Pazar “Otelde servis 120 yıllık çatal-bıçaklarla yapılacak”

“Otelde servis 120 yıllık çatal-bıçaklarla yapılacak”

06.06.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Tarihi Pera Palace Hotel 45 milyon avroluk bir restorasyondan sonra yakında hizmete girecek

“Otelde servis 120 yıllık çatal-bıçaklarla yapılacak”

Mimar Alexander Vaullary’nin tasarladığı Pera Palace Hotel 1892 yılından beri, yani yaklaşık 120 yıldır hizmet veriyor. İki yıldır kapalı olan otelin restorasyon çalışmaları ise tamamlanmak üzere. 1 Eylül’de yenilenmiş bir şekilde hizmete girecek olan otelde tekrar o nostaljik havayı solumak mümkün. 22 yaşından beri otelcilik yapan genel müdür Pınar Kartal Timer, restorasyonun Pera Palace’ın orijinal yapısına sadık kalınarak yapıldığını söylüyor. Timer, otelin tüm teknik altyapısının da yenilendiğine dikkat çekiyor.
Otel beyaz Carrara mermerleri, Murano camından üretilen ihtişamlı avizeleri, tümü el dokuması Uşak halıları ve orijinal antika mobilyaları ile insanı 19’uncu yüzyıla götürüyor. Atatürk’ün favori oteli olan Pera Palace’ta İsmet İnönü, Agatha Christie, Kraliçe II. Elizabeth, Zsa Zsa Gabor, Greta Garbo, Alfred Hitchcock, Pierre Loti, Jacqueline Kennedy ve Ernest Hemingway gibi değişik alanlarda önemli isimler de sık sık konakladı. Pera Palace’ı “İstanbul’un İncisi” olarak tarif eden Timer oteli aynı zamanda ağırbaşlı, vakur, sade, asil bir duruşu olan bir hanımefendiye benzettiğini de söylüyor...


Restorasyonda neler yapıldı?
Herkesin anısının olduğu lobiyi bozmamaya çalıştık. Eskiye uygun tamir ettirdik. Nostaljiyi 21’inci yüzyılın teknolojisiyle vermek istiyoruz. Anıtlar Kurulu ve akademisyenlerden oluşan bir danışma kuruluyla çalıştık. İç mimari tasarımı Metex yaptı. Restorasyonda Ka.ba, tekstilde Ma-Ba ile çalıştık. El dokuması halılar Has Halı’nın.

“120 yıllık tahteravanı gelin getirmek için kullanmak istiyoruz”

Neler 120 yıllık?
Grand Pera Balo Salonu’ndaki bütün kartonpiyerler ve tavan süslemeleri 120 yıllık. Girişteki mermer görünümlü duvarlara hiç dokunmadık. Odalarda en az 80 yıllık tarihi mobilyalarımız var. 120 yıllık gümüş mutfak aletleri ve çatal-bıçakla misafirlerimize servis yapacağız. Eskiden misafirlerin taşındığı 120 yıllık tahteravanla kına gecelerinde gelin getirmeyi planlıyoruz.

Atatürk’ün odası nasıl??Mustafa Kemal 1917’den itibaren Pera Palace’a gelmeye başlamış.
101 numaralı odada kalırdı. Odada fotoğraflar ve şahsına ait 37 parça eşya var yaverinin bağışladığı. Üç şapka, bir keten beyaz takım elbise, pijama, terlik, ayakkabı, diş fırçası, gözlük, sigara tablası var. Burası küçük bir müze artık. Mesela kapağında Atatürk olan dergileri topladık. Madayalar, resimler, halı üzerine yapılmış eserler de var. Şafak pembesini çok severmiş. Oda maviydi, şafak pembesine çevirdik.

Diğer odaların rengi farklı mı?
Evet. 115 normal oda, 16 süitimiz var. Bu odalarımızın bir kısmı fes rengi bordo, bir grup ise küf yeşili. Süitlerimize ise burada daha önce kalmış misafirlerimizin ismini verdik. Mesela Ernest Hemingway süitimiz var. Hemingway’in tutkusu deniz ve tütündü. Bu nedenle bu odayı tütün rengi, yeşil ve mavi tonlarında yaptık. Greta Garbo odamız erguvan rengi. Bu renk hem İstanbul’u hem de Greta Garbo’nun kırılganlığını temsil ediyor. Agatha Christie odamız ise kırmızı ve siyah tonlarında. Ağır, gizemli bir oda.

“Edilen masrafla iki otel kurulurdu”

Bu renkleri siz mi belirlediniz?
Evet. Kumaşçıları teker teker dolaştım. Dört fabrika gezdim. Çorlu’ya bile gittim. Edilen masrafla iki otel kurulurdu. 45 milyon avro civarında masraf edildi.

Ne gibi yeni hizmetler olacak?
Kubbeli Salon’da çay saatlerini tekrar yaşatacağız. 380 metrekarelik yeni bir spa’mız olacak. Yeni restoranımızda İtalyan, Türk ve Fransız mutfaklarından örnekler sunacağız. Agatha restoranımızda çok güzel bir şarap kavımız olacak. Restoranın şefi ise Maximilian Thomae olacak. Fransa, Amerika, İngiltere, Japonya’dan şimdiden
yer ayırtan var.



Oteldeki Agatha Christie efsanesi
Pera Palas’ta efsane olmuş bir isim var mı?
Evet. Agatha Christie. Warner Bros, Agatha Christie’nin kaybolduğu 11 günle ilgili bir film yapmak istiyor ve bir medyumla görüşüyor. Medyum “Christie’nin kaybolduğu
11 günün esrarını aralayacak şey İstanbul’da, Pera Palace’ta. Odasının kapısının eşiğindeki parkenin altında duran günlüğünün anahtarını bana getirin, günlüğün nerede olduğunu söylerim” diyor. Gerçekten de parkenin altından bir anahtar çıkıyor. O?zamanın mal sahibi Hasan Süzer 2 milyon dolar istiyor anahtarı vermek için. Warner Bros kabul etmiyor.
Filmi çekiyorlar ama Pera Palace’ı dahil etmiyorlar.
Şu an anahtar nerede bilmiyorum. Burada değil artık.

Pera Palace ilklerin oteli- Türkiye’nin 1900’lü yıllardaki tek 5 yıldızlı oteliydi.
- Önemli toplantılar, Cumhuriyet baloları, davetler burada gerçekleşirdi.
-Saraylar dışında tek elektrik verilen binaydı.
- İlk asansör Pera Palace’taydı.
-Banyolarındaki musluklardan sıcak su akan ilk oteldi. O dönem Fransa’nın saraylarında tuvalet bile yoktu.
-120 yıl önce çelik konstrüksiyon ile inşa edildi.
-Orient Bar dünya bar kültüründe hep üst sıralarda yer aldı.