Pazar Prisma hayatı öğretiyor

Prisma hayatı öğretiyor

20.10.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Prisma hayatı öğretiyor

Prisma hayatı öğretiyor



Prisma hayatı öğretiyor


Seyrantepe’de, Sanayi Mahallesi’ne kapı komşu bir ofiste İsrael Berkowicz ve Ceri Behar ile ünlü kişisel gelişim semineri Prisma’yı konuşuyoruz. Berkowicz, İngilizce; Behar ise Türkçe sözcüklerle acıdan, hüzünden, umuttan, başarıdan söz ediyor. Ve ikisi de "dil"i o kadar ustalıkla kullanıyor ki arada bir soru sorup "muhabbet"i kesmek bile zorlaşıyor.
Berkowicz ve Behar dünyanın 30 yıldır aşina olduğu kişisel gelişim semineri Prisma’nın Türkiye’deki kurucuları. Altı yıl önce yine bir Prisma semineri sırasında Hollanda’da başlayan dostlukları ortaklığa dönüştüğünden beri de yaklaşık 2 bin kişiye "Hayatınızdaki çöplükleri temizleyin ve kendiniz olun" dediler.
Ve bu öğüt o kadar karşılık buldu ki, şimdi kişisel başvuruların yanı sıra Borusan, Nokia gibi birçok şirket onların kapısını çalıp değişim ve ekip güvenini oluşturmak için yardım alıyor. Ve "prizma" içeride huzur, dışarıda merak uyandırarak sürekli yükseliyor.

"Babamla iletişim kurmakta büyük güçlük çekiyordum"
Prisma’yı Türkiye’ye siz taşıdınız. Peki siz nasıl tanıştınız bu seminerle?
Ceri Behar: Hollanda’da bir tesadüf sonucu İsrael Berkowicz ile tanıştım. O sıralar babama kendimi ifade edemiyordum ve bu canımı acıtıyordu. İsrael bana kişisel gelişimle ilgili bir seminer olduğunu ve bu seminerle hayatımda mucizeler yaratabileceğimi söyledi. Ben de katıldım ve bütün hayatım değişti.

Sizi "hayatınızı değiştirecek kadar" etkileyen ne oldu seminerde?
Paylaşmayı ve hayatımın önemini anladım. Eğitim sırasında yapılan pratiklerde insan ilişkilerinde nelerin önem taşıdığını fark ettim.

Ne kadar sürdü seminer?
3 buçuk gün.

Öğrendikleriniz babanızla ilişkinizde işe yaradı mı?
Tabii. Babamla sohbet etmeye başladık. Hayatım boyunca hep ondan onay beklediğim, kendime güvenmediğim için onu hep ulaşılmaz görüyordum. Seminerle bütün bunları aştım.

Özgüveninizi kazanmanızda etkili oldu yani...
O konuda çağ atladım. Çünkü hayatta birçok bakış açısının olduğunu fark ettim.

"Yaşamdaki birçok şeye yanlış anlamlar yüklüyoruz"
Bu seminerleri Türkiye’de düzenlemeye nasıl karar verdiniz?
Türkiye’ye dönünce önce öğrendiklerimi hazmetmeye çalıştım. Ardından ikinci aşama olan Rainbow’a katılmak için yeniden İsrail’e gittim. O seminerde de performansımı keşfettim ve gerçek gücüme dokundum.

Eğitmenler bunu nasıl anlatıyor size?
Eğitmen sana soruyor; "Hayatına bir bak, yolunda gitmeyen ne?" Ben de yolunda gitmeyenleri saptadım. İş hayatım, aile meselelerim... O güne kadar yaptığım her şeyin bir kazancı ve bedeli olduğunu ama benim bu bedellerle yüzleşmediğimi gördüm. Prisma’ya göre herkes kusursuz ama insanlar öyle davranmıyor. Benim Prisma’yı Türkiye’de düzenlemek isteğimin ardında da bu bilgi vardı.

Prisma’nın temelinde nasıl bir öğreti var?
İsrael Berkowicz: Biz insanlara nasıl gelişeceklerini öğretiyoruz. Bunun ilk kuralı insanın hayatındaki çöplüklerden kurtulmaya çalışması ve sorunlarla yüzleşmesidir. Çünkü insanın asıl problemi her şeyi yorumlamak. Biz her şeye bir anlam yüklüyoruz. Gerçeklerden çok o yorumlarla yaşıyoruz. Mesela 15 yaşındayken ailem beni yatılı bir okula gönderdi. Ben de bir anlam çıkardım bu durumdan: "Ailem beni sevmiyor, umursamıyor, yeterince iyi değilim" gibi birçok sonuca vardım. Oysa kendi prizmamı yaptıktan sonra anladım ki bunlar tamamen benim uydurmalarımdı. Biz seminerin birinci aşamasında işte bu çöplerden kurtulmak gerektiğini anlatıyoruz.

İkinci aşamada?
İkinci aşama Rainbow’da "Hayatımda ne istiyorum?" sorusunun cevabını arıyoruz. Rainbow sahip olduklarımızın kıymetini bilmektir. Çünkü hayatı için ancak kişinin kendi çözüm önerebilir. Biz bunun için bir yöntem öneriyoruz.

Türkiye’de bugüne kadar 40 Prisma semineri düzenlendi ve bu seminerlere yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Prisma’da gizlilik prensibi esas olduğu için katılımcıların beyanları istekleri dışında kullanılmıyor. Aşağıdaki görüşler ise sahiplerinin izniyle Prisma’nın internet sitesinden alındı.
"Keşke dememeyi öğretti"
BÜLENT ATUK / Profesör
Mesleğim sebebiyle birçok gelişim seminerine katıldım. Prisma bu seminerlerden farklıydı. Bana "Keşke..." dememeyi öğretti. Yine de "Keşke bu tecrübeyi daha gençken yaşasaydım" diyorum.

"Duygularımla yüzleştim"
DİLEK DİNÇ / Halkla İlişkiler
Prisma semineri düşüncelerimle yüzleşmemi sağladı. Bana hatalarımı kabullenmeyi ve içinde bulunduğum anda yaşamayı öğretti. Şimdi hayata kendini seven bir kişi olarak bakıyorum.

"Gücümün farkına vardım"
BEKLAN ÖZTOPRAK / Bankacı
Prisma’dan sonra şöyle bir durup kendime bakma fırsatı buldum. Olan bitenin farkındayım ve onları nasıl değiştirmek istediğimi biliyorum artık.

"Kendimi sevmemi sağladı"
SİBEL SAVACI / Halkla İlişkiler
Prisma tüm hayatınızın kişisel gelişim semineri. Bu seminer kendinizle yüzleşmenize izin veriyor ve kendinizi sevmenize olanak sağlıyor.

Sosyal ve kişisel yaşamda kişinin hayat kalitesini artırmayı hedefleyen Prisma’ya 18 yaşını doldurmuş herkes katılabiliyor. İlki 30 yıl önce Amerika’da gerçekleşen seminer üç yıldır Türkiye’de de düzenleniyor. Çıkış noktası ise Doğu felsefeleri ve ünlü filozof M. Heidegger. Prisma ve Rainbow olmak üzere iki aşaması olan seminerin ana başlıkları ise şunlar:
• Problemleri kimseyi suçlamadan çözmek.
• Hayal kırıklıkları ile başa çıkmak.
• Beklentilerin yerine getirilmesi.
• Kişisel vizyonun yaratılması, hedeflerin belirlenmesi.
• Kişisel katılım yoluyla ekip çalışması.
• Yaratıcılığın teşvik edilmesi.
• Tel: (0212) 325 89 03
• www.prisma-sds.com