Pazar Sahnede büyüyor

Sahnede büyüyor

22.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yasemin Kayabay ile Türkiye’de ilk defa düzenlenen “Bir Bale Temsili Nasıl Hazırlanır” sergisine ev sahipliği yapan Süreyya Operası’nda bir araya geldik. Genç balerin Estonya’nın başkenti Tallinn’de yapılan Uluslararası Bale Yarışması’nda üçüncü olmuştu.

Sahnede büyüyor

Çocuk telaşıyla başlıyor kendini tanıtmaya, ”Adım Yasemin soyadım Kayabay 11 yaşındayım” diye… Sanki daha birkaç gün öncesinde sahnede hayranlık uyandıran o değilmiş gibi naif ve utangaç haliyle baleye olan tutkusunu anlatıyor. Yasemin Kayabay ismine yakın zamanda bir yerlerde denk gelmiş olmalısınız. 21-26 Mart tarihleri arasında Tallinn’de düzenlenen Uluslararası Bale Yarışması’nda üçüncü olup bale dünyasının en prestijli yarışmalarından ‘YAGP (Youth America Grand Prix) 2018’in New York’taki finaline gitmeye hak kazandı. Biz de genç balerin Yasemin Kayabay ve Mimar Sinan Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü Bale Anasanat Dalı Araştırma Görevlisi olan hocası Işıl Konya Alataş ile ülkemizde balenin mutfağına dair ilk sergiye ev sahipliği yapan Süreyya Operası’nda bir araya geldik ve hem sergiyi hem de Yasemin’in hedeflerini konuştuk.

Haberin Devamı

Sahnede büyüyor

New York’ta yok

Henüz ilkokul ikinci sınıftayken ilk kez İstanbul Devlet Opera ve Bale’de sergilenen “Fındıkkıran” balesinde salyangoz rolüyle sahneye çıkan Yasemin’in o akşam eve geldiğinde içi içine sığmaz. Annesinin tavsiyesi ile duygularını küçük bir not defterine “Sahneye çıkmak kadar iyisi var mı? Ben bugün anladım ki ben sahneye aitmişim” diye yazar.

O küçük salyangoz Tallinn’deki yarışmada 11-14 yaş kategorisinde A grubunun en genç yarışmacısı olarak üçüncülük elde etti. Yasemin Kayabay bu sonuçla New York’ta 13-21 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek ‘YAGP 2018’de yarışmaya hak kazandı. Hocası Işıl Konya Alataş, yakın zamanlı yarışmalarda yaşanabilecek sakatlıklar, aynı zamanda düzenlenen temsillerde Yasemin’in kastının olmaması vb nedenlerden ötürü Yasemin’in ABD’de yarışmayacağını belirtti. Uzun vadeli bir kariyer için doğru planlamanın önemine vurgu yapan Alataş, kasım ve aralıkta Paris veya Barcelona yarı finallerinden birinde yarışacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Sahnede büyüyor

Birazcık daha zaman

Bale gibi disiplin gerektiren bir sanatı icra eden Yasemin ‘i en çok zorlayan şey zaman!

“Disiplini çok seviyorum. Derslerle baleyi sürdürmek zor, zaman açısından ders çalışamıyorsun. Ben daha çok akşama kadar bale çalışıyorum. Ama dersleri iyi dinlediğim, derslere odaklandığım ve derslerde arkadaşlarımla konuşmadığım için çalışmadan yapabiliyorum.”

Michael Jackson hayranı

Bale tutkunu Yasemin’i n en sevdiği şeylerden biri de müzik. Ailece “eskileri” dinlediklerini söyleyen genç balerinin favori ismi Michael Jackson. Hobilerinden bahseden Yasemin “ Yüzmeyi çok seviyorum, tiyatroya gitmeyi, bir şeyler izlemeyi seviyorum. Kayak yapmayı da seviyorum ama sakatlık riski nedeniyle artık yapamıyorum” diye konuştu. Sanat ile iç içe büyüyen genç balerin kendi gibi genç sanatçı adaylarına ise şunları söyledi: “Eğer sevmiyorsanız sanat yapmayın. Sanat çok güzel bir şey. Yapmasanız bile izleyin, bir şekilde içinde olun.” Yasemin, sözlerini Atatürk’ün sanat hakkında söylediği “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir” diyerek tamamladı.

Haberin Devamı

En sevdikleri

Zamanının büyük bölümünü bale gösterileri seyrederek ve bale çalışarak geçirmekten büyük zevk alan Yasemin Kayabay’ın sevdiği çok sayıda sanatçı ve eser var. Yasemin’in en beğendiği bale sanatçıları Svetlana Zakharova, Diana Vishneva, Deniz Kılınç, Batur Bülkü, Erhan Güzel ve Gizem Atik. Favori bale eserleri ise “Fındıkkıran”, “Don Kişot” ve “Uyuyan Güzel”.

İlk bale sergisi

Türkiye’de ilk defa düzenlenen “Bir Bale Temsili Nasıl Hazırlanır?” sergisine ev sahipliği yapan Süreyya Operası’nda birçok defa sahneye çıkan genç balerin “bence çok güzel olmuş, gelip görülmeli” diyerek insanları sergiye davet etmeyi ihmal etmedi. Sergi hakkında konuşan Işıl Konya Alataş da “Ülkemizin bu ve buna benzer şeylere çok ihtiyacı var. Bale ya da opera dendi mi insanlar biraz uzak duruyor. Bu sergi sayesinde insanlar fikir sahibi olabilir ve sanata teşvik edilebilir. Türk balesi adına büyük bir adım. Herkesi davet ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Sahnede büyüyor

“Sergi fikri buradan çıktı”

Kadıköy Belediyesi ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi ortak çalışma ve işbirliğiyle “Bir Bale Temsili Nasıl Hazırlanır?” konulu bir sergi hazırladı. Sergi hakkında bizi bilgilendiren Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası Genel Koordinatör Yardımcısı Aslı Ayhan “ Her sene opera, bale ve klasik müzik ile ilgili seyircileri bilgilendirecek sergiler açmaya çalışıyoruz. Balenin mutfağı, arka planı ile ilgili, bir temsilin nasıl ortaya çıkarıldığı konusunda bir merak olduğunu fark ettik. Sergi fikri buradan doğdu” diye konuştu. Ziyaretçi sayısının her geçen gün arttığını belirten Ayhan, Süreyya Operası’na ilginin çok fazla olduğunun İstanbul gibi bir şehirde tek bir opera binasının olmasının ise şehre yetmediğinin altını çizdi. Sergi, hafta içi 10.00-18.00 cumartesi 10.00-14.00 arasında görülebilir. Pazar günleri kapalı olan sergi 2 Haziran 2018’e kadar ziyaret edilebilecek.