Pazar Tekne almadan önce...

Tekne almadan önce...

21.03.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Denizle iç içe yaşamak için tekne almaya niyetlendiyseniz, şu sorunun cevabını vermelisiniz: “Denizde ne kadar zaman geçireceksiniz?”

Tekne almadan önce...

Denizciliğe yeni başlamak isteyenlerden en çok duyduğum soruların başında “Nasıl bir tekne almalıyım?” geliyor. Çok geniş bir yelpaze var. 15-20 bin liraya da bir tekne sahibi olabilirsiniz, milyonlarca dolara da... Önce şu sorunun cevabını vermeniz gerekir. Teknede ne kadar zaman geçireceksiniz? Balık avlamak ya da birkaç günlüğüne denize mi çıkmak istiyorsunuz yoksa uzun seyirler mi planlıyorsunuz?

Bu yazıda, mürettebat gerektirmeden tek başına ya da ailenizle kullanabileceğiniz, 14 metreye kadar tekneleri irdelemeye çalışacağım.
Motor yatın sürati
Ekstrem örnekleri bir kenara bırakırsak motor yatlar, yelkenli teknelere göre daha yüksek fiyatlıdır ve seyir maliyetleri de yüksektir. Motor yatları da kendi arasında ikiye ayırıyoruz. Yüksek motor gücüne sahip süratli motor yatlar (saate 30-50 deniz mili) ve daha yavaş giden trawler tipi ağır motor yatlar... (Saatte 8-12 deniz mili)
Yelkenli teknelerin motor gücü daha düşüktür. Daha az bakım masrafı ve daha az yakıt tüketimi gerçekleştirirler. Motor, manevra yaparken ve rüzgar olmadığı zamanlarda kullanılır. Rüzgar estiğinde seyir maliyeti sıfırdır. Genellikle gezi tipi yelkenli tekneler saate 6-8 deniz mili ile giderler.

Önce bir dost edinin
Yüksek hız, bir yere çabuk gitme ve yaklaşan fırtınadan kaçmak için bir avantajdır. Eğer fırtınanın ortasında iseniz, o yüksek hız bir avantaj olmaktan çıkar. Sert havalarda motor yatın alabora olma riski varken, yelkenli teknelerde böyle bir olasılık yoktur. Trawler tipi tekneler ağır oldukları için, sert havalarda yelkenli tekneler kadar emniyetlidir.
Uzun seyirler yapmayı ve teknede daha çok vakit geçirmeyi planlıyorsanız, yelkenli tekneyi öneriyorum. Bu tür planı olup da yelkenden çekinenler için trawler türü tekneler ön plana çıkar. “Zamanım az, hızlı dolaşmak istiyorum” diyorsanız, çift motorlu bir motor yat sizin için ideal olacaktır. Kısa seyirler ve balık tutmayı düşünüyorsanız, içinde mutfağı ve kamarası olan küçük bir tekne yeterlidir.
Bütün bunlara karar vermeden önce, tekne sahibi bir dost edinin ve onun teknesi ile denize çıkın. Yelken kurslarını araştırın, bu kurslarla birlikte yelken yarışları ekiplerine girmeyi deneyin.


Midilli: Muhteşem mezeler, en güzel uzo
Yakınmızdaki Yunan adaları serisi Midilli ile sürüyor. Adanın adı Lesvos’tur. Mitillini, adanın merkezidir. Ayvalık Setur Marina’dan 18 deniz mili mesafededir. Adanın doğal kaynak suyu çok lezzetlidir. Bu nedenle de en iyi uzoların Midilli’de yapıldığı söylenir. Bence de doğrudur.
Limanın güneyindeki sığ tarafta muhteşem ve makul fiyatlı balık lokantaları vardır. Kişi başı 15 avroya (yaklaşık 30 lira) kalamar, ahtapot, salata, cacık ve taze balık yiyip uzo içebilirsiniz. Adanın kuzeyinde Assos’a bakan balıkçı köyü Sykamia ile Babakale’ye bakan Molivos görülmeli.

Düşük fiyatlı bir yelkenli: Gökmarin QS 21
Düşük bütçe ile yelkene başlamak isteyenler için ideal bir tekne. Hafta sonları bir-iki günlük ailece geziler yapılabileceği gibi, tek başına daha uzun seyirler yapılabilir. 6,5 metrelik bu teknenin
15 beygir gücünde motoru, marin tuvalet-lavabo, temiz su ve pis su tankları bulunuyor. Fiyatı vergiler hariç,
24 bin-30 bin lira arasında...


Uygun fiyatlı bir motor: Derone 850 SL
Yelkenle uğraşamam ama uygun fiyata bir teknem olsun; hem balığa hem de birkaç günlüğüne denize çıkayım derseniz, Derone 850 bir alternatif. Kutlay Marin’in ürettiği tekne 8,5 metre. Çift kişilik yatak, koltuk, tuvalet ve mutfak mevcut. 40 -150 beygir gücü arasında motor seçeneği bulunuyor. 40 beygirlik motorla vergiler hariç 75 bin TL.