Pazar Oğlak çevirme merkezi

Oğlak çevirme merkezi

03.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yolu zahmetli, mekan salaş ama Trakya’nın dört bir yanından ve İstanbul’dan ağzının tadını bilenler bahar aylarında lokum gibi oğlak çevirme yemek için Sütlüce’ye gidiyor

Oğlak çevirme merkezi

Trakya bölgesinin merkezinde yer alan Pınarhisar ilçesine bağlı Sütlüce köyü bölgede yetişen oğlaklardan yapılan çevirmesiyle ünlü. Ufacık köyde bir sürü oğlak çevirme satan restoran var. Özellikle Ömer’in Yeri, lezzet tutkunlarının vazgeçemedikleri işletme. İşletme sahibi Mutlu Güleç, dört yıl önce başlamış oğlak çevirme işine. Ama bu kısa süre içinde sunduğu lezzet kulaktan kulağa tüm Trakya’ya yayılmış.

Haberin Devamı

Oğlak çevirme sezonu mart ayının ortaları gibi başlıyor, haziran ortalarına kadar devam ediyor. Ömer’in Yeri’nde oğlak sezonunda yer bulmak çok güç. Çünkü İstanbul, Pınarhisar, Çorlu, Tekirdağ, Lüleburgaz, Kırklareli ve Edirne’den gelen pek çok kişi rezervasyon yaptırarak mekanı dolduruyor.

Kağıtta et servisi

Adı oğlak çevirme ama öyle kazığa takılarak yapılanlardan değil. Oğlaklar fırında tepsi içinde çevire çevire pişiriliyor. Oğlakların her biri kesilip temizlendikten sonra 6-8 kilo civarında geliyor. İçine hiçbir katkı maddesi koymadan sadece tuzla ve yapışmaması için bir bardak suyla fırına veriliyor. Yavaş yavaş pişen et fırından çıkarılınca kağıda sarılıp üzeri bezle örtülerek lokum kıvamında yumuşaması için biraz dinlendiriliyor.

Haberin Devamı

Oğlaklar civar köylerden toplanıyor. Kesim, hijyenik olsun diye kendileri (işletme sahibinin babası) tarafından yapılıyor. Fırının başında anne var. Gün geliyor sabahtan akşama kadar 40 civarında oğlağı kendi elleriyle pişiriyor.

Ömer’in Yeri dışarıdan bakıldığında bir restoranı bile andırmıyor. Ama içeri girdiğinizde aileler için özel bir bahçe ve erkekler için ayrı bir bahçeli bölüm bulunuyor. Çocuklar için de küçük bir oyun
parkı var.

Restoranın masaları tahta piknik masalarından. Müşteri gelince masaya Amerikan servis gibi kasapların et sardıkları kağıt parçaları seriliyor. Daha sonra ev yapımı mükemmel bir yoğurt, taze soğan ve bol yeşillikli bir salata geliyor.

Ömer’in Yeri’nde oğlak çevirme kiloyla satılıyor. Kilosu 70 lira. Sipariş masalara aynı kağıtta servis ediliyor. Güleç, tabak yerine yağlı kağıtta eti servis etmenin etin daha uzun sürede soğumasını, böylece oğlağa lezzetini veren yağların da donmasını önlediğini anlatıyor.

Oğlak çevirmenin yanında içki servisi de yapılıyor. Yerel üretim şarap da mevcut.

Nasıl gidilir?

İstanbul’dan otobandan gidiliyor. Saray sapağından D100 yoluna, Edirne istikametine bağlanılıyor, Ahmetbey köyü sapağından Sütlüce’ye ulaşılıyor. Köy meydanına vardığınızda kime sorsanız Ömer’in Yeri’ni gösteriyor. Sütlüce köyünün İstanbul’a uzaklığı 140 kilometre.

Haberin Devamı

“Evlenemiyorlar, sektör bitiyor”

Trakya’nın oğlağını çeviren Mutlu Güleç, dört yıldır bu işi yapıyor ama geleceğe dair karamsar. En büyük sıkıntı oğlak tedariki. Oğlak tedarik etmek için Hayrabolu’ya, Kırklareli’nin köylerine kadar dolaşmak zorunda kalıyor. Oğlağın en ideal yenme zamanı nisan, mayıs ve haziran ayları. En lezzetli olanı ise Trakya’ya özgü kara oğlak. Artık bu oğlağı bulmanın kolay olmadığını belirten Güleç, “Hayvan bulmak giderek zorlaşıyor. Birkaç yıl sonra bu sektör tükenebilir” diyor.

Bunu evlenemeyen çobanlara bağlıyor: “Keçi besiciliği zahmetli iş. Bu işi yapan çobanlar kokusuna da katlanmak zorunda. Onlar için bir sorun yok ama iş evlenmeye gelince gelin adayı bulamıyorlar. Birçok çoban da bu yüzden işi bırakmayı tercih ediyor. Bölgede yavaş yavaş oğlak çiftlikleri kurulsa da onların tadı aynı olmuyor.”