Pazar Somalı kadınlardan el yapımı ürünler

Somalı kadınlardan el yapımı ürünler

01.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

“Soma Emekçi Kadınlar” organik tarım yapan üreticilerden aldıkları gıda malzemeleriyle salça, konserve, erişte gibi ürünler yaparak internet üzerinden Türkiye’nin her yerine satış yapıyor

Somalı kadınlardan el yapımı ürünler

Soma’da 13 Mayıs 2014’te yaşanan maden kazasında 301 işçinin hayatını kaybetmesi ülkeyi yasa boğmuştu. Temmuz 2014’te Somalı kadınlar Soma Alevi Kültür Derneği Başkanı Aysun Gökçe’nin önderliğinde “Soma Emekçi Kadınlar” iktisadi işletmesini kurup bir dayanışma örneği gösterdi. İmalathanelerinde organik tarım yapan üreticilerden aldıkları ürünlerle salça, erişte ve tarhana yaparak internet üzerinden satış yapmaya başladılar. Kurucu Aysun Gökçe, sezon yoğunluğuna göre çalışan sayısının 9 ile 15 arasında değiştiğini söylüyor.

Haberin Devamı


Bu çalışan kadınların eşleri madende işlerini kaybetmiş, dolayısıyla çalışmak zorunda olan kadınlar.


“Ürünleri de biz yetiştirmek istiyoruz”

Domates ve biber salçaları, ıspanaklı, kerevizli gibi beş çeşit erişte ile tarhana gibi ürünlerinden salça ve tarhana çok talep alıyor. Aylık ortalama 70-80 kilo salça, 100 kiloya yakın tarhana satıyorlar. Salçalar 20-25, tarhana 15 lira. Türkiye’nin her yerinden sarefeyza62@hotmail.com adresine sipariş verilebiliyor. Gökçe, sponsor aradıklarını, tarım ürünlerini de kendilerinin yetiştirmek istediklerini söylüyor.