Pazar Top ütopyası

Top ütopyası

02.06.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dünya Kupası’na katılma ütopyası 1950’den beri sürüyordu. Ama bir dakika! Bu ütopyayla şampiyonluk emeli birbirine karışmıyor mu? Buyrun, kupanın bir kulbundan tutun, top testusuna girelim...

Top ütopyası

Top ütopyası

Dünya Kupası’na katılma ütopyası 1950’den beri sürüyordu. Ama bir dakika! Bu ütopyayla şampiyonluk emeli birbirine karışmıyor mu? Buyrun, kupanın bir kulbundan tutun, top testusuna girelim...

Testus Allahaemanetus / AHMET TURHAN ALTINER

Ütopya "Olmayan yer, gerçekleştirilmesi olanaksız olan hayal, proje" diye bilinirdi. Son yüzyılın sonunda ütopyanın gerçekleştirilebilen düşünce olduğunda çoğumuz birleşmedi mi? Türkiye Cumhuriyeti’nin kendisi de bir ütopya değil mi? Tek fabrikası olmayan batık bir imparatorluktan bugünkü duruma gelebilişimizi düşünün. 50 yılda 50 milyon kişiyi "şu veya bu şekilde" kentlileştirebilmiş olan Türkiye gibi bir başka ülke gösterebilir misiniz? Türkiye için "ütopyalar ülkesi"nden başka hangi terim kullanılabilir?
Türkiye ütopyalar ülkesi... Sağcısının da solcusunun da ütopyaları var. "Muasır medeniyet" ütopyası... "Eğitimden başlamak" ütopyası... "Köy-Kent" ütopyası... Bir de futbol ütopyamız yok mu? Ne sağcıyız ne solcu, futbolcuyuz futbolcu... Modern Türkiye’nin başlangıcı olduğu varsayılan 1950’den bu yana dünya futbol kupasına katılmak ütopyası ağır aksak, kör topal bugüne kadar devam etmedi mi? 1950’de savaşa gittiğimiz Güney Kore’de top oynamaya geldik bugün. Yalnız, bir dakika! Şimdi bu ütopya şampiyonluk emeliyle karışmış durmuyor mu? Hayal sahibi olmak, dalgacı olmak değil... Ütopyacı olmak matematikten sıfır çekmek değil... Katılmak, katılabilmişliği özlemek ütopyası gerçekleşti. Şampiyonluk başka bir serinin sonu değil mi? "Şampiyonluk ve şişinme", ikisi de bambaşka "ş" serileri. Ütopya peşinde olmak şişinmeye başlamanın adımı değil. Ütopya peşinde olmak dalgaya düşmek olmamalı. FIFA 2002 Dünya Kupası’nın kulplarından tutarak buyur ola içinde tatlı tatlı gezinmeye bu kez de...

1 FIFA Dünya Kupası’nın oynanacağı 31 Mayıs-30 Haziran 2002 tarihleri arasında aşağıdakilerden hangisi gerçekleşecek?
a. Bir ay boyunca herkes futbola kilitleneceğinden mecliste hortumculara gün doğacak.
b. Uzaktan kumanda aletleri istirahat edecek çünkü maç izlenirken "zapping" asgaride olacak.
c. Erkekler bir kez daha bütün dünyanın tek ve tartışılmaz efendisi olduklarını kanıtlayacak.
d. Hepsi veya hiçbiri

2 Futbolumuzun temel terimi nedir?
a. Fatih Terim
b. Şükür
c. Mansız
d. Davala

3 İzpavlo ve Vardamana’nın yer aldığı takım hangisi?
a. Hırvatistan
b. Romanya
c. Gulag Takım Adaları
d. Gemilerde takım torbası

4 FIFA Dünya Kupası başından beri matrak olaylara meydan olmuş. Alın işte, Hindistan futbol takımı 1950 kupa finallerinden niçin çekilmiş?
a. Tribünlere kutsal inek Apis alınmadığı için
b. Çıplak ayakla oynamalarına izin verilmediği için
c. Pakistan’ı protesto etmek için
d. Hiçbiri

5 1950 Dünya Kupası’na katılma hakkını Suriye’yi 7-0 yenerek kazanan Türk milli takımı ev sahibi Brezilya’ya niçin gidememişti?
a. Hindistan’a destek için
b. Yol masrafları yüksek olduğu için
c. Pek çok milli futbolcu Güney Kore’ye savaşa gönderildiği için
d. Hepsi

6 1954’teki önce şans sonra şanssızlığa bakın! Kura sonucu Türkiye, İsviçre’deki Dünya Kupası’na katıldı. Güney Kore’yi 7-0 yendi ama Almanlara 4-1 yenilince çeyrek final için, gariptir, Batı Almanya’yla yine oynadı ve bu kez 7-2 yenilerek elendi. Aşağıdaki futbolcularımızdan hangisi bu maçlarda 3 gol atmıştı?
a. Lefter Küçükandonyadis
b. İsfendiyar Açıksöz
c. Metin Oktay
d. Suat Mamat

7 Peki, Türk Milli Takımı 1958 Dünya Kupası’nda hangi ülkenin takımıyla oynamayı reddederek çekilmişti?
a. Yunanistan
b. Bulgaristan
c. Rusya
d. İsrail

8 Türk Milli Takımı 1970 ve 1982 dünya kupaları için oynadığı eleme grubu maçlarında hiç puan alamadı. Toplam 12 maç yaptı, toplam 3 gol attı, toplam kaç gol yedi?
a. 17
b. 29
c. 30
d. 35

9 Bugüne kadar her kupada yer almış olan yegane ülke hangisi?
a. Türkiye
b. İngiltere
c. Almanya
d. Brezilya

10 Dünya kupalarında gelmiş geçmiş en genç golcü kimdi? İsveç’teki 1958 Dünya Kupası’nda golü Galler Ülkesi’ne atmıştı.
a. Norman Whiteside
b. Maradona
c. Pele
d. Emre Aşık

11 Şap hastalığına tedbir yüzünden Güney Kore gümrüğüne takılan Türk takımı kumanyasındaki yiyecek hangisiydi? Meram anlatıp gümrükten geçmek için beş saat beklendi.
a. 90 paket düdük makarna
b. 20 kilo sele zeytin
c. 170 kilo beyaz peynir
d. 9 tepsi şöbiyet

12 Fransa’daki 1998 kupasını dünyada televizyondan toplam 3.3 milyar kişi izlemişti. Gezegenimizin en büyük televizyon olayı olan Dünya Kupası 2006’da nerede oynanacak?
a. Türkiye’de Kars’ta
b. Uzayda Mars’ta
c. Fas’ta
d. Almanya’da

13 Futbol sistem oyunu. İki yarıdan oluşuyor. Kuralları kolay. İzleyen herkes ahkam kesebiliyor. Ayrıca hem yıldız hem takım oyunu özelliğine sahip. Peki, Türk milli takımının oyun sistemi aşağıdakilerden hangisi?
a. 10-0
b. 4-5-1
c. 4-4-2
d. 3-5-2

Yanıtlar: 1) d, 2) ?, 3) d, 4) b, 5) b, 6) d, 7) d, 8) d, 9) d, 10) c, 11) c, 12) d, 13) d



PAZAR