Pazar Sen Nesin Gecesi

Sen Nesin Gecesi

08.07.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dikkat!!! Testus bir sınav değil... "Çoktan seçmeli testölerle "gırgır" geçmeyi amaçlamakta... Testustaki şıklardan biri mutlaka doğru yanıt ve doğru olanı bazen şıkların en komiği... Yanıtlar her testusun altında, göz ucunda... Ezcümle, en iyi sınav testustan beter...

Sen Nesin Gecesi

Sen Nesin Gecesi

Dikkat!!! Testus bir sınav değil... "Çoktan seçmeli testölerle "gırgır" geçmeyi amaçlamakta... Testustaki şıklardan biri mutlaka doğru yanıt ve doğru olanı bazen şıkların en komiği... Yanıtlar her testusun altında, göz ucunda... Ezcümle, en iyi sınav testustan beter...

TESTUS TAHRİKUS / Ahmet Turhan Altıner

Bu haftanın birinci günü olan 2 Temmuz 2001’den tam sekiz yıl önce... Sivas’ta Madımak Oteli’nde... Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında büyük bir yangın faciası yaşandı. Galeyana getirilmiş yobazlar tarafından ateşe verilen otelde kalan davetli otuz yedi aydın, sanatçı ve yazar boğularak can verdi. Hatırlayacaksınız, suçlu derhal bulunmuştu! Suçlu, bir kundakçı yobazdan yediği yumruklara rağmen yangından tesadüfen kurtulmuş olan biriydi! Bu olaydan iki gün önce yapmış olduğu bir konuşmadaki görüşleri yüzünden Aziz Nesin suçluydu! Tahrikçi oydu!
Oysa bütün sanatçılar ve özellikle yazarlar, yazdıkları ve söyledikleriyle birer uyarıcı ve tahrikçi değil midir? Tahrik gücü olan fikirler sayesinde insanlar yücelir, yeniliklere ve güzelliklere yönlenir. Fikir beyan etmek bir uyarma, bir tahrik değil midir? Fikirlerin serbestçe beyanından yana olan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi en büyük tahrikçi değil de nedir! O zaman, Madımak Oteli faciasının biricik suçlusu İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin ruhu ve 19’uncu maddesi değil midir! Çünkü o maddede "Herkes görüşlerinde ve görüşlerini açıklamada özgürdür" denmekte.
Öldürücü tahrikçiler ise hedeflerine hep yakarak varmak isterler. Çünkü onlara göre yangın her şeyi yok eder, bitirir, geriye kül ve korku kalır her zaman. Ahhh... Madımak Oteli kundaklandığında yitirdiğimiz 37 can için cayır cayır yanmamız gerektiğini hatırlatarak... Buyur ola tarihten tahrik ve kundaklar testusuna bu kez de...

1- Sivas’taki 37 can yitirilen Madımak Oteli katliamının yargı süreci ne kadar sürdü?
a. Halen sürüyor.
b. Kundakçıların cezası bir celsede kesildi!
c. 7 yıl 10 ay
d. Hiçbir zaman sonlanmayacak mı?

2- Madımak Oteli katliamından önceki günlerde Aziz Nesin hangi kitabı bastığı için yobazlar tarafından lanetlenmişti?
a. Salman Rüşdü’nün "Şeytan Ayetleri"
b. "Hazreti Ali ve Kerbela Vakası"
c. "Yakılacak Kitap"
d. "Nazım Hikmet Bütün Eserleri"

3- Madımak Oteli katliamından sonra olayların "Aziz Nesin’in konuşmalarından kaynaklandığını" söylemekten çekinmeyen ve onu ağır tahrik yapmakla suçlayan politikacı kimdi?
a. Başbakan Tansu Çiller
b. Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü
c. İçişleri Bakanı Gazioğlu
d. Hepsi

4- Aziz Nesin bundan 45 yıl önce İstanbul tarihinde görülmüş en büyük tahrik, tahrip ve yağmalarından biri olan 6-7 Eylül Olayları’nı yaşamış ve yazmıştı. Selanik’te Atatürk’ün evi bombalandı tahrikiyle galeyana getirilen "bazı İstanbullular" Beyoğlu’ndaki azınlıkların mallarını yağmalamıştı. 1986’da Sabah’ta yayınlanan hatıralarında Aziz Nesin bu olayı Paris’te 1572’de bir yortu sırasında yaşanmış hangi büyük katliama benzetiyordu?
a. Sen Nesin Gecesi
b. Sen Bartelmi Gecesi
c. Bin Bir Gecesi
c. Hiçbir Gecesi

5- 6-7 Eylül olaylarını başlatanın Demokrat Parti yanlısı İstanbul Ekspres adlı gazete olduğu söylenir. Madımak Oteli faciasının hangi gazetelerin tahrikiyle başladığı iddia ediliyordu?
a. Geceyarısı Ekspres
b. Sivas Ekspres
c. Bizim Sivas
d. Hakikat

6- 6-7 Eylül ertesinde sıkıyönetim komutanı ve dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın ortak imzasıyla yayınlanan tebliğde, "suçlu" ilan edilmişti. Kimdi?
a. Aziz Nesin
b. İstanbul’un varoşlarında oturanlar
c. Komünistler
d. Mutlaka Aziz Nesin’dir.

7- 1933’te tarihi Alman meclis binası olan Reichstag Sarayı kundaklanmıştı. Hitler hemen komünistleri suçladı. Yıllar sonra bir Nazi, Reistag’ı kendisinin yaktığıyla böbürlendi. Kimdi?
a. Goebbels
b. Goering
c. Himmler
d. Eichmann

8- 1970’de Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi yandığı gün hangi oyunlar oynanmaktaydı?
a. Cadı Kazanı
b. Dördüncü Murat
c. Yangın Var
d. Aşkımız Aksaray’ın En Büyük Yangını

9- 1908’de İkinci Meşrutiyet’in ilanından sonra Osmanlı meclisi bugünün en ünlü İstanbul otellerinden birinde açılmıştı. 1910’da çıra gibi yakılan bu sarayı kestirebilecek misiniz?
a. Galata Sarayı
b. Dolmabahçe Sarayı
c. Harikzedegan Sarayı
d. Çırağan Sarayı

10- Osmanlı Devleti’nin ikinci şeyhülislamıydı. İkinci Murat ve Fatih Sultan Mehmet zamanında tam 29 yıl şeyhülislamlık yapmış ve Sadrazam Mahmut Paşa’nın emriyle, saraya sızmaya çalışan "hurufi" tarikati mensuplarının yakılmasına fetva vermişti. İran kökenli bu yakıcı şeyhülislam kimdi?
Not: Hurufilik tanrıyı, insanı ve genel olarak varlığı harfler ve sayılarla açıklayan tarikat
a. Molla Şemsettin Fenari
b. Molla Hüsrev
c. Molla Gürani
d. Molla Fahrettin Acemi

11- İstanbul’da 1987’de eski adı Şan Tiyatrosu olan Bostancı Gösteri Merkezi’nde yangın çıktı ve bina yandı bitti kül oldu. Kundaklanarak yakıldığı iddia edilen tiyatroda o sıralar "Muzır Müzikal" adlı bir oyun oynanıyordu. Kimin oyunuydu acep?
a. Aziz Nesin
b. Ferhan Şensoy
c. Haldun Dormen
d. Tekin Akmansoy

12- Şan Tiyatrosu yangınından sonra açılan davada "tedbirsizlik, dikkatsizlik ve ihmal" suçundan yargılanan işletmeci savunmasında, yangından bir ay önce iki kişinin sahneye tecavüze yeltendiğini söyleyince yargıç ne demişti?
a. Sahnenin etrafına bariyer koysaydınız.
b. Boşanmak isteyen hanginiz?
c. Böyle tehlikeli oyunu niye oynuyorsunuz?
d. Hiçbiri

13- Yine Şan Tiyatrosu ile ilgili bir soru. Bir haberde "İslam’a aykırı oyunlar sergileyen Şan Tiyatrosu, Türkiye’deki inkilapçı Müslümanlar tarafından sabote edildi," deniyordu. Bunu yumurtlayan kimdi?
a. Cemalettin Kaplan sesi
b. Amerika’nın Sesi
c. Sahibinin Sesi
d. İran İslam Cumhuriyeti’nin Sesi

14- Gelelim hemen herkesin aklına ilk gelen kundak sorusuna. Kollektif iddiaya göre Büyük Kundakçı İmparator Neron, Roma’yı yakmıştır. Aslında hem şair, hem lir ustası hem de iyi bir araba yarışçısı iken kaderin cilvesiyle imparator seçilen, hobisizlikten sıkılarak şehri yaktığı ileri sürülen Neron’un gerçekte bir "piroman" yani ateş delisi olmadığında ve Roma’yı onun yakmadığında birleşiyor şimdi tarihçiler. Örneğin Ana Britannica’daki tarihçilere göre Roma cayırdarken Neron neredeymiş?
a. Doğunun Roma’sı İstanbul’da, Sen Nesin Vakfı’nda
b. Yeni adı Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus’u ezberlemek ve doğru yazabilmek için dil kursunda
c. Roma’dan 56 km uzaklıktaki ikinci villasında
d. Roma itfaiyesinin açılış töreninde

Yanıtlar: 1) c, 2) a, 3) c, 4) b, 5) c ve d, 6) c, 7) b, 8) a ve b, 9) d, 10) d, 11) b, 12) c, 13) d, 14) c






PAZAR