Pazar Tiryakilerin tatil seçeneği azaldı

Tiryakilerin tatil seçeneği azaldı

13.04.2008 - 00:07 | Son Güncellenme:

Birçok ülkede sigara yasağının yürürlüğe girmesiyle beraber tiryakilerin tatil seçenekleri de kısıtlanmış oldu. Ya kısa sigara kaçamakları yapacaklar ya da “tüttürmenin” serbest olduğu üç-beş ülkeden birini seçmekten başka çareleri yok

Tiryakilerin tatil seçeneği azaldı

Tatil birçok kişi için şehrin stresinden, iş hayatından ve her türlü meşguliyetten kaçış anlamına geliyor, malum. Sigara içenler için ise tatil anlayışı biraz değişecek ve tüm bu tatil bahanelerine “sigara içme özgürlüğü” eklenecek gibi görünüyor.
Freedom Organization for the Right to Enjoy Smoking Tobacco (Tütün İçmenin Keyfine Varma Hakkı İçin Özgürlük Organizasyonu), kısaca Forest, insanların tatil seçimlerinde sigara içme özgürlüğünün belirleyici bir nitelikte olacağını savunuyor.
Organizasyonun yetkililerinden Simon Clark “Sigara içen insan sayısı hâlâ çok yüksek ve bunlar büyük bir tüketici grubunu temsil ediyor” diyor ve ekliyor: “Sigara içme ve seyahat konuları sıkça gündeme geliyor. Amerika’da yaşayan bir kadın aradı geçenlerde; İrlanda’ya tatile gidecekti ve sigara yasağı olup olmadığını sordu. Ona yasak olduğunu söylediğimizde ‘Tamam, o zaman Bulgaristan’a gideceğim’ dedi.”

Haberin Devamı

Belçika tiryakilerin “vaha”sı
Peki sigara içenler gerçekten tatil planlarını sigara içilip içilememesine göre mi yapacak? Eğer insanlar içkinin ucuz olduğu yerlere tatile gitmeyi planlıyorsa, sigara yasağının kapsamına göre de aynı tavrı sergileyebilirler. Yani turizm şirketlerinin bu tüketici kesiminin karşısına yeni turlarla çıkması gerekecek gibi görünüyor.
Peki nereler bu turların kapsamına girecek?
Avrupa ülkelerinin çoğunda yasak yürürlükteyken, sigara içenler için birkaç “vaha” mevcut. Örneğin, Belçika’da barlarda ve kafelerde sigara içmek hâlâ serbest.
Ülke özel puro kulüplerine de ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri, puro içen kadınların düzenli olarak bir araya geldiği Tobaco Hasselt. İspanya işyerlerinde ve kamuya açık yerlerin bir bölümünde sigarayı yasaklasa da nispeten tiryaki dostu bir ülke. Euro 2008’i izlemeye gidecek olan tiryakiler de şanslı çünkü turnuva kıtanın en az tütün karşıtı ülkelerinde düzenleniyor. İsviçre‘de sadece Ticino eyaletinde yasak geçerli; Avusturya halkı ise AB içinde sigara yasağına en fazla muhalefet eden millet. Orta ve Doğu Avrupa da sigara kullananlar için kurtarılmış bölgeler.

Haberin Devamı

Sigara içilen uçaklar mı?
Henüz emekleme döneminde olsa da “sigara turizmi” büyüyecek bir sektör gibi görünüyor. Almanya’da girişimci Alexander W. Schoppmann, uçakta nikotin krizine girenleri hedefleyen “Smokers’ International Airways” adlı tiryaki dostu bir havayolu şirketi kurmayı planlıyor. Japonya‘daki en büyük seyahat acentelerinden biri sigara içenlere özel Avrupa turları düzenliyor. Bu arada Estonya, puro içenlerin hobilerinin keyfini çıkarmaları için başkenti Tallinn’in puro salonlarına kısa kaçamaklar öneriyor.
Diğer seçenekler Rusya, Afrika, Hindistan ve Çin... Ve tabii ki puronun anavatanı Küba. Ama elbette sigarayı bırakırsanız tatil seçenekleriniz çok daha fazla.

Sigara yasağı 1500’lerde başladı

Sigara karşıtlığı tütünün tarihi kadar eski olabilir ama yasaklar 16’ncı yüzyılda başlıyor. Bilinen ilk tütün yasağını 1590’da Papa
VII. Urban koydu. Ancak hükümdarlığı sadece 13 gün sürünce yasak da uzun ömürlü olamadı. Papa VII. Urban, kilisenin içinde veya kapısının önünde tütün çiğneyen, toz halinde tütünü burnundan çeken veya pipoyla içen herkesi kiliseden aforoz etmekle   tehdit etmişti.
Bizim topraklarımızda ise IV. Murat’ın meşhur alkol ve tütün yasağı vardır.
Tüm şehri kapsayan tütün yasaklarının ilk örnekleri ise 1600’lerin başında Bavyera, Kursachsen ve Avusturya’da hayata geçti. Tütün 1723’te Berlin’de, 1742’de Konigsberg’de ve 1744’te Stettin’de (eski Alman şehirleri) yasaklandı. Yasaklar 1848 yılındaki devrimler sırasında yürürlükten kalktı.
İlk modern, ulusal çapta sigara yasağı ise 1941’e denk geliyor. Adolf Hitler’in emri üzerine, Karl Astel Enstitüsü’nün Tütün Tehlikeleri Araştırması‘nın desteğiyle Nazi Partisi tarafından tüm üniversiteler, postaneler, askeri hastaneler  ve Nazi Partisi’nin ofislerinde sigara içmek yasaklandı. 1945’te rejim son bulana dek Nazi Partisi kapsamlı tütün karşıtı kampanyalara imza attı.
Gelelim günümüze...
1973’te ABD’de kamuya açık alanlarda sigara içilmesini ilk yasaklayan eyalet Arizona oldu. Ardından Kaliforniya 1994’te işyerlerinde, 1998’de ise tüm kapalı yerlerde sigarayı yasakladı. Bunları Florida ve Washington takip etti.
2004’te İrlanda, Yeni Zelanda, 2005’te İtalya, İsveç, 2006’da İskoçya, 2007’de Estonya, Galler, İngiltere, Danimarka ve Fransa yasağı uygulamaya başladı.
Yasak sadece Batı’ya da özgü değil. 2005’te Himalayalar’daki Butan Krallığı sigara içilmesini ve satılmasını yasakladı.  Tanzanya da sigara karşıtı kanunlar çıkardı.