Pazar “Sakin Şehir”i yaratıcı yazarlar istila ediyor

“Sakin Şehir”i yaratıcı yazarlar istila ediyor

23.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hem kültür hem de doğa ile ilgili konularda her zaman söyleyecek lafı olan Türkiye’nin ilk “sakin şehir”i Seferihisar, bu kez yaratıcı yazarlık ile adından söz ettiriyor

“Sakin Şehir”i yaratıcı yazarlar istila ediyor

İnsanlar işlerine bisikletle gidiyor, organik tarım yapıyor, kültür-sanat etkinliklerinin biri bitiyor, biri başlıyor... Seferihisar’a hoşgeldiniz. Burası Türkiye’nin ilk “sakin şehir”i. Seferihisar’ın kendi içinde evrim geçiren güzelliğinde hiç kuşkusuz, Belediye Başkanı Tunç Soyer’in büyük katkısı var. Soyer, politikanın okulunu okumuş, aydın, ileri görüşlü ve diyaloğa açık bir başkan. Soyer’in gündemi, iki ay içinde Seferihisar’da açılacak olan Yaratıcı Yazarlık Okulu ve bugün başlayan “Edebiyat Günleri” ile dopdolu.

“Sakin Şehir”i yaratıcı yazarlar istila ediyor

Haberin Devamı

Yaratıcı Yazarlık Okulu, iki ay sonra Seferihisar’da açılıyor.

Deniz kenarında 8.5 dönümlük alanda
Oxford ve Ondokuz Mayıs Üniversiteleri ortaklığında hazırlanan dünyadaki ilk Yaratıcı Yazarlık Okulu projesinin arkasında da Seferihisar Belediyesi’nin imzası var. Sığacık bölgesinde, deniz kenarında 8.5 dönümlük alanın tahsis edildiği projenin inşaatı iki ay içinde bitiyor.
Projenin arkasındaki isimler, mitolojide sanatçılar kenti olarak bilinen ve yaratıcılığın da merkezi sayılan Teos’un tekrar böyle bir merkeze ev sahipliği yapması dolayısıyla, bu okulun Teos Uluslararası Yaratıcı Yazarlık Merkezi ismiyle açılmasını arzu ediyorlar. Türkiye’yi ve Seferihisar’ı edebiyatta bir çekim merkezi haline getirmeyi planlayan projenin detaylarını Tunç Soyer’den dinledik.

Mehveş Evin’in “Seferihisar” yazısı

Yaratıcı Yazarlık Okulunun çıkış noktası neydi?

Günümüzde bir tür sanayi olarak da tanımlanabilecek “hayal sektörü” ve “üniversite” işbirliğini akademik ve uluslararası bağlamda ele alarak, konferans, atölye çalışmaları, seminer ve yaz okulları yanında lisansüstü eğitim için evrensel bir konuma gelmeyi amaçlıyoruz. Bu merkez, kültürler arası etkileşim ve değişim niteliğiyle yaratıcı yazarlığa imkan sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Proje için Seferihisar’ın seçilmesi nasıl oldu?

Proje için ilk önce Bodrum düşünülmüş fakat yapılaşmayla ilgili birtakım hukuki süreçlerle karşı karşıya kalınmış. O sırada Mehveş Evin’in Seferihisar ile ilgili yazdığı bir yazıyı bu projeyle ilgilenen Amerikalı bir profesör okuyor, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Yavuz Demir Hoca ile iletişime geçiyor ve bugünlere geliniyor.

Yaratıcı Yazarlık Okulu, kimlere ne sunmayı vaat ediyor?

İlk yılında sertifika programlarının düzenleneceği merkezde daha sonra lisanüstü programlar yer alacak. Oxford ve Ondokuz Mayıs üniversitelerindeki üst düzey eğitmenler ve profesyonel yazarların yer alacağı bir kadroyla hizmet verecek merkez, idari birimler, kütüphane, cep toplantı salonu ve yazar evlerinden oluşacak.

Haberin Devamı

Yazar evi nedir?

Eserlerini güzel bir ortamda yazmak isteyen yazarları ağırlayacağız. Onlardan para pul istemeyeceğiz. Tek isteğimiz kitaplarının girişinde eserin Seferihisar Yazar Evi’nde yazıldığı belirtmesi olacak. Sadece bir yazar, dilerse ailesiyle konaklayabilecek
bu evde. Seçim kriterleriyse göre önümüzdeki günlerde netleşecek.

Edebiyat Günleri başladı

Seferihisar’ın gündemindeki en sıcak konu, “yaratıcı yazarlık” desek yanlış olmaz. Dün başlayan “Seferihisar Edebiyat Günleri”, gündüzleri yazarlık atölyeleri, akşamları ise şiir geceleri, çeşitli söyleşiler ve müzik dinletileriyle
28 Haziran’a kadar devam edecek.
Ünlü şair ve yazar Murathan Mungan’ın festivalin açılış konuşmasını yapmasını takiben Bejan Matur, Orhan Alkaya, Küçük İskender, Mehmet Yaşin, Haluk Şahin, Cezmi Ersöz, Gonca Özmen, Hüsnü Arkan, Mehtap Meral, Serra Yılmaz, Emrah Serbes ve Murat Uyurkulak gibi isimler şiir/söyleşi gecelerine katılacak. Atölye çalışmalarında ise Pınar Kür, Mario Levi, Ayfer Tunç, Murat Gülsoy, İnci Aral, Buket Uzuner, Gülşah Elikbank, Neslihan Acu ve Latife Tekin gibi isimler var.
Atölyeler dışında tüm etkinliklerin ücretsiz olacağı festivalde, yazarlık atölyelerine katılım 25 kişi ile sınırlı.

Haberin Devamı

“Sakin Şehir”i yaratıcı yazarlar istila ediyor

Seferihisar Organik Pazarı’nda zaman zaman ekolojik yaşam ve organik tarım ile ilgili söyleşiler de yapılacak.

Türkiye’nin en iddialı “organik pazarı”

Kültür-sanat dışında doğa dostu projeleri hayata geçirmeyi de kendisine iş edinen Seferihisar Belediyesi, “Türkiye’nin en çevreci, en sosyal-kültürel, en yerel-yerli ve en ucuz organik pazarı” sloganıyla geçtiğimiz hafta Seferihisar Organik Pazarı’nı açtı. Pazar, yılın her ayında ürünlerde çeşitlilik sağlamayı hedefliyor.
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin yürüttüğü ve Türkiye’de hızla yayılan yüzde 100 ekolojik pazarların en son ve en güçlü halkası olan “Seferihisar Organik Pazarı”, Ulamış Mahallesi’nde Slow Saloon Tesisleri’nin içerisinde yerini aldı. Midilli atları, oyun parkları, kahvaltı salonuyla bir rekreasyon alanı olarak da adlandırabileceğimiz pazarda organik girdilerle hazırlanmış menüsü ile misafirlere sağlıklı hizmet sunan bir kafe, ekoloji ile ilgili yayınların bulunduğu bir kütüphane ve yapay bir gölet de var. Pazar’ın ziyaretçileri, Buğday Derneği halkla ilişkiler standında bulunacak ekoloji temalı kitaplardan da yararlanabilecek. Seferihisar Organik Pazarı’nda ayrıca ekolojik yaşam ve organik tarım ile ilgili söyleşileri de yapılacak.