Pazar O kadar kötü ki herkes izledi

O kadar kötü ki herkes izledi

27.03.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:

13 yaşındaki Rebecca Black’in “Friday” şarkısı internette 44 milyon kez, yani neredeyse Lady Gaga’nın iki katı kadar izlendi. Çok mu güzeldi? Hayır, fenalığı dilden dile dolaşarak bu hale geldi. Rebecca ise şikayetçi değil

O kadar kötü ki herkes izledi

10 Şubat’ta YouTube’a sessiz sedasız bir video yüklendi: 13 yaşında bir genç kız söylediği hayli sıradan bir şarkının hayli sıradan bir klibi idi bu. Nitekim ilk ayında sadece 1000 defa izlendi. Sonra ne olduysa oldu, 11 Mart’ta bir patlama yaşandı. Birkaç gün içinde izlenme sayısı milyonları buldu, 24 Mart günü ulaştığı rakam 44 milyondu. Aynı zamanda, sosyal medya sitesi Twitter’da günlerce en çok konuşulan konu listesinde kaldı. Japonya depremi ve ABD’yi birbirine katan Charlie Sheen bile ona yetişemedi.
Peki bu şarkıda herkesin dikkatini çeken şey neydi? Bu kadar iyi miydi? Hayır, tam tersine. Bu yeni fenomen herkesin birbirini “Baksana ne kadar kötü” diye haberdar etmesiyle büyüdü. Rebecca’nın tuhaf sesini, şarkının ikinci sınıf beste ve düzenlemesini yazıyla anlatmak zor. Ama “Friday” (yani cuma) şarkısının sözlerinden alıntı yardımcı olabilir: “Eğlence, eğlence, eğlence, eğlence / Hafta sonunu dört gözle bekliyorum / Dün perşembeydi, perşembe / Bugün cuma, cuma / Yarın cumartesi / Ve sonra pazar gelir / Bu hafta sonunun bitmesini istemiyorum”...
Pop şarkılarının parodisi olarak düşünülse çok başarılı sayılabilecek bu video, ciddi ciddi bir çıkış “çalışması” olunca yerin dibine batırıldı. Didik didik edildi, neredeyse her notası ve görüntüsü alay konusu oldu. “Gelmiş geçmiş en kötü şarkı” olarak ilan edenlerin sayısı hiç de az değildi. Rebecca şarkısını “akılda kalıcı” diye savunsa da bu pek işe yaramadı.
Katıldığı koro ile etkinliklerde ABD milli marşını söylüyordu
Hakaret boyutlarına ulaşan anti-Rebecca kampanya tabii ki genç kızı biraz sarstı. Hakkındaki internet yorumlarını ilk okuduğunda ağlamaya başladığını, hepsini kendi suçu olarak gördüğünü söylüyor şimdi. Özellikle bir mesajı unutamıyor: “Umarım kendini kesersin ve umarım bir yeme bozukluğun olur ve güzel görünmezsin. Umarım kendini kesersin ve ölürsün.”
Tam da o noktada işin rengi değişti. Rolling Stone dahil önde gelen müzik basını bu şarkının aslında haksızca yerden yere vurulduğunu, pek çok şarkının en az bu kadar kötü olduğunu ifade etti. Şarkıya ve klibe ilgi
o kadar arttı ki ünlü şovmen Conan O’Brian dahil pek çok isim farklı şekillerde yorumladı, programlarında yer verdi, şarkının sahte bir Bob Dylan versiyonu bile çıktı.
Halbuki birkaç hafta önce, Rebecca da herhangi bir çocuktu. Okulunda takdir alacak kadar iyi, her fırsatta şarkı söyleyen bir öğrenciydi sadece. Balerin olmak istiyordu ve 2 yaşından beri ders alıyordu. Bu derslere zamanla tap dans ve caz da eklenmişti. 2008’de katıldığı Celebration USA adlı koro ile statlardan huzurevlerine kadar pek çok yere gidip ABD milli marşını söylüyordu. Masraflarının bir kısmını ailesinin ödediği klibinin aile ve arkadaş çevresi dışında kimse tarafından izlenmesini beklemiyordu. Ama hayat onlara büyük bir sürpriz hazırlamıştı.
Peki Rebecca pes mi edecek? Hiç öyle görünmüyor. İnternetteki mesajlar çirkinleşmeye başladığında plak şirketi “Videoyu yayından kaldıralım” önerisini getirdi ama Rebecca ve ailesi reddetti. Rebecca haftada 25 bin dolar kazanır hale gelmiş, ülkenin en çok izlenen televizyon programlarına konuk olmuş, dünya çapında şöhreti yakalamıştı. Durumundan şikayetçi değildi: “Her zaman duşta şarkı söylüyordum. Şimdi her yerde söylüyorum.”

Hayali, Justin Bieber ile düet yapmak
ABD’yi bir süredir kasıp kavuran 17 yaşındaki Justin Bieber, Rebecca Black’in de hayallerini süslüyor: “Bende Bieber ateşi var - Justin Bieber’a aşığım. Benimle düet yapar mı acaba? Bu inanılmaz olur, beni çok mutlu eder.”

Sırada Alana Lee var
Rebecca’nın yapım şirketi, Los Angeles’ta kurulmuş Ark Music Factory. Bu firma, “geleceğin bir numaralarını keşfetme” amacıyla kurulmuş. Ve Rebecca’nın beklenmedik başarısından sonra durmayı düşünmüyorlar. İnternet sitelerine bakılırsa, sırada Alana Lee var. Alana şansını denemeyi çoktan hak etmiş olabilir çünkü o aynı zamanda, Rebecca Black’i Art Music Factory ile tanıştıran kişi.