Pazar “Sıra dışı format bulmak sizi çok zengin edebilir”

“Sıra dışı format bulmak sizi çok zengin edebilir”

13.03.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:

“Format avcısı” İzzet Pinto 40’dan fazla ülkeye format, dizi, film ve senaryo hakları satışı yaptı. Şimdi ona Facebook’tan ulaşan bir Türkün formatı olan “Eski Eşim Nikah Şahidim”i dünyaya pazarlıyor

“Sıra dışı format bulmak sizi çok zengin edebilir”

Okumayı sevmediği için liseden sonra ticarete atıldı. “Herkes yurtdışından ithalat yapıyor. Bunun merkezi Uzakdoğu” diyerek 19 yaşında Tayland’a yerleşti. İşportada ayakkabı sattı. Borç parayla açtığı dükkanda Türkiye’den aldığı kıyafetleri satmaya başladı. İyi de para kazandı ama ekonomik krizle birlikte 24 yaşında Türkiye’ye döndü. “Ne iş olursa yaparım” dedi, yaptı da. İki hafta dergicilik, birazcık reklamcılık... Sonra kuzeni Stella Molinas Trevez’in yazdığı “Ben 44 Yaşındayım Oğlum 53” adlı kitabı yurtdışına pazarladı. Ayşe Kulin’in “Adı Aylin”ini ve Solmaz Kamuran’ın “Kiraze”sini de. Televizyon programlarını dünyaya satma fikrini kuzeni Trevez’den aldı.
32 yaşındaki İzzet Pinto şimdi Global Agency’nin ahibi.”Gelinim Olur musun?” isimli formatı dünyada 30’a yakın ülkeye sattı. Şu ana kadar 40’tan fazla ülkeye format, dizi, film ve senaryo hakları satışları gerçekleştirdi. Global Agency, Türk ve yabancılara ait toplam 26 adet televizyon projesinin tüm dünya satış haklarına sahip. Yunanistan’ın en büyük kanalı Mega TV’nin tüm programlarının dünya temsilciliğinin yanı sıra Arjantin ve Venezuela’nın en popüler dizilerinin Balkanlar temsilciliğini de aldı.
Siz de yeni bir format yaratarak para kazanabilirsiniz. Pinto’nun internet sitesindeki telefonu -pazar hariç- diğer günler yaratıcı program fikirlerini bekliyor. Ama gerçekten sıra dışı olanları!

* “Gelinim Olur musun?” format temsilciliğini aldığınız zaman diğer ülkelerde de ilgi çekeceğinden emin miydiniz?
Program Türkiye’de fenomen olmuştu. Ama 2004’te. Ben almaya çalıştığımda yıl 2006 sonuydu ve yayından kalkmıştı. Tutacağına inanıyordum. Ancak satmak için yurtdışındaki Televizyon Yayıncıları Fuarı’na katılmak gerekiyordu. Uçak parası lazımdı, stand açmak için de yine paraya ihtiyacım vardı. Arkadaşıma “Elimde iyi bir proje var. Sen bana 10 bin avro ver. Tutarsa 20 bin avro ödeyeceğim. Tutmazsa paran çöp olacak” dedim. Bana güvendi. Ve üç ay sonra “Perfect Bride / Mükemmel Gelin” adıyla Rai kanalında yayındaydı. Ortadoğu ülkeleri de dahil 30 ülkeye satıldı. Hindistan’da, Kore’de ve şimdi de Çin’de yayımlanıyor. Dünyada evlilik programı formatı yeniden popüler oldu. Yakında başka ülkeler de satın alabilir.

“İtalya’da damat adayının gayrimeşru çocuğu olduğu ortaya çıktı”
* “Gelinim Olur musun?” programı çok konuşulmuştu. Semra hanım Türk televizyon tarihinin unutulmaz karakterlerinden biri olmuştu. Yayımlandığı diğer ülkelerde de ilginç olaylar yaşandı mı programla ilgili?
Reality şovlarda doğru yarışmacı seçmek, doğru kadro reyting getirir. İtalyanlar da bunu yaptı. Bir gelin adayının eskiden porno oyuncusu olduğu canlı yayında açıklandı. Kayınvalide şok geçirdi. Bu çift evlenmedi ama hâlâ birlikteler. Yine İtalya’da damat adaylarından birinin gayrimeşru çocuğu olduğu ortaya çıktı. Ortadoğu’da Hıristiyan kızla Müslüman çocuk evlendi, kıyamet koptu. Kore’de canlı yayında çocuk kıza evlenme teklif etti, kız evlenmekten vazgeçti. Hindistan’da canlı yayında ilk evlilik bizim programda oldu.

* “Eski Eşim Nikah Şahidim” adlı yeni bir formatı daha satmaya çalışıyorsunuz. İlgi var mı?
Yedi-sekiz ülkeyle anlaşmamı yaptım bile. En hızlı Ukrayna davrandı. İki-üç ay içinde yayına sokacaklar. Formatın yaratıcısı Ankaralı. Beni Facebooktan buldu. Yedi tane boşanmış çifti aynı evde yaşatarak evlenmelerini planlıyoruz. Eski eşiyle değil tabii, ev arkadaşının eski eşiyle.

“İmam, haham ve rahip aynı evdeki 10 ateisti din seçmeye ikna edecek”
* Format önermek için size ulaşmak bu kadar kolay mı?
İnternet sitemde telefonum var. Pazar günleri haricinde aramalarını rica ediyorum. Mail ya da Facebook’tan mesaj da atabilirler. Ancak orijinal ve sıra dışı bir fikir olsun lütfen. Bilmem ne yarışmasıyla, başka bir yarışmanın birleşimini yeni bir format gibi sunmaya çalışmasınlar! Ne yazık ki 100 fikirden ancak 1’i iyi çıkıyor. İyi bir format bulursanız kendinize ev, araba, yat alabilirsiniz. Benim formatı sattığım her farklı ülke size para kazandırır.

* Sizin satışa çıkarabileceğiniz sıra dışı formata bir örnek verir misiniz?
Sisi yani Seyhan Soylu’nun böyle iki projesi var: “Rent A Mama / Kiralık Anne” ve “Choosing My Religion / Dinimi Seçiyorum”. İkincisinde format şu: 10 ateisti bir eve koyuyoruz. İmam, haham, rahip ve budist rahip getiriyoruz. Onlar yarışmacıları ikna etmeye çalışıyorlar din seçimi konusunda. CNN’den BBC’ye kadar pek çok yerde haber oldu bu format. Güney Amerika haklarını sattık ama henüz format çekilmedi. Soylu’nun diğer projesi “Kiralık Anne”de de çocuğu olamayan eşleri bir eve koyuyoruz. 12 de taşıyıcı anneyi getiriyoruz. Birlikte yaşayarak taşıyıcı anneyi seçmeye çalışıyorlar.

“İtalyanlar kendi ‘Aşk-ı Memnu’larını çekecek”
* “Binbir Gece” dizisinin Balkanlar’da “patlatan” da sizsiniz.
Bulgaristan’dan bir müşterim, Türk dizisi istediğini söyledi. Üç-beş dizi seçip kararı ona bıraktım. O da “Binbir Gece”de karar kıldı. Bulgaristan’da öyle bir fenomen oldu ki dizi bizdeki ilgiyi beşle çarp! Ondan sonra Sırbıstan’a, arkasından Yunanistan’a sattım. Yazın Yunanistan’da herkes bunu konuşuyordu. Millet dizi günü sokağa çıkmıyordu. Ben o dönem Atina’da bir taksiye bindim, taksici Türk olduğumu öğrendi. Üstüne üstlük dizinin format hakkının bende olduğunu duyunca karısını aradı. Telefonda benimle konuşturdu. Bosna Hersek, Hırvatistan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti de satın aldı. Yayımlandığı her ülkede bir numara oldu.

* İlk kez mi bir Türk dizisi Yunanistan’a satılıyor?
Daha önce “Yabancı Damat” yayımlanmış ama o ortak yapımdı ve konusu itibarıyla onların ilgisini hemen çekecek bir şeydi. “Aşk-ı Memnu” dizisini İtalya’ya sattım. Berlusconi’nin kanalı Mediaset ile anlaştım. Çekim tarihi belli olmasa da İtalyan versiyonu çekilecek. Balkanlar hazır formattan yana Avrupa ise formatı satın alıp kendileri uyarlamayı tercih ediyor. “Aşk-ı Memnu”nun senaryo haklarına Güney Amerika’dan ilgi var, İspanyolca hakları konusunda anlaşmak üzereyiz.