Pazar New York lokantalarında kişi başına ortalama 35 dolar ödeniyor

New York lokantalarında kişi başına ortalama 35 dolar ödeniyor

03.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

New York lokantalarında kişi başına ortalama 35 dolar ödeniyor

New York lokantalarında kişi başına ortalama 35 dolar ödeniyor

New York lokantalarında kişi başına ortalama 35 dolar ödeniyor

Ali Rıza Kardüz
İyi bir lokantada kişi başına yapılan ortalama ödeme, Tokyo’da 64.77 dolar, Londra’da 42.24 dolar, Paris’te 40.47 dolar, New York’ta 35.14 dolar.
Bu rakamları sayın okuyucularıma Zagat’ın 2001 New York Lokantaları rehberinden aktarıyorum.
Zagat Lokanta Rehberi, Türkiye’de Ayşe ve Nuri Çolakoğlu’nun yayınladığı ve her yıl giderek güzelleşen İstanbul, Ankara, İzmir lokantalarını toplu olarak veren bizim lokanta rehberimize benziyor.
Zafat Lokanta Rehberi, lokanta müşterilerinin gönderdiği değerleme notlarına göre hazırlanıyor.
New York 2001 rehberinin hazırlanmasına 31.101 kişi katkıda bulunmuş. New York rehberinde 1.931 lokanta hakkında bilgi ve değerlendirme var.
Zagat’ta yer alan bilgilere göre geçen yıl New York’ta 311 yeni lokanta açılırken 89 lokanta kapanmış. Kapananlar arasında 237 yıllık "Fraunces Tavernöde var.
Yeni açılanların kısa sürede ünleneni ise Fransa’nın 8 yıldızlı şefi Alain Ducasse’nin lokantası. Bu lokantada içki hariç fiks mönü 160 dolar.
Geçmiş 20 yıllık dönemde lokantaların fiyatı her yıl ortalama % 2 veya % 3 artarken, geçen yıl ortalama artış % 5.9 olmuş. Lüks lokantalarda fiyat artışı % 9.5’a ulaşıyor.
New York’ta lokantaya gidecek gelir düzeyindekilerin haftada ortalama 3.6 defa lokantaya gittikleri hesaplanıyor. Bu nedenle de lokantalar öğle ve akşam saatleri dolabiliyor. New York’ta lokantaya gidenler faturanın ortalama % 18, % 20’si dolayında bahşiş bırakıyor.
New Yorklulara Fransızların "Brasserie" tipi lokontalarını 1997 yılında açılan Balthazar tanıttı. Şimdilerde 30 dolayında "Brasserie" var.
New York’ta mezbahanın ve et paketleme tesislerinin bulunduğu "meatpacking districtöde giderek daha çok lüks lokanta açılıyor. Fressen, Le Gans, Lotus, Macelleria, Markt, Pastis ve Rhone bunların ünlüleri.
Şimdi de "Harlem" modası başlıyor. Zenci mahallesi Harlem güvenli hale geldikçe beyazlar bina almaya, lokanta açmaya başladı. Amy Ruth’s, Bayou, Londel’s Supper Club, Miss Mamie’s, en ünlü Harlem lokantaları.
Zagat’ın derecelemesine göre en "popüler" New York lokantaları (1) Union Square Cafe, (2) Gramercy Tavern, (3) Gotham Bar, Grill, (4) Aureole, (5) La Bernardin, (6) Peter Luger, (7) Daniel, (8) Four Seasons, (9) Bauley Bakery, (10) Jean Georges, (11) Cafe des Artistes, (12) Nobu.
Sayın okuyucularıma hatırlatayım, New York’un en "popüler" lokantalar listesinin 8’inci sırasında yer alan "Four Seasons" lokantasının şeflerinden Hickey Kiran İstanbul’daki Four Seasons Oteli’nin lokantasında nefis yemekler hazırlıyor.
Zagat listesine New York’taki 12 Türk lokantası girmiş. Bunlar: Bereket, Dervish Turiksh, Galata, Hemsin, Kazan Turkish, Mesopatamia, Pasha, Sahara, Sultan, Turkish Kitchen, Turkuaz ve Üsküdar.
Dönelim yazının başına. New York’ta doğru dürüst bir lokantada, doğru dürüst bir yemeğe (içki hariç) ortalama 35.14 dolar ödeniyor. Bu yaklaşık 25 milyon lira eder. Maşallah Türkiye’de biz bu rakamı aşmış bulunuyoruz. Büyük şehirlerde kişi başına 25 - 30 milyon Turkish Lira fatura geliyor.



PAZAR