Pazar Singapur-Türkiye hayır işi hattı

Singapur-Türkiye hayır işi hattı

24.06.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

17 Ağustos depremi sonrası Türkiye’ye gelen HighPoint depremzedelere yardımla yetinmedi...

Singapur-Türkiye hayır işi hattı

Singapur-Türkiye hayır işi hattı

17 Ağustos depremi sonrası Türkiye’ye gelen HighPoint depremzedelere yardımla yetinmedi...

İLKE GÜRSOY

17 Ağustos 1999’da deprem oldu. 1 hafta sonra Dr. Charles C. Carroll ve kurduğu sivil örgüt HighPoint’ten 100 gönüllü Singapur ve Malezya’dan Türkiye’ye geldi. Yanlarında 100 ton yardım malzemesi ile. Yiyecek, giyecek, tıbbi materyal... 7 Ekim’e kadar her an depremzedelerin yanında oldular. Daha yapacakları çok şey olduğunu hissettikleri için de ayrılmadılar, yaptıklarının üstüne yenilerini koydular. Hâlâ buradalar ve hâlâ yeni projeler geliştiriyorlar. Örnekler mi? Buyrun...
17 Ağustos’un ilk şoku atlatılınca depremzedelerin nerede yaşayacağı konuşulmaya başlandı. Devletin yetersizliği eleştirildi. Prefabrik konutların bir kısmında yaşamak mümkün değildi, vs. O dönemde HighPoint bütçeye baktı, biraz daha paraları vardı. Sakarya’nın Akyazı ilçesinde yaşayan en zor durumdaki 50 aile için evler yaptırdılar. Depremden sonraki ilk kalıcı konutlar "Singapur Evleri"ydi. Ve bu evlerin sakinleri aynı zamanda sahipleri olmuştu.
65 metrekarelik Singapur Evleri, Devlet Bakanı Hasan Gemici’nin de katıldığı bir törenle 11 Ekim 2000’de açıldı. Yetmez, yanında bir de "Halk Merkezi" kondu. Merkezde bilgisayar ve İngilizce eğitimi, spor yapılabilecek alan gibi imkanlar sağlandı.

Düzce ve Akyazı’da okul
HighPoint şu ana kadar iki de okul inşaatını bitirdi. Biri yine Akyazı’da, diğeri ise Düzce’de... Yaklaşık 400 öğrenci kapasiteli Akyazı Lisesi’nde bu öğretim yılında eğitim yapıldı.
Düzce Mustafa Kemal İlköğretim Okulu’nu da Highpoint yeniden yaptı. Kente gittiğinde okulun depremde çok hasar gördüğünü gören Dr. Carroll kolları sıvadı ve valilik ile işbirliği içinde okulu yeniden inşa etti. Okul yeni öğretim yılına hazır, 950 öğrencisini bekliyor.
Dr. Carroll bu projede kendilerine yardım eden Orsan Deri’nin adını anmadan geçemiyor. Hikaye şöyle: Maliyetin beklenmedik ölçüde artmasından dolayı Highpoint’in 350 bin dolarlık açığı çıktı. Bu dönemde Dr. Carrol, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Betil aracılığıyla Orsan Deri’nin ortakları Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım’la tanıştı. Gerekli parayı sağlayan Kurşun ve Yıldırım aynı zamanda bu projede Dr. Carroll’a yardım eden tek Türk şirketi oldu.

"Günışığı Kampı"
HighPoint kışın gidilecek okullardan sonra yazlık eğitimi ayarlamayı da ihmal etmedi. Akyazı’da ilki geçen sene düzenlenen çocuk kampı bu sene de vardı. 18-22 Haziran arasında, Fransızlar’ın yaptırdığı Paris İlkokulu’ndaki "Günışığı Kampı"na 5-11 yaş arası 300 çocuk katıldı. Bu kamp için 38 gönüllü uçak paralarını bile cepten ödeyerek Akyazı’ya geldi ve oradaki yedi gönüllüye katıldı. Bu ekibe Türkiye’den de İngilizce bilen 45 tane lise öğrencisi dahil oldu. Ve bir haftalarını buradaki çocuklara ayırdılar. Kampta oyunlar oynandı, çocuklara elişi öğretildi, onlarla takım sporları yapıldı. HighPoint: (0212) 243 23 11
www.highpoint.org.sg

Bundan sonra neler var?
Dr. Carroll’a Türkiye’de en çok yardım eden isimlerden biri de Nursel Birler. Projenin başından beri Dr. Carroll’la beraber çalışan, onun Türkiye’yi tanımasını sağlayan ve kiminle bağlantı kurulması gerektiği konusunda ona yol gösteren Birler’in babası da memleketi olan Sivas Suşehri’ndeki bir araziyi HighPoint’e bağışladı. Yeni proje bu arazinin üzerine bir kız yurdu kurmak. Birler neden böyle bir seçim yaptıklarını şöyle anlatıyor: "Köyde büyüyüp üniversiteyi kazanan ama şehirde kalacak yerleri olmadığı için okula devam edemeyen kızlar için düşündük bunu. Bu sorunun başka şehirlerde de var olduğunu biliyoruz ve bu projeyi onlar için de genişletmeyi planlıyoruz." Ekim ayında temeli atılacak yurdu şubat ayında hizmete sokmak istediklerini de ekliyor.

HighPoint nedir?
HighPoint (yüksek nokta diye çevrilebilir) Singapur’da kurulmuş, kâr amacı gütmeyen bir sivil organizasyon. Misyonlarını "İnsanları, Tanrı’nın onlar için tasarladığı yüksek noktaya getirmek" olarak tanımlıyorlar. Bu amaçla yaş, ırk, cinsiyet ve din ayrımı gözetmeden, insanlara yardım için çeşitli organizasyonlar düzenliyorlar.
1995’te kurdukları Uyuşturucu Rehabilitasyon Merkezi’nde eski uyuşturucu bağımlılarını yeniden topluma kazandırmayı başardılar. Türkiye’ye gelen gönüllüler de bu merkezden geçmiş eski bağımlılar.
Türkiye’de yaptıkları işler için dünyanın dört bir yanından bağış toplayan Dr. Charles C. Carroll, Türkiye’de yaşayan gönüllülerden de destek beklediklerini söylüyor.




PAZAR