Pazar “Tribün dolgusu değiliz”

“Tribün dolgusu değiliz”

15.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İmkanı olmayan kadınlara futbol tekniklerini öğretmek için internette Kübra ile Futbol sitesini kuran Kübra Keskindokur: “Biz kadınları sadece yasaklı maçlarda ya da tribün dolgusu olarak kullanmayın. Yeşil sahalarda da yapacak şeylerimiz var”

“Tribün dolgusu değiliz”

Kadınlar futboldan anlamazmış. Kim demiş? Kadınlar ellerini attıkları her işi başardıkları gibi bunun da üstesinden geldiler. Maçlara gidiyor, tribünleri dolduruyor, spor haberlerini sunuyorlar. Tabii bir de izlemenin dışında futbol oynayanlar var. Kübra Keskindokur (30) bu kadınlardan biri. Kendini bildi bileli futbol oynuyormuş. Futbolu çok sevdiği için de kendisi gibi futbolu seven ama imkanı olmayan gençlere yardım etmek istemiş ve “Kübra ile Futbol” sitesini kurmuş.

Haberin Devamı

Kübra ile Futbol” nasıl doğdu?

Eski bir futbolcu olmamdan dolayı doğdu aslında. Kadın futbolunun ülkemizde ilgiye ve desteğe ihtiyacı olduğu için eğitimi dijital ortama taşıyalım ve imkanı olmayan gençlere futbolu öğretelim dedik.

Ne kadar oldu kurulalı?

Üç ay önce Youtube üzerinden çıktık. Ayrıca diğer sosyal mecralarda da varız. İzlenme süresi olarak 5 bin dakikayı bulduk. Yani 60 dakikalık bir dizinin 83 bölümüne eşdeğer. Türkiye dışında 45 ülkeden de izleyicimiz var.

İletişime geçmek isteyenler var mı?

Balıkesir, Hatay, Ankara, Kocaeli, Sakarya, İzmir, Mersin’den insanlar var. Yaş yelpazemiz 13’ten başlayıp 34’e kadar çıkıyor. 13-17 yaş arasındakiler şampiyonaya benimle hazırlanmak istiyor, şehirlerine çağırıyorlar.

Haberin Devamı

Eski futbolcuyum dediniz. Şu anda neyle meşgulsünüz?

İngilizce öğretmenliği mezunuyum.
10 yıl kadar kurumsal şirketlerde çalıştım. Sonrasında kendi şirketimizi kurduk: Moneta Production. Üç ortağız. Reklam ve tanıtım videoları çekiyor, markalara sosyal medya hizmeti veriyoruz.

“Van deplasmanında davul zurnayla karşılandık”

Futbol erkek sporu olarak kabul ediliyor. Siz bir engelle karşılaştınız mı?

Erkekler oynayışınızı, topa vuruşunuzu gördüklerinde destek oluyorlar aslında. Kötü bir şeyle karşılaşmadım. Zaten biz de kızların futbol oynaması şaşırtıcı olmasın, sıradanlaşsın istiyoruz.

Kız futbol takımları erkekler kadar popüler olamıyor. Neden?

Keşfedilmemiş bir potansiyel var kadın futbolunda. Benim zamanıma göre sayı yükseldi ama kalitenin de artması gerekiyor. Markaların sponsorluk vermesi, destek olması lazım.

İlginç bir anınız var mı?

Lisanslı oynarken Van’a gittiğimizde davul ve zurnayla karşılandık. Geçenlerde bir bayan ligi maçını izlemeye gittiğimizde aynı anda iki maç vardı ve seyirciler erkeklerin değil, kızların maçını izliyordu.

Kadınların futbolla ilgilenmesi statlarda nefret söylemlerini azalttı mı?

Kadınlar doğası gereği biraz daha anaç ve yumuşak mizaçlı. Sadece yasaklı maçlarda, tribünlerde tribün dolgusu olarak kullanmayın bizi. Bizim yeşil sahalarda da yapacak şeylerimiz var.

Haberin Devamı

Futbolda en zor hareket ne sizce?

Hareket değil de oyunu okumak çok önemli; arkadaşım nereye kaçacak, ben topu nereye atarsam kolay olur ve skora çevrilir diye düşünmek gerek. Zihinsel bir oyun futbol, zeka istiyor.

İlerisi için ne gibi planlarınız var?

Bu yıl 6 Haziran-7 Temmuz arasında Kadınlar Dünya Kupası olacak. Kubrailefutbol.com sitemizde turnuvaya katılacak dünya takımlarını tanıtıyoruz. Kübra ile Futbol Akademisi’ni kurmak en büyük hedefimiz. Ayrıca projemiz destek gördüğünde şehirlere gidip eğitimimizi bire bire taşımak istiyoruz.

“Barselona’da maç izleyeceğiz”

Kızlar Sahada ve
1in11.org isimli iki oluşumdan bahsediyorsunuz sitenizde...

Kızlar Sahada özel bir futbol turnuvası, futbola gönül veren herkes katılabiliyor. Biz de yaşadığı şehirde kadın takımı olmayanlara online eğitimi kullanarak destek verebilmek için onların video çekimlerini üstlendik. 1in11.org ise Messi’nin, Barcelona’nın, Unicef’in desteklediği bir sosyal sorumluluk projesi. Dünyada her 11 çocuktan 1’i hak ettiği eğitim şansını bulamıyor ve hayata düzgün bir başlangıç yapamıyor. Farkındalık yaratabilmek için bir videoyla katıldık ve birinci olduk. 2015-2016 sezonunda Şampiyonlar Ligi’ne gidiyoruz. Barselona’da, Camp Nou’da maçı izleyeceğiz.

Haberin Devamı

Nasıl bir videoyla katıldınız?

11 kere topu sektirdim ve daha sonra basket attım.