Pazar Osmanlı’nın saklanan hatırası bu müzayedede

Osmanlı’nın saklanan hatırası bu müzayedede

06.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Osmanlı padişahlarından Sultan Abdülaziz’in oğlu son halife Abdülmecid Efendi’ye ait “Avluda Kadınlar” yağlı boya tablosu bugün yapılacak müzayedede tarih meraklılarının ve sanatseverlerin beğenisine sunulacak

Osmanlı’nın saklanan hatırası bu müzayedede

Bugüne kadar sadece Sanat Çevresi adlı derginin kapağında 1990 ve 1994 yıllarında yayımlanan, son halife Abdülmecit Efendi’nin 31 yaşında resmettiği “Avluda Kadınlar” isimli yağlı boya kompozisyonu bugün satışa çıkarılacak. Alif Art Antikacılık tarafından Esma Sultan Yalısı’nda saat 14.00’te yapılacak müzayede “Gravür, Harita ve Kitap Müzayedesi-V” ile “Osmanlı ve Karma Sanat Eserleri Müzayedesi” olmak üzere iki başlık altında toplam 582 eserle gerçekleştirilecek.
En önemli parça olan “Avluda Kadınlar” 1 milyon 200 bin liralık muhammen bedelle açık artırmaya sunulacak.
“Avluda Kadınlar”, ressam Gerome’un “Sarayın Terası” adlı yapıtıyla da kompozisyon olarak benzerlikler taşıyor. Gerome’un çıplak kadınları resmederek Osmanlı haremini yansıttığı tabloya karşın Abdülmecit Efendi’nin de yarı çıplak gösterdiği figürler ile Osmanlı’nın sanat anlayışı, saray yaşamı belgelenmiş.
Müzayedede II. Abdülhamit dönemine ait “Dömeke Muharebesi”, “Zafer Dönüşü” konulu anonim bir tablo ile 19’uncu yüzyıla ait “Topkapı Sarayı’nda Sultan Abdülmecit’in Cülus Merasimi” gibi önemli dönem tabloları da yer alacak.