Pazar “Menopoz son durak değil”

“Menopoz son durak değil”

19.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Jinekolog Doktor Aytuğ Kolankaya, Vichy markasının basın toplantısında menopozla ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Kolankaya: “Ortalama 48-52 yaş aralığında menopoza girdiğinizi düşünürseniz hayatınızın yarıya yakın kısmı artık menopoz sonrası dönemde geçiyor. Bu nedenle menopoz son durak değil, keyifle yaşanması gereken uzun bir dönem olmalı”

“Menopoz son durak değil”

- Menopoz kadınlar için son durak gibi algılanıyor, gerçekten öyle mi?

Haberin Devamı

Menopoz bir dönem değil, bir an. Kadınların üreme hormonlarının tamamen kesildiğini ve adetin son bulduğunu gösteren bir andır. İngilizce meno-pause, yani adetin kesilmesi anlamına gelir. ABD nüfus istatistiklerine göre 1900 yılında kadınlar ortalama 49 yıl yaşıyorlardı. Yani ya menopoza girmeden ya da girdikten çok kısa bir süre sonra yaşamlarını yitiriyorlardı. Türkiye İstatistik Kurumu 2015 sonuçlarına göre ise ülkemizde kadınların ortalama yaşam süresi 80 yılın üstüne çıkmış. Ortalama 48-52 yaş aralığında menopoza girdiğinizi düşünürseniz hayatınızın yarıya yakın kısmı artık menopoz sonrası dönemde, yani post-menopozda geçiyor. Bu nedenle, son durak değil, aslında keyifle yaşanması gereken uzun bir dönem olmalı.

Haberin Devamı

“Kadınlar menopozla iligili az şey biliyor”

- Bu değişimin öncesi ve sonrasında kadınları neler bekliyor? Hormonlar ve cilt bu durumdan nasıl etkileniyor?

Hayatınızda üç kez doğum yaptığınızı düşünün, 27 ayınızı hamile geçiriyorsunz, hamilelik hakkında bir sürü şey biliyorsunuz. Ancak kadınların çoğu 30-40 yılını geçirdiği menopoz sonrası hakkında çok az şey biliyor. Menopozun gerçekten farkında olmak lazım. Hormonlarınız eksiliyor ve vücudunuz farklı çalışmaya başlıyor bu bir gerçek, eksilenleri yerine koymaksa mümkün. Menopoza girmeden bir süre önce uzmanlara danışmak ve onların tavsiyeleri ile beslenme, egzersiz gibi günlük rutinlerde değişime gitmenizi öneririm. Ortalama 45-50 yaşlarında ortaya çıkan menopozun belirtileri 35 yaşından itibaren kendini gösterebilir. Önce progesteron sonra östrojen ve androjen hormonları azalır. Vücutta az miktarda salgılanan östrojenin ise tipi değişir ve istemediğimiz etkiler ortaya çıkabilir. Ayrıca yaşam motivasyonu sağlayan ve cildin parlak ve canlı olmasını destek olan ve kolajen üretimini uyaran DHEA (dehidroepiandosteron) hormonu da azalır. DHEA hem androjenin hem de östrojenin ana maddesi. Sonuç olarak depresif durumlar, kuru, cansız ve elastikiyetini kaybeden bir cilt yapısı ortaya çıkar.

Menopoza hazırlık yapmak bu dönemi rahat geçirmeyi sağlar

Haberin Devamı

- Menopozun cilt başta olmak üzere vücudumuzda yarattığı değişikliklere öncesinde hazırlık yapmamız mümkün müdür?

Her konuda olduğu gibi menopoza da hazırlık yapmak bu dönemi rahat geçirmeyi sağlar. Adet düzeninde ortaya çıkan düzensizlikler bir uzmanın eşliğinde düzenlenirse hormon eksiklikleri giderilmiş olur. Vücudun en büyük organı cildin ise sürekli bakıma ihtiyacı vardır. Gençlikte hormonlar düzenli çalıştığı için dışarıdan gelen faktörlere karşı dirençlidir. Güneşe, hava kirliliğine karşı cilt idare edebiliyor. Cilt hücrelerinin yapımı ve yıkımı arasındaki senkronizasyon yaşlandıkça bozuluyor, dolayısıyla ciltten sürekli hacim kaybediyorsunuz. Yıllar içinde kaybedilenleri birden yerine koymak mümkün olmaz. Bu nedenle, erken dönemde cildin kaybettiği maddeleri içeren desteklerle cilt korunursa, her dönemde canlı ve genç bir görünüm elde etmek mümkün olur. Kışa hazırlıklı girerseniz, kışı bahar gibi geçirebilirsiniz. O yüzden cilt bakımına da 45-50’li yaşları beklemeden, 20’li yaşlardan itibaren başlamak en doğrusudur.

Menopozdaki kadınlara ipuçları

- Ani sıcaklık değişikliklerinden kaçının ve güneşe çıkmadan önce güneş koruyucu kullanın.

Haberin Devamı

- Yorgun ve güçsüz hissetmenin temel sebeplerinden biri magnezyum eksikliği olabilir. Kas ağrısı ve uyku problemlerine de yardımcı olan magnezyumu yeterince alabilmek için günlük öğünlerinizde yeşil yapraklı sebzelerden tüketmeyi unutmayın.

- Susuz kalmak da yorgun hissetmenize neden olabilir. Günde en az 1.5 litre su
içmeye çalışın.

- Menopoz sonrası dönemde yaşanan hormonal değişimler vücudun yağ tutma oranını etkiler ve vücutta kilo artışına sebep olabilir. Bu durumda işlenmiş karbonhidratlardan uzak durun, lif ve protein içerikli yiyeceklere yönelin.

- Menopoz sonrasında günlük kalsiyum ihtiyacınızın arttığını göz önüne alarak eksik kalan kalsiyum ve D vitamini için doktorunuzun önerisiyle takviye almanız gerekebilir.

- Hormonal değişikliklerle birlikte gelen östrojen ve testosteron dengesizliği, artan stres saçlarda incelmeye sebep olabilir. Vücudun yeteri kadar vitamin ve mineral alıp almadığı sorusu saç sağlığınız açısından oldukça önemlidir. Günlük B, C, D ve E vitaminlerinden faydalandığınıza emin olun.

Haberin Devamı

- Menopoz sonrasında artan sıcak basması durumlarını azaltmak için şeker, alkol, beyaz unlu ürünler, kahve ve kafeini sınırlayın. Yapılan araştırmalar, bu gıdaların azalması ya da hiç tüketilmemesi durumda sıcak basma durumlarının daha az sıklıkta yaşandığını göstermiştir.


“Menopoz utanılacak bir şey değil”


- Menopozda farkındalık için yola çıkılan projede sizi çeken şey neydi?

Meslek hayatımın 30 yılı boyunca farklı zaman aralıklarında menopoz poliklinikleri açtım. Üç ayrı menopoz kliniğinde 20 yılda 20 hastam olmadı diyebilirim. İnsanlar şimdi şimdi konuşmaya başlıyor ve başlamalı. Bu konudaki farkındalık projesini destekliyorum, çünkü menopozun anlatılması ve anlaşılması lazım, utanılacak bir şey olduğunu düşünmüyorum. Menopozu son gibi değil, yaşamın güzel ve uzun bir dönemi olarak görmek lazım. Gerekli zamanlarda uzman desteği alarak hayatın tadını çıkarmak lazım.