Pazar Tarihi güzelliğe kıymayın!

Tarihi güzelliğe kıymayın!

09.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Doğu Karadeniz’in en eski yerleşim merkezi, Ermenilerin, Rumların ve Müslümanların bir arada yaşadığı “Barış Şehri” unvanına sahip Süleymaniye Mahallesi...

Tarihi güzelliğe kıymayın

Doğu Karadeniz’in en eski yerleşim merkezi, Ermenilerin, Rumların ve Müslümanların bir arada yaşadığı “Barış Şehri” unvanına sahip Süleymaniye Mahallesi... Eski adıyla Eski Gümüşhane. Kökleri Antik Çağ’a kadar uzanıyor, tescilli 35 tarihi eseri bulunuyor. Her anlamda güzide bir yer ama şimdilerde yol yapım çalışmalarıyla bu tarihi güzelliğe darbe vuruluyor.

Haberin Devamı

Kelebeğin mutluluğu

Tarihi güzelliğe kıymayın

Bahar geldi, doğa uyandı; ağaçlar çiçek açtı. Doğanın bu uyanışı sadece ağaçlarla sınırlı kalmadı, böcekler yuvalarından çıktı, tüm canlılar harekete geçti. Ankara’da çekilen ve doğanın ahengini yansıtan bu fotoğraf sanki kelebeğin bahar telaşını ve mutluluğunu anlatıyor.

Kartal pençeli karşılama

Tarihi güzelliğe kıymayın

Beşiktaş JK Başkanı Fikret Orman, rehabilitasyon merkezinde eğitim gören engelli çocukları ziyaret etti. Beşiktaş’a olan sevgilerini çektikleri video ile anlatan minik taraftarlar, Orman’ı Beşiktaş formasıyla karşıladılar. Ziyarette kartal pençesi hareketiyle poz veren minik taraftarların sevinci görülmeye değerdi.

Tanrı Dağları’nda şahlanış

Tarihi güzelliğe kıymayın

Atı evcilleştirdiler, ata binen ilk insanlar olarak tarihin tozlu sayfalarına adlarını yazdırdılar, Türkler... O yüzden Orta Asya bozkırlarında at kutsal, önemi büyük. Çin’de çekilen bu fotoğrafta Tanrı Dağları’nın eteklerinde at binen Uygur Türkü görülüyor.

Haberin Devamı

Perdelerin gölgesinde

Tarihi güzelliğe kıymayın

Bombalar, füzeler, mermiler... Bir film sahnesi değil gördükleri, acımasız dünyanın ta kendisi. Onlar, hayata yenik başlayan masum Suriyeli çocuklar. Savaştan kaçarak İstanbul’a yerleşen bu küçük çocuk ve ailesi bu dramı yaşayanlardan sadece birkaçı. Akrabalarının yardımlarıyla Küçükpazar’a yerleşseler de kapısı olmayan bir evde, perdelerin gölgesinde yaşamaya çalışıyorlar.

Geleceğe çırpınış

Tarihi güzelliğe kıymayın

Antalya’nın tarihi yerleşimi Kaleiçi’nde yankılanıyor güvercinlerin kanat sesleri. Geçmişten geleceğe kanat çırpıp gelmişler sanki. Fondaki tarihi ev bunun en güzel örneği.

Sur’da çekiç sesleri

Tarihi güzelliğe kıymayın

Sabahın erken saatlerinde başlar demir ustalarının mesaisi. Önce ocaklar yakılır, körüklenmiş kor ateş demiri eritecek kıvama getirilir, sonra duyulur tok çekiç sesleri, dövülür ısıtılan demir özenle. Diyarbakır Suriçi’ndeki Demirciler Çarşısı’nın 40 yıllık ustası Zekeriya Ünal da kor alevden çıkardığı demiri sabırla dövüyor.

MİLLİYET ARŞİVİNDEN 44 YIL

Tarihi güzelliğe kıymayın

Anadolu’ya Türklerle geldiği bilinen lale, Selçuklularla birlikte Türkler için adeta bir tutkuya dönüşmüş. Öyle ki tarihi dönemlere ismini bile vermiş. Her yıl nisan ayında da İstanbul’da lale festivali düzenleniyor. Milliyet Arşivi’nden aldığımız, 44 yıl önce Emirgan Korusu’ndaki bir lale festivalinde çekilmiş bu fotoğraf, Olgunlaşma Enstitüsü ile Bakırköy Mithatpaşa ve Selçuk enstitülerinin lale temalı ilkbahar modellerini mankenlerle tanıtmalarını gösteriyor.