Pazar Sofraların mucizesi: Zeytin

Sofraların mucizesi: Zeytin

21.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Gömeç Belediyesi ve Özem Zeytinyağları’nın ev sahipliği yaptığı 4. Gömeç Zeytin Hasadı Şenliği  fitoterapi uzmanı Ümit Aktaş ve yöre halkını buluşturdu.

Sofraların mucizesi: Zeytin

Balıkesir’e bağlı Gömeç’te bu yıl dördüncüsü düzenlenen zeytin hasadı şenliğine katıldık. Gömeç Belediyesi’nin Özem Zeytinyağları ile birlikte gerçekleştirdiği 4. Gömeç Zeytin Hasadı şenliğinde fitoterapi uzmanı Dr. Ümit Aktaş zeytinin faydaları hakkında bilgiler paylaştı. Zeytinin Anadolu’da ölmez ağaç olarak adlandırıldığını söyleyen fitoterapi uzmanı Aktaş “Bu hasatlar insanların zeytin hakkında bilgilenmelerini sağlıyor. Tıbbi beslenmenin öğrenilmesi için son derece faydalı oluyor” dedi.

Haberin Devamı

“Zeytin süper gıdadır”

Aktaş zeytinin muazzam bir bitki olduğunu da anlattı: “Zeytinyağı dünyanın en kıymetli yağıdır. İçinde polifenolik bileşikler adını verdiğimiz çok kıymetli antioksidan maddeler ve antimikrobiyal maddeler vardır. Zeytinyağı cildi nemlendirmekten tutun, beyin fonksiyonlarımızın sağlıklı çalışmasına kadar pek çok yerde rol oynar. Kalp sağlığı için vazgeçilmezdir. Bir insanın sağlıklı olabilmesi için bol miktarda zeytinyağı tüketmesi gerekir. Zeytin ağacının yaprakları da aynı zamanda dünyanın en güçlü antimikrobiyal etkenli maddelerinden birine sahiptir. Zeytin yaprağı aynı zamanda bir diyabet ilacıdır kan şekerini düşürür. Zeytin bir süper gıdadır.”

İnsanların her geçen gün zeytinyağı hakkında daha çok bilinçlendiğini söyleyen Aktaş, markalaşma konusunda adımlar atılması gerektiğini vurguladı: “Zeytinyağımızın kıymetini anladık son derece kaliteli zeytinyağları üretiyoruz. İhtiyacımız olan tek şey üreticimiz birleşmeli, kooperatifleşmeli, marka haline gelmeli. Dökme zeytinyağı değil markalı zeytinyağları satmalı” dedi.

Haberin Devamı

Sofraların mucizesi: Zeytin

“Herkes için faydalı”

Aktaş “Zeytinyağı herkes için faydalı. Beyniniz sağlıklı çalışsın istiyorsanız zeytinyağı içmelisiniz, kaslarınız sağlıklı olsun istiyorsanız zeytinyağına ihtiyacınız var. Cildiniz kuruysa zeytinyağı sürün. Ağzınızda aftlar çıkıyorsa zeytinyağını ağzınızda gezdirin gargara yapın. Hayatında zeytinyağı olmayan bir insanın sağlıklı olması mümkün değildir” dedi.

Az ama öz üretim peşinde

Gelenekselleşen hasat şenliğine ev sahipliği yapan Özem Zeytinyağları’nın kurucusu Mehmet Manisalı yaşanan iklim değişikliklerinin zeytinin kalitesini ve hasadı etkilediğini belirterek: “2018-19 zeytin hasadına başladık. Bu sene zeytinler çabuk kararmaya başladığı için erken toplamamız gerekiyor. Bunun için de hasat şenliğimizi daha yeşil zeytinleri toplayıp e vitamini yüksek zeytinyağları üretmek için biraz daha erkene aldık” dedi. Uluslararası alanda 54 ödüle sahip olduklarını söyleyen Manisalı markalaşmaya verdikleri önem sayesinde Türk bayrağını dalgalandırdıklarını söyledi “Her girdiğiniz yarışmada ödül aldıktan sonra o ülkenin bayrağının asılması zorunludur. Biz bunu başardık.”