Pazar 'Suriyeli kadınlara ufuk açacağız'

'Suriyeli kadınlara ufuk açacağız'

23.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çocukların eğitimi için yürüttüğü projelerle tanınan TOGEM-DER bu defa yönünü Suriyeli kadın ve çocuklara çevirerek “Bir Umut Bir Ufuk” projesini başlattı. Projenin ayrıntılarını TOGEM-DER Başkan Yardımcısı Nevin Gacal anlattı

Suriyeli kadınlara ufuk açacağız

çtığı okul öncesi eğitim birimleriyle çocukların eğitimine destek olan TOGEM-DER (Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği) merceğine bu defa Suriyeli kadınları aldı. Bunun nedeni, savaşın açtığı yaraları en derinden kadınlar ve çocukların hissetmesi. TOGEM-DER bu yaraları sarmak için “Bir Umut Bir Ufuk” projesiyle eğitimi yarım kalan Suriyeli kadınları topluma kazandırmak istiyor. Projenin detaylarını TOGEM-DER Başkan Yardımcısı Nevin Gacal ile konuştuk.

Haberin Devamı

- Kuruluş felsefenizin mayasını toplum ve aile bütünlüğü oluşturuyor. Bu anlamda TOGEM-DER olarak birçok projeye imza attınız. Kuruluş gününden bu yana hedeflediğiniz yolun neresindesiniz?

Kuruluşumuzdan beri yapmış olduğumuz ve halen devam eden işlerle ilk hedeflediğimiz yolu çok uzun yıllar önce aşmış ve çıtamızı gün geçtikçe yükselttiğimiz kanısındayız. Yaptığımız projelerin toplum sorunlarının çözümlerine yönelik olması da proje faaliyetlerimizin sürekliliğini sağlamıştır.

- Suriyeli kadınların mesleki eğitim, istihdam ve topluma uyum entegrasyonuyla ilgili “Bir Umut Bir Ufuk” projesi nasıl doğdu?

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak ülkemize sığınan Suriyeli kadınların yaşam standartlarının artırılması ve bununla birlikte kültür entegrasyonunun hızlandırılması gibi sorunlar üzerine bir çalışma yapmaya karar verdik. Böylelikle farklı pencerelerden bu olay üzerinde çalışıldıkça tüm sorunların ortak çözüm noktası bağlamında eğitimle birlikte de istihdamın kesin çözüm olacağı kanaatine vardık ve “Bir Umut Bir Ufuk” projemiz doğmuş oldu.

Haberin Devamı

“Hedefimiz Türkiye geneli”

- Proje dahilinde yapılacak çalışmalar neleri kapsıyor?

Projenin konusu altı maddeden oluşuyor: Dil eğitimi, mesleki eğitim, istihdam, toplumsal kurallar eğitimi, psikolojik destek, yerli halkın kabullenmede önyargıları kırması için saha çalışması.

- Göçmenlerin istihdam ve topluma uyum entegrasyonu için yapılacak çalışmalarda kadınları tercih etmenizi sağlayan fikir ne oldu?

Kadınları tercih etmemizin en önemli nedenlerinden biri savaşların açtığı yarayı, kadın ve çocukların en derinden hissetmesi. Ülkemize sığınan Suriyeli ailelerin çocuklarının sağlıklı şekilde yetişip topluma yararlı bireyler haline gelebilmesi, ancak onların ilk öğretmenleri olan annelerinin yarım kalan eğitimlerinin bir şekilde tamamlanması ve kendilerine istihdam sağlanması halinde mümkün olabilir. Günümüz toplumunda ailenin maddi güç yeterliliğinin artacağı, bununla birlikte toplum içinde refahın artacağı kanısındayız.

- Proje şu an için hangi ilçeleri kapsıyor ve kapsayacak?

Haberin Devamı

Aslında hedefimiz Türkiye geneli. Pilot uygulama için şu an proje İstanbul’un Üsküdar, Sultanbeyli, Ümraniye ilçelerinde başlayacak. İlk uygulama alanı Sultanbeyli olarak belirlendi.

- Toplamda kaç kadına ulaşmayı hedefliyorsunuz?

Faaliyet takvimimiz içerisinde 1000 kişi için öngörüşme yapılacak. Üsküdar, Ümraniye ve Sultanbeyli ilçelerindeki 1000 kadının sertifika programlarına katılarak dil yeterliliği ve mesleki sertifikalarını almalarının sağlanmasını hedeflemekteyiz.

- Dil eğitimi tamamlandıktan sonra mesleki eğitimler de vereceksiniz. Bu eğitimler hangi alanlarda gerçekleşecek?

Şu an planlanan bilgisayar grafik tasarımı, hasta kabul ve karşılama, hasta bakıcılığı, aşçı yardımcılığı, kuaförlük, hazır giyim ve dikiş alanlarında mesleki sertifikalarını almalarının sağlanmasını hedeflemekteyiz.

“Grup terapileri yapılacak”

- Mesleki eğitim kurslarını başarıyla bitiren Suriyeli kadınlar, devamında nasıl istihdam edilecek?

Proje tamamlanıp sertifikalar teslim edildikten sonra kurslarını başarıyla bitirenler için ortak çalışabilecekleri iş imkanları sağlanacak. TOGEM-DER öncülüğünde açılacak tekstil atölyeleri, kuaför salonları ve lokanta tarzı işletmelerle mülteci bayanlar kendi aralarında kurdukları kooperatif sistemde denetim altında çalışıp kazanacak ve hayatlarını idame ettirecekler. Ayrıca İŞKUR’la yaptığımız protokol neticesinde de kendileri kayıtlı istihdam kadrosunda yer alacak ve özel işletmelerde çalışma imkanı sağlanacak.

Haberin Devamı

- Göçmenlerin yaşadıkları travma hem onların psikolojisi hem de toplum huzuru için ivedilikle çözülmesi gereken bir sorun. Bu konuyla ilgili ne gibi çalışmalarınız olacak?

Türkiye’ye savaş nedeniyle gelmiş olan mülteci bayanlar ve çocuklar en çok travma yaşayan kesimdir. Üniversitelerle işbirliğiyle belli programlar dahilinde kursiyerlere bireysel ve grup terapileri yapılacak. Kurum çalışanı olarak daimi bir psikolog görevlendirilip onların travmalarının azaltılabilmesi adına çeşitli aktivitelerimiz olacak. Bunları kültürel geziler, piknikler, müzik dinletileri şeklinde planlamaktayız.

Haberin Devamı

- Göçmenler ve yerel halk arasında farklı dil, kültür ve yaşam tarzından kaynaklı sorunlar yaşanıyor. Bu kapsamda neler yapılacak?

Bireyler arasında farklı dil, kültür ve yaşam tarzından kaynaklı sorunlar yaşanıyor. Mesleki kurslarla bir araya gelen Suriyeli kadınlara sosyal hayatı düzenleyen dini kurallar, görgü ve nezaket kuralları, ahlaki kurallar, sosyal hayatı düzenleyen basit kurallar, hukuk kurallarından oluşacak eğitimler ile sosyal hayata uyumları hızlandırılacak.

TFF desteğiyle futbol turnuvası düzenlenecek

- Projenin açılış organizasyonu ne zaman, nerede yapılacak? Nasıl bir program hazırladınız?

Açılış organizasyonu mayıs ayında. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin katılımıyla Sultanbeyli’de gerçekleşecek. İşbirliği yaptığımız kurumların temsilcilerinin ve Suriyeli kardeşlerimizin katılımı olacak.

- Proje sadece göçmen kadınları değil, göçmen çocukları da kapsıyor. Türkiye Futbol Federasyonu’nun desteğiyle Türk ve Suriyeli çocukların kaynaşması için futbol turnuvası düzenlenecek. Programın detaylarından bahsedebilir misiniz?

28 Nisan’da 2 bin çocuk (1000 Suriyeli - 1000 Türk çocuk) ile Türk futbol camiasının önde gelen isimlerinin buluşması sağlanacak, tüm gün sürecek futbol turnuvaları, kültürel aktiviteler ve eğlenceler düzenlenecek. Böylece Suriyeli mülteci çocuklarla yerel halkın çocuklarının kaynaşması sağlanacak. Bu çalışmaların sonunda Suriyeli kadınlar ve çocuklar için umut olup Suriyeli çocuklara ellerimizi, kucaklarımızı ve kalplerimizi açmış olmaktan iftihar ediyoruz. Suriyeli çocukların duaları Allah’ın bu millete ikramıdır.

“Hayırseverler yardımcı olabilirler”

- “Bir Umut Bir Ufuk” projesinde hangi kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapacaksınız?

İstanbul İŞKUR İl Müdürlüğü, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Valiliği, il ve ilçe belediyeleriyle işbirliği yapacağız.

- Bireysel işbirlikleri de mümkün mü? Projeye destek vermek isteyen kişiler nasıl bir yol izlemeli?

Tabii ki mümkün. Açacağımız kurslarda tercümanlık alanında Arapça - Türkçe konusunda çevirmenlik yapabilirler. Toplumsal seminerler düzenleyebilirler. Hayırseverler sosyal destek noktalarında (gençlerin okutulması, iş sağlanması gibi konularda) yardımcı olabilirler.