Pazar Sokaktaki dostlarımız artık mobilde

Sokaktaki dostlarımız artık mobilde

27.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sokak köpeklerinin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için hayata geçirilen sosyal sorumluluk projesi Pati Birliği, faaliyetlerine başladı. Detayları proje lideri Sarp Dakni’yle konuştuk

Sokaktaki dostlarımız  artık mobilde

National Geographic ve Subaru işbirliğiyle sokak köpeklerinin koşullarını iyileştirme hedefiyle kurulan Pati Birliği, 25 Ağustos Dünya Köpekler Günü’nde çalışmalarına başladı. Projenin ilk aşamasında sokak köpeklerine otomobiller tarafından fark edilmeleri için reflektörlü tasma takılacak. İlerleyen aşamasında ise hayvan severler, köpeklere takılacak çipli tasmalar ve geliştirilecek bir mobil uygulama ile sokak köpeklerinin yerini tespit edebilecekler.

Haberin Devamı

- Bir sosyal sorumluluk projesi olan Pati Birliği’ni gerçekleştirme fikri nasıl
ortaya çıktı?

Sokak köpekleri konusu ülkemizde geçmişi Osmanlı İmparatorluğu’na dek uzanan tartışmalı bir zemin üzerinde duruyor. Sokak köpekleri bu topraklarda en az insanlar kadar eski bir geçmişe ve eşit yaşam hakkına sahip. National Geographic ve Subaru ekipleri bu konuyu mercek altına alıp “Sokak köpeklerinin yaşam kaliteleri nasıl yükseltilebilir?” sorusuna cevap aramaya başladığında Pati Birliği projesi de doğmuş oldu. Sonra da en genç ve özverili ekiplerden Çak Bi Pati’yi dernek başkanı arkadaşımız Talha Demircan vasıtasıyla projeye dahil ettik. Böylece ekip büyüdü ve hepimizin ortak heyecanıyla beslenen çok yönlü bir çizgiye kavuştu.

Haberin Devamı

- Pati Birliği projesi kapsamında sokak köpekleri için neler yapacaksınız?

İlk durağımız, sokak köpeklerinin en yoğun yaşadığı kentlerden biri olan İstanbul oldu. Özellikle trafiğin yoğun şekilde seyrettiği ve köpeklerin otoban ya da işlek yollara yakın noktalarda yaşadığı noktaları seçtik. Bu bölgede yaşayan köpeklere, birlikte çalışacağımız gönüllülerin de yardımıyla National Geographic ve Subaru tarafından hazırlanan özel reflektörlü tasmalar takarak, özellikle hava karardıktan sonra sürücülerin bu hayvanları fark edebilmelerini sağlamayı hedefliyoruz. Öte yandan yine bu bölgelerde yaşayan köpeklerin düzenli olarak beslenebilmeleri, gerektiği halde tıbbi müdahale yapılabilmesi için de özel bir sistem geliştirdik.

Sokaktaki dostlarımız  artık mobilde

- Nasıl bir sistem bu?

Bu özel uygulama projemizin diğer ayağını temsil ediyor. Şehir merkezinde insanlarla iç içe yaşayan, hatta kimi mahallelerin sembolü olmuş bazı köpeklere uygulanacak olan özel çipli bir tasma sistemi geliştirdik. Android ve ios uyumlu çalışacak olan Pati Birliği aplikasyonu ise kullanıcıların yaşadığı bölgenin bir parçası haline gelmiş olan kimi köpeklerin bu çipli tasmalar vasıtasıyla harita üzerinden takip edilebilir, su ve yiyecek ihtiyaçlarının da yine kullanıcılar tarafından giderilebilir olmasını sağlayacak.

- Nasıl bu çipli tasmalar, biraz bahsedebilir misiniz?

Haberin Devamı

Söz konusu çipler, rehabilitasyon merkezleri ya da barınaklarda köpeklerin cilt altına tıbbi bir yöntemle uygulanan mikroçiplerden tamamen farklı. Sadece boyunlarına takılacak olan tasmanın içine entegre edilmiş bağımsız çiplerden söz ediyoruz. Bu özel çipli tasmaları önce Beşiktaş bölgesinde uygulamaya başlayacağız. Subaru’nun temin edeceği özel araçlar Beşiktaş bölgesinde aplikasyonun radarında yer alacak hayvanların herhangi bir sağlık sorununda acil olarak veterinere götürülmesi gerektiğinde devreye girecek.

Mobilden mama ve su yardımı

Sokaktaki dostlarımız  artık mobilde

- Hedefinizde projeyi tüm İstanbul’a hatta ileride diğer illere yaymak var mı?

Orta vadede önce İstanbul geneline hatta başka büyük şehirlere de ulaşabilmek en büyük temennimiz.

- Hayvanseverler projeye gönüllü olarak nasıl katılım sağlayabilirler?

Pati Birliği’nin kapıları herkese açık. Kullanıcılarımız öncelikle “Pati Birliği” aplikasyonunu telefonlarına yükleyerek Pati Birliği’nin yardım elini uzattığı gönüllü besleme ekiplerine, yapılacak online yönlendirmeler yardımıyla mama yardımı yapabilecekler. Öte yandan mama yardımı dışında çip üzerinden yerini takip edebilecekleri sokak köpeğinin su ve mama gibi gündelik ihtiyaçlarını da yine bu aplikasyonun hatırlatma özelliği sayesinde takip ederek, kendileri de organik olarak bu projenin bir parçası olabilecekler.