Pazar Şehirde dalından meyve yeme lüksü

Şehirde dalından meyve yeme lüksü

06.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Misbahçem başta elma, kiraz, kivi olmak üzere 20 çeşit meyve ve 30 bin meyve ağacı ile İstanbul’da saklı bir bahçe! Ürünler iyi tarım uygulamasıyla soğuk hava depolarına girmeden, mevsiminde tüketiciye ulaşıyor

Şehirde dalından meyve yeme lüksü

Emekli Albay Mevlüt Artvinli ve kızı Işıl Artvinli, İstanbul’da iyi tarım ürünü elde etmek için çalışıyor. Bahçelerinin adı Misbahçem, yeri Beykoz’da. İyi tarımla uğraşmak maliyetli olsa da tüketiciye soğuk hava depolarına girmemiş, raflarda bekletilmemiş ürünleri sunmak onlar için bir tutku. 140 dönüm bahçede başta elma, kiraz ve kivi olmak üzere 20 çeşit meyve yetiştiriyorlar. Üstelik bahçe herkese açık sene boyunca gidip çalışmaları izleyebilir, hatta kiraladığınız ağacın meyvelerini hasat zamanı dalından kendi ellerinizle toplayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Şehirde dalından meyve yeme lüksü

İyi tarım yapma fikri nasıl doğdu?

Mevlüt Artvinli: Emekli olduktan sonra ufak bir arazim oldu. Bir süre orayla ilgilendim, sonra bu bahçenin sahibi bana burada neler yapabileceğimizi sordu. Uzun araştırmalar ve yurt dışı seyahatleri sonrası burada kızımla birlikte iyi tarım yapmaya karar verdik. İyi tarım yapabilmek için tüm şartları yerine getirmek ve sertifika almak gerekiyor; biz hepsini gerçekleştirdik. Modern kapama sistemiyle üretim yapıyoruz.

Nasıl bir sistem o?

Işıl Artvinli: Meyve ağaçlarını dış etkenlerden, özellikle de ultraviyole ışınlarından koruyan bir düzenek. Böylelikle daha sağlıklı meyveler elde ediyoruz. İtalyanlar bu işi çözmüş. Ben de onlardan öğrendim. Bakın ağaçlarımız ne kadar canlı. Bunu üzerlerine gerdiğimiz özel file bezler sayesinde elde ediyoruz. Misbahçem herkesin sağlıklı beslenme hakkı olduğuna inandığından, ürünlerini hormonla değil, bal arılarıyla tamamen doğal yöntemlerle dölleyerek üretip, şehirlere göç eden insanların köylerinde özlediği lezzetleri, dalından kopartıp yediği mis kokulu meyveleri, sebzeleri ve doğal ürünlerini online satış ve çiftlikten doğrudan satışla tüketiciyle buluşturuyor.

Haberin Devamı

Aslında iyi tarım ne demek bilmiyoruz, ilaç kullanmıyor musunuz mesela?

Mevlüt A.: İlaç kullanmadan meyvecilik yapmak mümkün değil. İlaç var ilaç var, doğal yöntemler var. Ağaçlar da insanlar gibi hasta olur. Mesela bir böceği sadece mavi renkle engelleyebiliyoruz. Ağaç bitini engellemezseniz ağacın gelişimini bozar, meyvesi büyümez. Doğru ilacı, doğru miktar kullanmalısınız. Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği etkinlik süreleri var. Önemli olan, bu etkinlik süresi içinde meyveyi hasat etmek. Kabuğunda bile atık olmamalı. Bunun garantisini iyi tarım uygulaması veriyor. İyi tarım uygulaması sertifikasyonlarını veren Tarım Bakanlığı’nın yetkisiyle ani baskınlarla bahçeden numune alıp analiz yapıyorlar. Şayet hasat döneminde ilaç kalıntısı bulunursa bahçe ticarete men ediliyor. Kendimiz de analiz yapıyoruz.

“Çiftliğimiz hep açık”

Hangi dönemde ne toplayabiliriz?

Haberin Devamı

Mevlüt A.: Sezon haziranda kirazla açılıyor sonra erik, çilek, dut, karadut, yaz sonu armut, incir, üzüm, kızılcık, sonbahara deveci armudu, hünnap, muşmula, Trabzon hurması, ayva var. Temmuz sonundan aralık ortasına kadar çeşit çeşit elmalarımızı, ekimde ise kivi ve sarı kivilerimizi dalından toplayabilirler. Yazlık ve kışlık sebzelerimiz ise günlük olarak toplanıyor, standımızdan alabilirler. Tüketici tüm uygulamalarımızı görebilir. Bunun için “Benim Ağacım” adlı yıllık hasatı kendisine ait olan bir ağaç kiralayabiliyor.

Kimler geliyor bahçenize, ağaç kiralayanlar oluyor mu?

Işıl A.: Geçtiğimiz dönem iki kardeş annelerine kiraz ağacı kiralayarak Anneler Günü hediyesi verdiler. Hasat döneminde de kirazları toplayıp, ağacın altında oturup kitap okudular. İlla ağaç kiralanmansına da gerek yok. Çiftliğimiz hafta içi ve hafta sonu hep açık, herkes gelip dalından meyve toplayabilir ve her türlü tarımsal uygulamamızı görebilir. Derneklerle işbirliği içindeyiz, ilkokul öğrencileri buraya gelerek bahçeyi gezme ve dalından meyve toplama şansı buluyor. Domatesin ağaçta yetiştiğini düşünen, hiç dalından meyve toplamamış çocuklar var. Özellikle onlar için güzel bir fırsat oluyor.

Haberin Devamı

Formuna dikkat edenlerin favorisi yeşil elma pekmezi

Misbahçem’de meyvelerden doğal fermantasyonla üretilen sirkeler de bulunuyor. Özellikle anneler şeker ilavesiz ev yapımı reçelleri çok fazla tercih ediyor. Formuna özen gösterenlerin favorisi ise sadece yeşil elmadan üretilen, hafif mayhoş tatlı yeşil elma pekmezi. Yüzde 100 doğal ballar bahçedeki meyve fidanlarının tozlaşması için bulunan arılardan elde ediliyor.Misbahçem bal ticareti yapmak için değil, meyve çiçeklerinin döllenmesi için arı bulunduruyor. Bu nedenle doğal şartlarda, hiçbir katkı olmaksızın bal elde ediyor ve sağlıklı, doğal bal tüketmek isteyenlere ballarını sunuyor.

İyi tarım uygulaması nedir?

İyi Tarım Uygulamaları (İTU) FAO tarafından, “Tarımsal üretim sisteminin sosyal açıdan yaşanabilir, ekonomik açıdan kârlı ve verimli, insan sağlığını koruyan, hayvan sağlık ve refahı ile çevreye önem veren bir hale getirmek için uygulanması gereken işlemler” olarak tanımlanıyor. İyi Tarım Uygulamalarının amacı insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyecek üretimin yapılması. Bunun için İTU, zararlılarla entegre mücadele ve entegre ürün yetiştiriciliği tekniklerinin, üretimde birlikte uygulanmasını önermekte.