Pazar O gece ne içmeli?

O gece ne içmeli?

01.01.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

.

O gece ne içmeli

Düne kadar bu keyifleri yaşamak, bir ortadirek aile için fazlaca lüks olabiliyordu. Zira viski ve şampanya dışındaki içkiler Tekel üzerinden ithal edildiği ve Tekel de kendi içkilerini korumak adına bunları çok yüksek kâr marjları ekleyerek sattığı için, örneğin bir şişe konyağın fiyatı 200 milyon lirayı bulabiliyordu. Votka, rom, tekila, likör gibi içkiler de ateş pahasıydı. İthal şaraplar ise yine çok yüksek fiyatlara, "tezgah altlarından" ancak bulunabiliyordu. Şimdi ise özgürlük zamanı... Hem her içki var hem de fiyatlar uygun. Yılbaşı geceleri, dünyanın dört köşesinde insanların "kendilerini şımartma" geceleri... Birçok evde yılın tek hindisi, binbir özenle sadece o gün pişer. Gelir durumuna göre pastırmadan havyara kadar uzanabilen bir dolu lüks meze, küçücük porsiyonlarla bile olsa o gün sofraya çıkar. Bütün bir yıl rakı içen aile reisleri ya da bira yudumlayan gençler, o geceliğine bile olsa içkide "terfi ederler", baba rakısının yerine bir viski açarken, gençler yerli bira yerine popüler bir içki, belki ithal bira, belki votka, belki tekila yudumlarlar. Hanımlar için ithal likörler açılır, ufak tefek kokteyl denemelerine girişilir... Bu yılbaşı için tavsiyelerime gelince... Önce aperitifler: Uzun geçecek, içkinin de dozu bir parça kaçırılabilecek bir akşama, mutlaka düşük alkollü, hafif iştah açıcı içkilerle başlamalı. Evde saat 19.00 sıralarında toplanılmaya, hafiften bir şeyler yenilip içmeye başlanırken, ilk açılacak içki hafif alkollü bir köpüklü şarap veya vermut gibi bir başlangıç içkisi olmalı. Köpüklü şarapta seçenekler bol, kalite-fiyat dengesi açısından hayli iyi olan Altınköpük ve Tradokya gibi iki yerli köpüklünün dışında Juve y Camps firmasının üretimi İspanyol Cavası da denenebilir. Bu saatlerin en iyi vermutu ise, "Bianco" denilen yarı tatlı bir beyaz vermut olabileceği gibi, tatlı lezzetleri sevmeyenler için bir "Dry" beyaz vermut da olabilir. Martini markalı vermutlar, hayli ucuz fiyatlarda.Likör sevenler, aperitif olarak buzlu ya da portakal suyu ilaveli olarak Malibu, Safari, Passoa gibi egzotik ve tropik meyve likörlerini de tercih edebilirler. Ama dikkat, bunlardan en fazla bir kadeh içilmeli. Zira şekerin arkasına giren alkol, erkenden çarpmaya başlayabilir.Yemeklerle ise bir geceliğine bile olsa ithal şarapları deneyebiliriz. Süpermarketlerde tek tük gözükmeye başlayan Şili ve Kaliforniya şarapları, özellikle de Şilinin Concha y Toro Sunriseları fiyatlarına göre hayli hoş içimli, meyvemsi şaraplar. Aynı üreticinin Casillero Diablo (Şeytan Mahzeni) adlı serisinin Şiraz ve Malbecleri, özellikle baharatlı tatları sevenlere birebir. Ama mutlaka yılbaşı gecesi hindi pişirenlerdenseniz, kuvvetlice bir beyaz veya hafif bir kırmızı gerekecektir. Kuvvetli beyaz olarak yine Casillero Diablonun Chardonnayi, hafif içimli kırmızı olarak da Merlotsu denenebilir."Yılbaşı gecesi şarabım Fransız şarabı olmalı!" diyorsanız, hindi yiyeceklere Rhone bölgesinin önemli üreticilerinden Paul Jabouletnin Cotes du Ventouxsunu, kırmızı et yiyeceklere de aynı üreticinin tok ve baharlı Paralelle 45ini tavsiye edeceğim. Yılbaşı tavsiyeleri Yılbaşı gecesi, uzun bir gece... Sofrada içilecek şaraplardan sonra, çerezler veya peynir tabaklarıyla daha uzun uzun oturulabilir. Onlara uygun içkilerde dozu biraz yükseltebilir, daha yüksek alkollülere geçebiliriz. Alkolü yüksekçe olan Porto şarapları, peynir tabaklarıyla çok iyi gidecektir. Piyasada bulunabilen Grahams, gönül rahatlığıyla yudumlanabilecek iyi bir Porto. Çerezlere ise daha çok viski yakışıyor. Teachers, uygun fiyatlı viskiler arasında favorim. 12 yıllığa geçecekseniz, Johnnie Walker Black Label çok iyi bir seçenek. Tabii yeni yeni bulunan İrlanda viskisi Jameson, Jim Beam burbonu gibi farklı viskilerle de bu keyifleri yapmak mümkün.Bacardi, Jose Cuervo ve Olmeca gibi tekilalar, Smirnoff, Absolut, Finlandiya gibi iyi damıtılmış rafine votkalar, meyve suları katkısıyla geceyi uzatabileceğiniz, eşliğinde dans edebileceğiniz, "kanı ateşleyen" içkiler...Sabaha karşı finali işkembe çorbasıyla değil de ayılmak için koyu bir kahveyle yapmayı düşünürseniz, alkole vedayı yine küçük bir yüksük kadeh likör veya bir kadehçik konyakla yapabilirsiniz. Grand Marnier, adı gibi "büyük" bir likör. Baileys, doğrudan kahveyle karıştırılıp kahveyi bir şölene çevirebilir. Remy Martin, Hennessy, Courvoisier gibi klas konyaklarla, yeni yıla bir aristokrat gibi girebilirsiniz.Bütün keyifler sizlerin olsun... n Dijestif içkiler Yılbaşı gecesi, ev partilerinde kokteyl hazırlamak da tatlı bir lezzet macerasıdır. Ünlü İspanyol kokteyli Sangria, düşük alkolüyle yemek öncesinde birkaç kadeh bile yudumlanabilecek çok hafif ve hoş bir içki. YILBAŞI KOKTEYLİ Malzeme (6 kişilik bir sürahi için) 1 litre meyvemsi ve hafif kırmızı şarap1 portakal1 limon3 çorba kaşığı şeker1 küçük şişe soda Sürahide şekeri şarapla karıştırarak erittikten sonra, portakal ve limon dilimlerini ekleyin. İki saat oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra buz ve soda ilave edip servise sunun. SANGRIA