Pazar Roma'nın lezzetli yüzü

Roma'nın lezzetli yüzü

11.02.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Eğer önerilerime kulak verirseniz, Roma'da asla kötü bir yemek yemezsiniz. Zaten hamur işlerinden et yemeklerine kadar birçoğu size tanıdık da gelecektir

Romanın lezzetli yüzü

vmilorster@gmail.com Roma'da iyi ve ucuz yemek yemek tabii ki mümkün. Hatta diyebilirim ki, Paris'in aksine Roma'da kötü yemek yemek kolay iş değil.Tabii bu satırların yazarı gibi enayice bir iş yapmadıkça. Hatırlıyorum. 10 seneyi geçti. Arnavutluk'tan, bir Dünya Bankası misyonundan, Washington'a dönüyorduk. Roma'da geceledik. Yanımda iki Amerikalı vardı. Karnımız acıkmıştı. Fellini'nin ünlü "Dolce Vita / Tatlı Hayat" filminin geçtiği meşhur Via Veneto'da volta atıyorduk. Kolumuzdan çektiler. Aile lokantası tipli bir trattoria'ya girdik. Mikrodalga fırından çıkan ve dondurulmuş hamurdan yapılmış, süpermarket ürünü bir ravyoli. Kötü bir şarap. Sonra da anasının nikahını istediler. Allahtan başkalarına eli sıkı Dünya Bankası kendi elemanlarına kıyak geçer. Faturayı onlara havale ettik.Bu tarihten sonra Roma'ya birkaç defa daha gitmek nasip oldu. Bu şehirde yaşayanlara gıpta edecek kadar sevdim burayı. Hayatın ritmi ve dinamizmi İstanbul'u andırıyor. Ama insanlar kaba değil. Candan, samimi ve sıcak insanlar Romalılar. Şehir mimarisi, tarih, sıcak gülümseyişler, fazla efor sarf etmeden şık görünen güzel insanlar... O kadar çok güzellik var ki etrafınızda, ara sıra can sıkıcı bir durum olsa, örneğin bir taksi şoförü sizi gideceğiniz yola uzun mesafeden götürüp 5 avro falan dolandırsa bile fazla kızamıyorsunuz. Buna karşılık, öyle cömert davranışlarla karşılaşıyorsunuz ki, yabancı biri olduğunuzu unutuyorsunuz bu şehirde sevgili okuyucular. Geçen hafta Paris'teki iyi ve nispeten ucuz lokantaları tanıtmıştım size. Bu hafta sırada Roma var. İyi yemek yemek istiyorsanız yapacağınız birkaç şey var:1) Sizi kolunuzdan çeken çığırtkanların lokantalarına kesinlikle gitmeyin. 2) Lokanta girişlerindeki mönülere bakın. Dört lisanda yazıyorsa girmeyin. Sadece İtalyanca olanlara bakın.3) En turistik ve pahalı butiklerin bulunduğu sokaklardaki lokantalara yüz vermeyin.4) Daha çok ara sokaklarda ve kulağınıza İngilizce değil İtalyanca sesler gelen, gürültülü, 7'den 70'e aile fertlerinin bir arada güle oynaya yemek yediği yerlere girin.5) "Burada pizza var mı?" diye sormayın. Bizdeki durumun aksine, İtalya'da lokanta ve pizzacı ayrı.Yemek seçimi çok kolay. Önce antipasti yani mezeler. Tezgah üstünde size gülümsüyorlar. Mevsimine göre hazırlanırlar ve hepsi Türk ağız tadına uygun. Taze, lezzetli ve ucuz. Doldurun tabağınızı. Eğer mevsimi ise o sivri ve küçük enginarlarını mutlaka deneyin. İtalyancası carciofi. Tavada kızartılanı alla Guidea, tencerede pişeni alla Romana.Hamur işleri size yabancı gelmeyecektir. İstanbul'daki İtalyan lokantalarından bildiğiniz tanımlamalar. Ancak domuz yemiyorsanız, bilin ki dana jambonu diye bir şey yok burada. Pastaya prosciutto ya da pancetta girdi mi, domuz ürünü var demektir. Hiç çekinmeden garsona "No porc / Domuz olmasın" deyin. İtalyanlar son derece hoşgörülü. Garson size lokantanın en lezzetli hamur işlerini tavsiye edecektir. Hepsi elle açılmış. Bilin ki İstanbul'daki hiçbir İtalyan lokantasında bu kadar lezzetli hamur işleri yok. En lezzetli hamur işleri Eğer sakatat seviyorsanız, Batı'da hiçbir yerde Roma'daki kadar lezzetlisini bulamazsınız. Roma mutfağı özünde "cucina povera" denen köylü, fakir mutfağı olduğu için sakatat üstüne uzmanlaşmışlar. Trippa yani işkembe Roma usulü nefis. Domates sos, pecorino peyniri, sarmısak ve nane ile pişiyor. Beyin ve uykuluk genellikle fritözde pişiyor. Rigatoni alla Pajata denen, dana ya da kuzu işkembesinden yaptıkları bir makarna yemeği var ki, çok özel ve Roma'ya özgü.Secondi dedikleri ana yemekler de çok güzel. Nefis çevirme ya da fırında kuzu yemekleri var. Abbachio kuzu demek. İtalyanlar bizim gibi, üç-altı aylık arası yiyorlar kuzuyu. Dana yemekleri çok lezzetli. Ama benim en sevdiğim yemekleri Coda alla Vaccinara. Yani şarapta pişmiş, şey, affedersiniz, sığırın... Neresi mi? Ben sorduğumda garson anlatmaya çalıştı. Bende jeton düşmedi. O zaman garson iki büklüm olup kuyruksokumuna bir şaplak attı. İşte orası!Balıklar genellikle ızgara ve taze. Bahar aylarında giderseniz, mercan-fangri ailesinden, pezzogna diye bir balıkları var. Mutlaka tavsiye ederim. Yalnız yanında limon istemeyin. "Bu işten anlamıyor" derler.Bir de bu yörede çıkan çok lezzetli ve lokantalarda 20 avro altı bir kırmızı şarap var: Cesanese del Piglio. Eğer onu ısmarlarsanız, ucuz diye garson dudak bükmez. Yöresel şarap ısmarlayan tek yabancı olduğunuz için size bir-iki kıyak çeker. En azından lokantadan çıkarken bir şişe tutuşturulur elinize, hediye olarak. Dana yemekleri çok lezzetli Matricianella: İspanyol merdivenlerine yakın. Tel: 06 683 21 00 L'Arcangelo: Vatikan'a yakın. Tel: 06 321 09 92 Paris: Adına bakmayın. Fransız değil. Buranın sahibi aile Yahudi asıllı. Trastevere adlı bohem bölgede. Tel: 06 581 53 78 Perilli: Sudan ucuz. Tescacci adlı, eski mezbahaların bulunduğu bölgede. Yemekleri nefis. Tel: 06 574 24 15 Gattamangiona: Yeri biraz sapa ama Napoli dışında İtalya'da, yani dünyada yiyebileceğiniz en iyi pizzalar burada. Ayrıca biraları da çok özel. Tel: 06 534 67 02 Sevdiğim yerler