Muktedir sendromu

İktidara gelen, onu bir türlü bırakmaz. Bu sırada da pek çok bozukluk belirir ruhunda: Akıldışılık, azgınlık, seks manyaklığı, sansürcülük... Neden iktidara hasta oluruz, iktidar neden hasta eder?

Muktedir sendromu

Muktedir sendromu

İktidara gelen, onu bir türlü bırakmaz. Bu sırada da pek çok bozukluk belirir ruhunda: Akıldışılık, azgınlık, seks manyaklığı, sansürcülük... Neden iktidara hasta oluruz, iktidar neden hasta eder?

Testus Bırakmayus / AHMET TURHAN ALTINER

Herkes aşka gelebilir ama iktidara zor gelir. Nedir iktidar, nedir muktedir? İktidar devleti yönetme kudretidir, muktedir ise o kudreti elinde tutan. İktidarlar "büsbüyük" ve dimdik çıkarlar ortaya ama insan değil midir iktidarı temsil eden, küçük "müçük" zaaflarıyla... Gaddarlık, azgınlık, hırs, seks manyaklığı, kıskançlık, korkaklık, kısalık, uzunluk, cücelik, kifayetsizlik muktedirin bin bir adından birkaçı değil mi?
İktidarların en büyük düşmanı aydınlar değil mi? Örneğin, Anibale Capelo’nun elleri kesilmiş, dili koparılmıştı. Gazetelerin babası "Lakırtı" adlı haber mektuplarını izinsiz basıp yayımladığı için Roma İmparatorluğu’nun prenslerini rahatsız etmişti de ondan. O gün bugün, kaynağı gizlilik olan iktidar kapısı, açık haberden hazzetmedi ve hep üzerine gölge örtmeye çalıştı. Birçok filozof, yazar ve bilim adamı; Hitler’in temerküz kamplarında yakılmış, açlıkla ve hastalıkla öldürülmüştü. Sayısız aydın, gazeteci hapislerde hâlâ...
Özel bir bozukluğu belirleyen, bir arada görülen ve tanıyı kolaylaştıran bulgu ve belirtilere sendrom deniyor. Muktedir olma ihtirası bence bir sendrom. Muktedir sendromu. Muktedirin iktidarını sürdürme ihtirası onda akıldışılık, entelektüel ve kültür düşmanlığı, ırkçılık, tekdüzecilik ve birörneklik, kadın ve yabancı düşmanlığı, savaş deliliği, aşağılık kompleksi, komplo takınaklılığı, cinsel saplantılar, yok edicilik, sansürcülük gibi semptomlar yaratıyor. Buyur ola bu kez de muktedir sendromunu listelemeye; sel gider, kum kalır, zaten "gırgır" testus da olmasa geriye ne kalır?

1- Muktedir sendromunun en temel semptomu iktidarını sürdürme hırsıdır. Öyle biri vardı ki, tarihçilerin bazıları onu gaddar, bencil ve haris; birçoğu da ileri görüşlü, iktidarda kalmayı özenmeyen ve iyi ruhlu olarak görür. Muktedir sendromunun belki tek tezatlı örneğiydi. İktidardan vazgeçebilmişti. Kimdi?
a. Adnan Menderes
b. Turgut Özal
c. Oliver Cromwell
d. Charles de Gaulle

2- Her muktedirin bir "enöli özelliği vardır. En büyük, en kanuni, en yavuz, en muhteşem, en gaddar... Dile kolay 67 yılla iktidara adeta kazık çakmış olan "en uzun" süreli muktedir kimdi?
a. Şimdi sürünen faşist Pinochet
b. Sultan Abdülhamid
c. Mısır firavunu Pepi
d. Temel’le 67 yıl evli kalmış Fadime

3- Bu sorunun muktediri çok küçük yaşta tahta çıkmıştı. Hayvanlara işkenceyle başladı. Büyüyünce gözünü kırpmadan çok büyük bir katliamın emrini verdi. 1580’de öz oğlunu kendi elleriyle boğdu. Ürpererek, bu "en gaddar" muktedir aşağıdakilerin içinde hangisi?
a. Kazıklı Voyvoda
b. Korkunç İvan
c. Katil Miloşeviç’in büyük büyük dedesi Miloş Kobiliç
d. Kızıl Erik

4- "En cüce" muktedir kimmiş? Kemikleri bulunamamış olmasına rağmen çok kısa olduğuna dair çeşitli tevatür üretilmiş olan bu muktedir kim?
a. Kısa Pepen
b. Cüce Deng
c. Küçük İskender
d. Attila

5- M.S. 5’inci yüzyılın "en büyük" muktediri diye de anılan Hun İmparatoru Attila’nın, kendisinden 500 yıl sonra yaşamış Papa VIII. Leo ile ortak özelliği neymiş?
a. İkisi de Roma’yı ele geçirmek istemişti.
b. Atlarını mumyalatmışlardı.
c. İkisi de cinsel ilişkide bulunurken "aksiyon halinde" ölüvermişlerdi... Namı diğer, "la mordus" yani tatlı ölüm.
d. İkisi de cüceymiş.

6- Muktedirlerin uykuyla bir sorunları var. Şimdi, bu soru, "ensomniyak" yani "en uykututmaz" muktedirle ilgili. Gecenin 3.00’ünde uyanır, başucundakt sekreterine kağıt kalem çıkarmasını emreder, gün ışıyana dek kafasındaki her fikri not ettirirmiş. Siz de ona özenip aynısını başkasına "oyun oynamak ayağıyla" yaptırmayı haince düşünürseniz, sakın bir gerçeği aklınızdan çıkarmayın: O sürgünde ölmüştü. Kimdi?
a. Rus çariçesi Büyük Katerina
b. Napolyon Bonapart
c. Mithat Paşa
d. Leon Troçki

7- Uyumayıp, uyuyamayıp, uyutmayıp, eninde sonunda düşüp uyuya kaldığında dehşetengiz horlamasıyla tarihe geçmiş olan "en horultucu" baykuş muktedir kimmiş, horrrrr...
a. Theodorrrrrre Roosevelt
b. İngiltere Kralı II. Georrrrrge
c. Abrrrrrrrraham Lincoln
d. Hepsi ve daha kimlerrrrrrrrr

8- "Ensomniyak... En büyük..." Napolyon, en kısalarından biri de o... Sürgünde bir adada öldükten sonra etrafındakiler onun bütün organlarını paylaşmışlar... En ilgi çekeni de sadece 2,5 cm uzunluğundaki penisi imiş... Elden ele dolaştıktan sonra bir meraklısı, Napolyon’un kurumuş minik bir deniz atına benzeyen penisini satın alarak koleksiyonuna katmış... Kestirebilir misiniz, kim bu meraklısı?
a. Dördüncü Napolyon, ata yadigarı olarak.
b. İmparatoriçe Josephine, nihayet mürüvvetini görürüm diye.
c. Louvre Müzesi, ele güne gitmesin diye.
d. Amerikalı bir ürolog, maddi, manevi ve mesleki merak yüzünden.

9- Cinsel olarak kifayetsiz muktedirler de var. Aşağıdakiler arasında cinsel bakımdan "en iktidarsız" muktedir kimmiş acep? Pek çok otorite onun bakir olarak öldüğü görüşünde imiş.
a. Rus çarı Deli Petro
b. Osmanlı sultanı Deli İbrahim
c. Adolf Hitler
d. Benito Mussolini

10- Hiç bir illet basur kadar inlettirmiş midir muktedirleri? "Basurdan en çok çekmiş" muktedir kimdi?
a. 1891-1945 arası Japon Başbakanı Fumimato Konoye basuru tuttuğu için Amerikalılarla barış masasına oturamamış. Sonu malum, Hiroşima mon amour.
b. Muktedirler arasında belki de "en teresan" olanı Napolyon Bonapart’ın, Waterloo Savaşı’nı basuru yüzünden kaybettiği söylenir. Basurdan yanmakta olduğu için atına binmemiş, bu yüzden savaş alanını izleyemeyip hezimete uğramış.
c. Gizlice basur çeken ismi lazım değil muktedirler
d. Hepsi

11- Muktedirler kölecidir. Örneğin, ABD’nin ikinci başkanı George Washington’un 1773’te hem de başkanken, 216 kölesi varmış. Amerikalı politik liderlerden Patrick Henry’nin öldüğü zaman 65 kölesi bulunuyormuş. Onun çok ünlü cümlesini, kestirebilir misiniz?
a. "Bana ya özgürlüğümü verin ya da ölümü!"
b. "Köleler de eşittir ama kendi içlerinde."
c. "Ben de her Amerikalı gibi çifte standartlıyım."
d. Hiçbiri

Yanıtlar: 1) c, 2) c, 3) b, 4) d, 5) c, 6) b, 7) d, 8) d, 9) c, 10) d, 11) a






PAZAR


























17 Kasım 2019 Magazin Bülteni17 Kasım 2019 Magazin Bülteni

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber