Tatiliniz tuvalette geçmesin!

Genellikle yaz aylarında daha sık görülen tatilci diyaresi sorununu yaşamamak için hijyen kurallarına mutlaka çok dikkat etmek gerekiyor

tkumeli@milliyet.com.tr Tatilci diyaresi olarak da bilinen ishal türü seyahatlerin ardından mide-bağırsak florasındaki hassasiyete bağlı olarak genellikle yazın kendini gösterir. Peki, bu sorunla karşılaşmamak için neler yapmamız gerekiyor? İşte öneriler... Çeşme suyunu içmek ya da diş fırçalamak için kullanmayın. Çeşme suyundan yapılmış buz kullanmayın. Bebek maması hazırlamak için en az beş dakika kaynamış su kullanın. Bebekler için en kaliteli ve güvenli besin anne sütüdür. Ancak seyahat süresince anne sütü bazı kadınlarda azalabiliyor. Bu durumda su tüketimi artırılmalıdır. Sadece pastörize süt için. Açılmamış şişelerde sunulan içecekleri için. Mamalarda kaynamış su kullanın Çiğ sebze ve meyveleri soymadan yemeyin. Ispanak, marul, lahana gibi yıkanması zor sebzeleri tatilde tüketmemeye çalışın.Çiğ veya az pişmiş etleri yemeyin.Kabuklu deniz ürünlerini tercih etmeyin. Sokak satıcılarından yemek almayın. Sıcak ve iyi pişmiş yemekleri yiyin. Soğumaya bırakılan sıcak yemekler bakteri üretebilir. Ellerinizi sık sık yıkayın. Mümkünse çocukların emeklemesini engellemeye çalışın. Çiğ ya da az pişmiş etleri yemeyin Eğer kendinizde veya çocuğunuzda ishal belirtileri gördüyseniz, temiz olduğundan emin olduğunuz yemekleri yemeye ve içmeye devam edin. Sıvı kaybını engellemek için su, meyve suyu, kafeinsiz meşrubatlar, tuzlu krakerler, çorbalar ilk önerilen besinlerdir. Özellikle çocuklar için sıvı kaybı en tehlikeli semptomdur. Bunun ciddi belirtileri azalmış idrar, ağız kuruluğu, çökmüş gözler ve azalmış gözyaşıdır.Kaybı gidermeyi amaçlayan ve ağız yoluyla alınan sıvılar tatilci diyaresi yaşayanlara, özellikle küçük yaştaki bireylere öneriliyor. Bu sıvılar çoğunlukla sodyum, potasyum, klor ve az miktarda da şeker içerir.Eğer bu ürünlere ulaşamıyorsunuz şu karışımı hazırlayabilirsiniz: Yarım çay kaşığı tuz, iki çay kaşığı şeker veya pirinç unu, çeyrek çay kaşığı potasyum klorür, yarım çay kaşığı trisodyum sitrat (yerine kabartma tozu kullanılabilir), bir litre içme suyu. Gün boyu bu karışımdan azar azar içilmelidir. Fazla içilmesi durumunda mide bulantısı yapıp kusma eğilimini artırabileceği için miktarların makul olması da önemlidir. Çok ciddi belirtilerin görüldüğü durumlarda acilen bir hastaneye başvurulmalıdır. Tedavi etmek için... Haftanın öğüdü Şu belirtiler devam ederse mutlaka bir hastaneye acilen gitmelisiniz: İshal çok şiddetliyse ve iki-üç günden uzun sürüyorsa, dışkıda kan ve mukotik yapı varsa, ishal sürekli tekrarlıyor ve kilo kaybı yaşanıyorsa, ishale ateş, karın ağrısı, ateş gibi semptomlar eşlik ediyorsa. Ne zaman hastaneye gitmeli? Klorür, iki elementten oluşan bir tuz türevidir. Vücut ağırlığının ortalama yüzde 0,15'ini oluşturur ve hücre dışı sıvıda yer alır. Vücudun asit baz dengesinin sağlanması ve gastrik sıvılar için zorunlu bir öğedir. Klorür sofra tuzu dışında deniz yosunu, maya, domates, marul, kereviz ve zeytinde bulunur. Tuz ikamesi olarak kullanılan potasyum klorürde de vardır. Vücutta fazla sıvı kaybına bağlı olarak klorür eksikliği görülebilir. Bu da aşırı terleme, kusma ve ishale neden olur. Eksiklik durumunda vücut sıvılarında alkalilerin artışı, dehidrasyon ve idrarla potasyum kaybı görülür. Haftanın besini

22 Ekim 2019 Magazin Bülteni.

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber