Pazar Sabah kahvaltısı kilo probleminin azalmasını sağlar

Sabah kahvaltısı kilo probleminin azalmasını sağlar

14.08.2005 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bilim adamları vücudumuza yararlı ve zararlı besinleri saptamak için sürekli çalışıyor. Bize düşen yediklerimizi bu bilgiler ışığında gözden geçirmek

Sabah kahvaltısı kilo probleminin azalmasını sağlar

tkumeli@milliyet.com.tr Beslenme tarzıyla sağlıklı yaşam arasındaki ilişkiyi inceleyen bilim adamları sürekli yeni bulgulara ulaşıyor. Bu araştırmaların bir bölümü nelerin vücudumuza zarar verdiğini ortaya koyarken, bir bölümü de hangi faydalı maddenin hangi yiyecekte bulunduğunu saptıyor. Bize düşen ise beslenme sepetimizdeki ürünleri bu araştırmalar doğrultusunda gözden geçirmek. İşte size birkaç örnek... Bütün dünyada diyabet riski artıyor. Bunda genetik faktörlerin de payı bulunuyor. Ama beslenme de göz ardı edilmemeli. Hazır besin tüketiminin yaygınlaşması az posa, yani az sebze ve meyve tüketimine sebep oluyor. Oysa posalı yiyecekler insülin artışını önlüyor. Tip-2 diyabete neden olan insulin direnci, glikozun ve insülinin yeterli kullanılmamasından kaynaklanıyor. Üzümdeki pterostilben adlı madde kansere ve kalp hastalığına karşı koruyucu bir etkiye sahip. Günde ya da iki günde bir yenilen greyfurt damarları genişletiyor, sigara içenlerde kansere yakalanma riskini de minimuma indiriyor. Yemekten önce tüketilmesi kan şekerini düşürdüğü için yemekle beraber ani kan şekeri yükselmesini de önlüyor. Eğer ilaç kullanıyorsanız, vitamin ve mineral açısından zengin olan greyfurtu dikkatli tüketmelisiniz. Üzüm kalp hastalığından koruyor Kalsiyum ve D vitamini ile zenginleştirilmiş ekmek, bisküvi gibi ürünler kolon kanserinden ölümlerde yüzde 20 azalma sağlıyor ve osteoporoz riskini de düşürüyor. Hindistancevizi yağının molekül zincir yapısı hayvansal, doymuş yağlara göre daha kısadır. Özellikle yüksek kolesterol ve kalp hastalığına karşı pozitif etkisi bulunuyor. Günde bir tatlı kaşığı kadar tüketenlerde HDL'de (iyi kolesterol) artışa, LDL'de (kötü kolesterol) ise azalmaya neden oluyor. Kahvaltı yaparak güne başlayanlarda, özellikle çocuklarda konsantrasyon oranı daha yüksek oluyor, kan şekeri dengelendiği için kilo problemi daha az görülüyor. Doymamış yağ asitlerinin sinir hücrelerini koruyucu ve antioksidan etkileri bulunuyor. Zeytinyağı, kanola yağı, fındık, fıstık ve avokadoda bulunan tekli doymamış yağ asitleri, diyette doymuş yağ ile yer değiştirdiğinde kötü kolesterolde azalma görülüyor. Kolon kanseri riskine karşı Sağlıklı olmak, kalp hastalıklarına karşı korunmak, Alzheimer riskini minimuma indirmek, kemikleri güçlendirmek için yenilen balık eğer kızartılarak pişiriliyorsa kalbi korumayı bırakın kalp hastalıkları riskini de artırıyor. Balığı her zaman ızgara veya buğulama olarak tüketmek gerekiyor. Kafein içeren içeceklerin tüketimi metabolizmayı etkilediği için, fazla kahve içenlerde daha hızlı bir kilo ve yağ kaybı, bel çevresinde incelme görülüyor. Şekersiz yoğurt diş çürümesini önlüyor, ağız kokusunu ve dişlerde plak oluşumunu azaltıyor. Yoğurt ağız kokusuna neden olan hidrojen sulfür seviyesini azaltarak bunu sağlıyor. Şekersiz yoğurt çok faydalı haftanın besini CLA doğal olarak süt, peynir, biftek, kuzu ve hindi etine ilave olarak çoğu işlenmiş gıdada bulunan bir serbest doymamış yağ asididir. Vücuttaki depolanmış yağların azaltılmasında ve yağsız kasların artırılmasında çok önemli bir rol oynar. Düzenli CLA alımı depolanan yağ miktarını azaltır. Araştırmalar CLA'nın bağışıklık sistemini güçlendirici, kolesterol düşürücü ve kanser önleyici etkileri olduğunu da gösteriyor. CLA meme kanseri, prostat kanseri ve damar sertliği riskini azaltıyor. Şeker hastalarının kan şekerini kontrol altına almalarına yardımcı oluyor. CLA