Pazar Mutfaktaki aşk tango ile başladı

Mutfaktaki aşk tango ile başladı

23.04.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dört gün sürecek "Miami Latin Amerika Festivali"nin yemeklerini Venezüellalı bir çift hazırlayacak

Mutfaktaki aşk tango ile başladı

Çırağan Palace Hotel Kempinski 24-28 Nisan tarihleri arasında Latin Amerika mutfağının lezzetlerini sunuyor. Meksika, Arjantin, Şili gibi ülkelerin yemeklerinin yer aldığı mönü karı-koca şefler; Edgar Leal ve Mariana Monteroe'un elinden çıkma. Miami'nin en tanınmış restoranlarından Cacao'nun da sahibi olan çift festivalde mekanlarında en çok ilgi gören yemekleri sunacak. Time, New York Times, Food&Wine, Wine Spectator gibi basın organlarında hakkında yazılar çıkan Leal "Festivalde geleneksel yemekleri modernleştirerek hazırlayacağız" diyor. "Restoranın mutfağı karımdan sorulur" Edgar Leal.: Evet. Mariana 1997'de benim restoranımda çalışmaya başladı. Ben ondan hoşlanırken duydum ki sevgilisi varmış. Pes etmedim. Zamanla arkadaş olduk. Sonra tango kursuna gitmeye karar verdik. Ve dansla birlikte aşk başladı. Nasıl tanıştınız? Bir restoranın mutfağında birlikte çalışırken mi? Edgar L.: Kesinlikle eşimin. Restoranın mutfağı Mariana'dan sorulur. Bütçeyle de o ilgileniyor. Ben restoranın günlük hasılatının ne kadar olduğunu bilmem. Mariana bilir. Paranın kontrolü ondadır, dışarı çıkarken bile eşimden para alırım. Evde yemek yapmaya önce ben başlıyorum devamını Mariana getiriyor. Restoranda kim patron? Kimin sözü daha çok geçiyor? Edgar L.: Birlikte çalışmak bana huzur veriyor. Eşimle aynı işte çalışmayı seviyorum. En güzeli eve aynı anda girmek. Evde ve işte sürekli birlikte olmaktan sıkılmıyor musunuz? Edgar L.: Yemek kültürümüz farklı bölgelerin bir araya gelmesinden oluşuyor. Meksika, Arjantin, Brezilya, Şili, Ekvador, Küba, Porto Riko, Venezüella, Kolombiya... Köklü bitkiler, tropik meyveler, deniz ürünleri, et, buğday, kişniş, kırmızı biber, patetes en sık kullandığımız malzemeler. Yemeklerimizi soslarla, sizin tencere yemekleriniz gibi uzun sürede pişiriyoruz. Balıkları ya kızartıyoruz ya da limonla birlikte pişiriyoruz. Mariana Montero: Tatlılarda çikolata ve tropikal meyveler, özellikle de mango kullanıyoruz. Latin Amerika mutfağı yabancı olduğumuz bir mutfak. Malzemeleriniz neler? Beyaz peynirli ve kremalı siyah fasulye çorbası Edgar L.: Burada sunacağımız mönü için Amerika'daki kendi restoranımızda en çok tutulan yemekleri seçtik. Geleneksel lezzetlerin modernleştirilmiş örneklerini hazırlayacağız. Klasik yöntemlerden şaşmıyoruz. Orijinal tatlara saygı duyarak yemek yapıyoruz. Sunumumuzu modern tutuyoruz. Mönüdeki yemekler arasında beyaz peynirli ve ekşi kremalı siyah fasulye çorbası, füme somonlu ve mango soslu yeşil salata, cachapa (mısır unuyla yapılan peynirli sufle), barbeküde pişirilen kaburga, hindistancevizli krema ve meyvelerle verilen waffle var. Latin Amerika mutfağının hangi örneklerini sunacaksınız? Edgar L.: Sultanahmet'te yediğimiz kuzu eti yumuşacıktı. Çok beğendim. Midye dolmayı da sevdim. Rakı ise bana göre nefis bir içki. Mariana M.: Ben pasta şefi olarak tatlılarla ilgilendim. Baklava ve lokuma bayıldım. İlk defa Türk yemeklerini tadıyorsunuz, beğendiniz mi?