Pazar Türkücü ‘cici kızlar’

Türkücü ‘cici kızlar’

14.10.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Üç genç kızdan kurulu türkü grubu Eylül ikinci albümünü çıkardı. "5 Mevsim" adlı bu albümde eski türküleri bozmadan, gitarla yorumluyorlar

Türkücü ‘cici kızlar’

Türkücü ‘cici kızlar’

Üç genç kızdan kurulu türkü grubu Eylül ikinci albümünü çıkardı. "5 Mevsim" adlı bu albümde eski türküleri bozmadan, gitarla yorumluyorlar

ELİF KORAP

Kendi reklamınızı yapsaydınız hangi sloganı kullanırdınız?" sorusuna "Her mevsim Eylül, her mevsim kahkaha" yanıtını verecek kadar neşeli, eğlenceli, komik kızlar. Her ne kadar hüzünlü türküleri yorumlasalar da, Grup Eylül’ün üç kızı Aslı Baltacı, Yasemin Uludoğan ve Kanadalı Shivaun Corry doğuştan kişiliklerine iliştirilmiş neşelerini müziklerine sızdırmaya çalışıyorlar. Bundan iki yıl önce "Burçak Tarlaları" ile tanıdığımız Grup Eylül’le henüz piyasaya çıkan ikinci albümleri "5 Mevsim"i bahane ederek konuştuk. Ve çok eğlendik!

Türkü yorumlayan pek çok grup var. Sizin farkınız nedir?
Yasemin Uludoğan: Biz Latin-caz ve klasik gitar eğitimi aldık. Eski türküleri gitarla yorumluyoruz ve bu teknikleri kullanıyoruz. Bir farkımız da çok sesli olmamız.
Aslı Baltacı: Biz Batılı enstrümanlarla geleneksel müziğimizi yorumluyoruz. Kendi müziğimizi onların enstrümanlarıyla yorumlayarak dünyaya açılmak istiyoruz.

Şu an başka mesleklerle de uğraşıyor musunuz? Yalnızca müzik mi var hayatınızda?
Y.U. : Artık yalnızca müzikle uğraşıyoruz. Ben daha önce reklamcılık yapıyordum.
A.B. : Ben oyuncu olmak istiyordum. Ferhan Şensoy’un "Nöbetçi Tiyatro"sundaydım. Sakın oyuncu yazmayın, kızar. Sonra bir Latin dans grubuna girdim. Dizilerde oynuyordum.
Shivaun Corry: Ben Türkiye’de müzik öğretmenliği yapıyordum.

Grubun bir elemanı değişti
Daha önce grubunuzda yer alan Tutku Tüzcet yerine, şimdi Shivaun sizinle.
Y.U. : Anlaşmazlıklar nedeniyle albüm çıktıktan sonra ayrıldık. Ancak biz Grup Eylül’ü hep üç kişi olarak düşündük. Shivaun bizi ilk başta folklor grubu zannetmiş. Tanıştık ve uyumumuzu fark ettik.
S.C. : Ben zaten, Ortadoğu ve Doğu Avrupa müziği çalışıyordum ve Türk müziği ilgimi çekiyordu. Müziğiniz hem Doğu Avrupa ritimleri hem Ortadoğu makamlarını içinde barındırıyor.

İlk albümünüz "Burçak Tarlaları" istediğiniz başarıyı yakaladı mı?
Y.U. : Tahmin ettiğimizden daha iyiydi. İlk olduğu için bazı acemilikler oldu, ancak Anadolu’da çok sevildi. İkinci albümümüz daha olgunlaşmış bir şekilde çıktı. n

‘İnsanlar geçen süre içinde bizi unutmamış...’
Eylül elemanlarını sokakta görenler "Bahçelerde Börülce"yi söylemeye başlıyor. Yani onlar artık ünlü...

Sizce ilk albümün ardından ünlü oldunuz mu?
A.B. : Olduk. Geçenlerde "Yapay Zeka" filmine gittim. İki yıl aradan sonra bizi unuttular derken, bilet satan görevli "Bahçelerde Börülce"yi söylemeye başladı. "Siz hangisisiniz?" diye sordu.

İyi para kazanabildiniz mi?
Y.U. : İlk albümden idare edecek kadar kazandık. İkincinin tanıtımına yeni başladık.
A.B. : Hiç ticari amacımız yok!

Gerçekten mi?
(Gülüyorlar)
A.B. : Hayatımızı sürdürmek için para kazanmak zorundayız. Çok konser, Çok para!
S.C. : Ben bir yılda hiç para kazanmadım.

Yeni albümünüzü biraz anlatır mısınız?
A.B. : Biz çok iyi olduğunu düşünüyoruz. Geçenlerde Hıncal Uluç’la tanıştık. "Beni geçmişe götürdünüz" dedi. TRT’den Rüstem Avcı’yla beraber Arşivlerden türküler seçtik. Hepsini denedik. Bize en çok uyanları seçtik.

Bu albümden beklentiniz nedir?
A.B. : Hayalimiz "İşte bunlar da yeni çıtır kızlar" imajını yıkmak ve müzik birikimimize dayanarak kaliteli işler yapmak. Eylül isminin Modern Folk Üçlüsü gibi anılmasını sağlamak.

Grup üyeleri birbirlerini anlatıyor
Yasemin: "Aslı, gerçek anlamda bir dost, yedi yıllık arkadaşım. Ama çok dağınık! Shivaun çok disiplinli biri ama çok unutkan! Her şeyini arkasından topluyoruz. Bazen arıyor ‘Kemanımı sende mi unutmuşum?’ diye. Çantasını, telefonunu, her şeyini sürekli unutur."
Aslı: "Yasemin’in dostluğunu seviyorum. Sevmediğim yönü çok ayrıntıcı olması. Bardak burada değil, şurada dursun gibi ayrıntılara bile takılır. Shivaun’ın, yabancı olduğu için olaylara değişik yaklaşmasını seviyorum. Ben de çok unutkan olmasından hoşlanmıyorum."
Shivaun: "Yasemin, çok Avrupalı bir kız. Kafamız aynı yönde çalışıyor. Çok iyi organizasyon yapıyor. Provaların hep onun evinde olmasını sevmiyorum. Neden benim evimde olmuyor? Aslı, müzik olarak bana çok duygu veriyor, bunu seviyorum."




PAZAR