Pazar Rejans (Regence)

Rejans (Regence)

15.04.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Rejans (Regence)

Rejans (Regence)

Rejans (Regence)

Rejans, İstanbul’daki Rus lokantalarının günümüze kadar yaşam savaşı verenidir.
1919-1920 yılları arasında Rus İhtilali nedeniyle Rusya’dan İstanbul’a kaçıp Pera’ya sığınan Ruslar, İstanbul’da çok sayıda Rus lokantası açtı. Bunlar Kızıl Ordu’ya başkaldıran Daniken ve Vrangel’in yandaşları oldukları için "kızıl karşıtı" anlamında "Beyaz Ruslar" olarak adlandırıldı.
Behzat Üsdiken, Akbank tarafından yayımlanan "Pera’dan Beyoğlu’na 1840-1955" isimli kitabında Beyaz Ruslar’ın, İstanbul’da açtığı lokantaları anlatır. Maxim, Moscovite, George Carpitch, Medvied, Rose-Noire, Splendid, Cherezade, Novotny, Kievski Ugolok, Kit-Kat, Causasse-Dulber, Sarmatov, Dore ve Rejans bunların başlıcalarıdır. Bunlardan sadece Rejans sahip değiştirerek günümüze kadar yaşamını sürdürebilmiştir.
Beyoğlu’nda 1804 yılında yaptırılan Panaia Kilisesi’nin iki yanında oluşan Olivo Geçidi ile Panaia Geçidi (Emir Nevruz Sokağı) arasında yer alan Rejans’ın himayesini Behzat Üsdiken’in verdiği bilgilerden özetleyerek aktaracağım.
1920 yılının başlarında, şimdiki Rejans lokantasının bulunduğu yerde, "Triamon Palace" adı altında bir birahane ve lokanta açılmıştı. O dönem lokantanın bahçesi yoktu. Musevilerin "Cheval Sion" adlı kulüpleri buradaydı. Bu lokal açıldıktan kısa bir süre sonra, 1921 yılı içinde Mihail Mihailoviç tarafından devralındı. Mihail Mihailoviç burayı dekore etmek için gerekli sermayeyi bulamadı. 1922 yılının ortalarında, Grand Rue de Pera üzerinde ve Misk (Mis) Sokağı’nı geçtikten (Taksim’e doğru) hemen sonra, Tophaneli Rıza’nın restoranını, Fransız Berthet satın aldı. Burada Fransız havası taşıyan bir lüks lokal açtı. Bu lokalin adı, "La Regence, Cafe-Restaurant-Glacier (Maison Française)" idi.
İşte Pera’da, "Regence" adı ilk kez bu Fransız lokantası için kullanıldı. 1923 yılının sonlarına doğru, içki yasağı nedeniyle Berthet, lokalini Mihail Mihailoviç’e devretti. Mihail Mihalioviç 1924 yılında şimdiki "Rejans"ı, önce "Turquoise" adıyla açtı.
Mihail Mihailoviç, daha sonraları Tevfik Manars, Vera Çirik, Vera Protoppova’yla ortak olarak Olivo Geçidi’ndeki yerini yeniden dekore etti. Ve de buraya "Rejans Kahve, Lokanta ve Çiçekli Bahçesi" adını verdi.
O dönem lokantada hem müzik hem de şantözler bulunuyordu. Akşamları yemeklerde hem dans müziği çalıyor hem de dans edilebiliyordu. Lokanta; Fransız, Rus ve Türk mutfağını yaşatmaya çalışıyordu.
Bu dörtlü ortaklık Vera Protoppova’nın ayrılarak yurtdışına gitmesiyle üçe indi. Zaman içinde Tevfik Manars kendi hissesini gene bir Rus göçmeni olan Abdurrahman Şirin’e sattı. Abdurrahman Şirin ölünce hissesi kızkardeşine, onun ölümü üzerine de oğlu Selim Taygan’a kaldı.
Mihail Mihailoviç ise 1971 yılında öldüğünde, varisleri ortak oldu. 1976 yılında lokantada yangın çıktı. Bir süre kapalı kaldı. Bu dönemde, Mihail Mihailoviç’in varisleriyle Vera Çirik hisselerini sattı. Lokanta onarılarak 1977 yılında yeniden açıldığında ortakları artık Selim Taygan ve Nüvit Sezener’di.
Rejans uzun ömürlü bir restoran olmuştur. Önceleri Rejans’ın bir bahçesi de vardı. Lokantanın içinde halen duran balkondaysa müzik yapılırdı. Kapının girişinde ve uzun kanepe şeklinde deri koltuklar vardı. Bu koltukların en baştaki olanı rahmetli Ord. Prof. Fahrettin Kerim Gökay’ın yeriydi.
Rejans lokantası şimdilerde yenilenmiş olarak hizmete açıldı. Mutfağı, tuvaletleri, girişi yepyeni oldu. Ahşap bölümler korunarak eski havasının kaçmamasına çalışıldı.
Rejans’ın bir özelliği Beyaz Rus hanımların servisi idi. Beyaz Rus hanımlardan Vera Protoppava ve Vera Çirik 1970’lerde servisi bırakmıştı. Onların yerini alan Madam Tenya ve Fatma Hanım da 1988 yılında Rejans’tan ayrılmıştı. Şimdilerde serviste ne Rus ne Rum ne Türk hanım var. Mutfakta Yahya Tunç eski Rejans yemeklerini yaşatma çabasını sürdürüyor. Cuma ve cumartesi akşamları Rus müziği eşliğinde yemek yeniyor. Rejans her gün 12.00-15.00 saatleri öğle yemeği, 19.00-24.00 arası akşam yemeği için açık.



PAZAR