Pazar Sevgi ve hoşgörü yaprakları

Sevgi ve hoşgörü yaprakları

01.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tarihi Kapalıçarşı’nın emektarları arasında yer alan Nick Merdenyan, diffenbachia bitkisi yapraklarının üzerine işlediği motiflerle sevgi ve hoşgörü mesajını dünyaya yayıyor.

Sevgi ve hoşgörü yaprakları

Nick Merdenyan 10 yaşında çırak olarak girdiği Kapalıçarşı’nın bugün en eski simalarından. 60 yaşındaki Merdenyan 1991’den beri “sevgi ve hoşgörü yaprakları” adını verdiği çalışmalarıyla beğeni topluyor. Bill Gates’ten Hillary Clinton’a kadar pek çok ünlü ismin uğradığı Kapalıçarşı İç Bedesten’deki dükkânda hayat bulan yaprakların ortaya çıkış hikayesini Merdenyan şöyle anlatıyor: “Bu sanatla buluşmam oğlumun doğumundan sonra kuzenimin evimize tebrik amacıyla gelirken getirdiği hediye diffenbachia bitkisi ile başladı. Bir gün o gelen bitkinin iki yaprağının hafif sararması dikkatimi çekmişti, ben de o iki yaprağı kesip kitabımın arasına koydum. Aradan birkaç yıl geçtikten sonra kütüphanemde bir konu ile ilgili araştırma yaparken o iki yaprağın harika bir şekilde kurumuş olduğunu ve hiç bozulmadığını gördüm. Zaman zaman dükkânımızı ziyaret eden bir hattat arkadaşım vardı, bir ziyareti sırasında bendeki iki yapraktan bahsettim ve yaprak üzerine çalışma yapılıp yapılamayacağını sordum. Bu iki yaprakla ilk deneme çalışmalarını yaptık. Birine Kanuni Sultan Süleyman’ın tuğrasını diğerineyse Yunus Emre’nin sözlerinden ‘Sev seni seveni’ sözünü uyguladık.”

Haberin Devamı

Yapraklar Florida’dan

Bu iki yaprağı çerçeveleten Merdenyan dükkânına gelen Amerikalı müşterilerine heyecanla çalışmalarını gösterdiğinde ummadığı bir ilgiyle karşılaşmış. İlk eserini 500 dolara satmış. Lületaşı işçiliğiyle uğraşan Merdenyan o günden sonra kendini diffenbachia bitkisiyle yarattığı özel eserlere vermiş. Kapalıçarşı’da elli yılı geride bırakan Nick Usta yirmi yedi yıldır bu özel bitkilerin üzerine motifler işliyor. ABD’nin Florida eyaletinden ithal ettiği diffenbachia bitkisinin üzerine motif işlenecek hale gelmesi yaklaşık bir buçuk yıl sürüyor. Sonrasını Merdenyan şu sözlerle açıklıyor: “Yapım süreci, işlemeye hazır yapraklara uygun konular seçip özel boya ve fırçalarla altın varak kullanılarak tamamlanıyor.”

Haberin Devamı

Sevgi ve hoşgörü yaprakları

Yaprakların içeriklerinde üç semavi dine ait ayetler ve evrensel sözler yer alıyor.

Sevgi ve hoşgörü yaprakları