşfettiler ve çok sayıda yazı ve kitap yazdılar. Bu düşünür ve sanatçıların kitapları, mutlaka çantanızda bulunsun. Azra Erhat’ın “Mavi Yolculuk”u, Halikarnas Balıkçısı’nın “Anadolu Tanrıları” başta olmak üzere bu yazarların kitaplarıyla yapacağınız mavi yolculuğun hazzı çok daha farklı olacaktır.

Sigara içmeyin, suyu dikkatli kullanın
-Gulet türü teknelerin su depoları büyük, diğer teknelerin daha küçüktür. Ama ne olursa olsun, depodaki su sınırlıdır. Su tüketimini minimumda tutmaya gayret edin.
-Teknenin kapalı bölümlerinde, güvertede de rüzgar üstünde asla sigara içmeyin.
-Tuvaletlere, kağıt dahil, hiçbir yabancı madde atmayın...
-Teknenin manevrası tamamlanmadan, motor stop etmeden, “Aaa ne güzel deniz var” diyerek tekneden denize atlamayın.
Telafisi mümkün olmayan kazalara yol açabilirsiniz.

Akşamları serin olur, uzun kolluları unutmayın
Çok büyük ve sert valiz hazırlamayın... Çantanız katlanabilir ve yumuşak malzemeden olmalı. Çantadaki malzemeler için önerilerim ise şöyle:
-Mavi yolculukta geçireceğiniz gün sayısına uygun olarak tişört ve şort alın.
-Akşamları hava serin olur. Ona göre uzun kolluları ihmal etmeyin.
-Mutlaka iki çift altı lastik ayakkabı ile bir çift terlik koymalısınız.
-En az iki takım mayo, deniz ve tatlı su havlusu, şampuan, güneş kremleri, tıraş takımı, makyaj malzemesi gibi kişisel bakım eşyalarını unutmayın.
-Şapka, güneş gözlüğü, fotoğraf makinesi ve elbette yeteri kadar kitap...

KAPTANIN MUTFAĞINDAN
Çiporta (Kipohorta)

Bu haftaki tarif Cevat Şakir’den... Gazeteci Nedim Atilla’nın “Zeytinyağı Kültürü” adlı kitabından aldım.
Malzemeler: Bir demet arapsaçı, bir kabak, 250 gram taze börülce, bir demet semizotu, bir demet radika, üç domates, dört adet taze soğan, iki diş sarmısak, yoğurt, kekik, taze nane ve kırmızı pul biber.
Hazırlanışı: Arapsaçını önceden haşlayın. Yoksa dereotu da olabilir. Haşlanan otu ayırın. Kabak, börülce ve taze soğanı küçükçe doğrayın. Zeytinyağında tavada (veya tencerede) hafifçe kavurun. Kavurduğunuz bu malzemeye haşlanmış arapsaçı, soyulmuş ve ince doğranmış domatesi, radikayı, semizotunu ekleyin, çok az tuz koyun. Tavanın (ya da tencerenin) ağzını kapatın. 15 dakika kendi buharı ile pişirin. Otların yumuşadığını kontrol edin ve ateşten alın. Ilıyınca servis tabağına yayın. Ortasına sarmısaklı yoğurt koyun. Zeytinyağı, kekik, nane ve pul biber serpip kızarmış çavdar ekmeği ile servis edin.