Pazar Torunu yaşındaydım ama beni geride bıraktı

Torunu yaşındaydım ama beni geride bıraktı

18.04.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Torunu yaşındaydım ama beni geride bıraktı

Torunu yaşındaydım ama beni geride bıraktı





Adidas'ın yeni reklam kampanyası "Impossible is Nothing"de (İmkansız hiçbir şeydir) dünyaca ünlü sporcular var: David Beckham, Muhammed Ali, NBA yıldızı Tracy McGrady, koşucu Haile Gebrselassie... Bir de Fauja Singh var. Türkiye'de fazla tanınmayan 93 yaşındaki bu adam, Londra Maratonu'nu takip edenlerin yakından tanıdığı bir uzun mesafe koşucusu.
Önce hayat hikayesi: Singh, 1 Nisan 1911'de Hindistan'ın Pencap eyaletinde doğar. Şu anda hiçbiri hayatta olmayan üç kardeşi daha vardır. Çocukluktan itibaren koşmayı çok seven Singh, ülke çapında yarışlara katılır. "İyiydim. Keyif için değil, kazanmak için koşuyordum" diye anlatıyor bir röportajında. Sonra ailesinin geçimini sağlamak için çiftçilik yapar ve koşmayı bir kenara bırakır.
Evlenir, altı çocuğu olur ama ikisi daha sonra hayata gözlerini yumar. Dört çocuğundan 13 torunu, 5 tane de torununun çocuğu olur. Bundan 11 yıl önce karısı da ölünce, hayatını kazanmak için yaptığı çiftçiliği bir kenara bırakıp Hindistan'dan İngiltere'ye, oğlu Suky'nin yanına gelir.
Koşu ayakkabılarını tekrar giymesi de bu gelişmeyle gerçekleşir. Gündüzleri yapacak fazla bir şeyi olmadığı için evinin civarındaki sokaklarda önce yürümeye sonra hafif hafif koşmaya başlar. Ardından bazı yardım derneklerine para toplamak için 10 millik yarışlarda boy gösterir. Bir de antrenör edinir kendine. Yakınlarında oturan Harmander Singh'le (soyadı aynı ama akrabası değil) tanıştırır komşuları onu. Harmander Singh kısa zamanda Fauja Singh'ın tercümanı, çalıştırıcısı ve en yakın arkadaşı olur.
Singh bir gün TV'de Londra Maratonu'nu seyreder ve bir sonraki sene katılmayı aklına koyar. O zamandan beri altı maratonda boy gösterir: Üç defa Londra, iki defa Toronto, bir defa da New York. Bugün koşulacak Londra Maratonu'ndan sonra bir süre ara verecek. Amacı, yeni bir dünya rekorunu eline geçirmek; bir maratonu bitirmiş en yaşlı kişi olmak. Sonra spor hayatını tamamen noktalayacak. Rekor şu anda 98. Singh bugün koşacak, sonra bırakacak, beş yıl sonra dönecek ve bu kez rekor için start noktasına gidecek. Peki rekoru kırabilecek mi? Antrenörü "Niye olmasın?" diyor. Pek çoğu 20'lerinde, 30'larında binlerce insanla yan yana finiş çizgisini geçme fikri ona o kadar cazip geliyor ki gözleri parlıyor. Fauja herkesin çalışması ve kazancını başkalarıyla paylaşması gerektiğine inanıyor. Onun paylaşma yöntemi, Bliss yararına koşmak. Erken doğan bebeklerin yaşaması için araç ve gereçleri temin eden bir yardım kuruluşu bu.
Geçen yıl Londra'da Adidas'ın dikkatini çeken Fauja, "İmkansız hiçbir şeydir" reklam kampanyası için alacağı parayı açıklamıyor ama hepsini Bliss'e vereceğini söylüyor: "En yaşlının en gence yardım etmesi fikri beni hem mutlu ediyor hem de bana hız veriyor."

Yaş grubunda dünyanın en iyi derecesi ona ait
Fauja Singh 2000 yılında Londra Maratonu'na katıldığında 89 yaşındaydı. Bir önceki koşusunda 36 yaşındaydı yani 53 yıldır bu işten uzaktaydı. Maratonu 6 saat 54 dakika 42 saniyede tamamladı.
Sonraki yılki derecesi neredeyse aynıydı: 6 saat 54 dakika 55 saniye. Ama 70 ve üstü yaşında biri tarafından 90'lı yıllardan itibaren yapılmış en iyi dereceyi bir saat geride bırakmıştı.
2002'de rekorunu dokuz dakika geliştirdi ve 6 saat 45 dakika 31 saniyeye ulaştı.
Geçen yıl Londra'da derecesini 6 saat 2 dakika 43 saniyeye çekti.
2003 Eylül'ünde Toronto Maratonu'nu 5 saat 40 dakika 33 saniyede tamamladı. Böylece kendi yaş grubunda dünya rekorunun sahibi oldu.

Uzun bir ömür için önerisi: Her gün egzersiz yapın ve dua edin
Fauja Singh'in boyu 1,83 metre, ağırlığı 52 kilogram. İnce ama sağlıklı bir görüntüsü var. Kadınlara bayılıyor. Antrenörü "Kadınların sohbetine de hayran" diyor.
Koşu stili sakin, kontrollü, seyircilere sakinleştirici almış hissini veriyor. Her gün 8-10 mil koşuyor.
Yaşam biçimi çok basit: Düzenli yemek ve bolca egzersiz yapmak. Et yemiyor, sigara içmiyor, alkol kullanmıyor. Sebze ağırlıklı besleniyor.
Sokakta kendisine küfür etseler bile duymazlıktan geliyor. Güçlü olabilmek için insan hayatında sevginin olması şart ona göre. Dinç ve genç kalmak isteyenlere şu nasihatleri veriyor: "Sinirlenmemeye gayret edin. Her gün belli bir süre egzersiz yapın, insanlara yardım edin. Dua edin."
Hayatının sonunda başkalarına yardım etme olanağını ve yeteneğini kendisine bahşettiği için Tanrı'ya şükrettiğini söylüyor. Her sabah koşmaya başlamadan önce meditasyon yapıyor.

Fauja Singh ile röportaja gittiğim pazar sabahı onu yine bir vakıf yararına futbolcularla koşu yapmaya hazırlanırken buldum. Sahasının etrafında ısınma koşusu yaparken eşlik ettim. Sahanın etrafında ikinci defa döndüğümüzde nefesim kesilmeye başladı, sigaranın ciğerlerime yaptığı etkiyi anladım. Daha fazla koşamayacağımı hissetmiştim. Gururum beni sahanın etrafında bir kez daha koşmaya zorladı. 93 yaşındaki büyük büyükbaba Fauja Singh'in önce yanında, sonra arkasından koşarken başındaki türbanının uzun sakalının rüzgarda arkasına savrulmasını seyredebiliyordum ancak. O ise arayı hızla açmakla meşguldü. Bense üçüncü turda nefes nefese koşuyu bırakmıştım.