Pazar Twitter’ın yaramaz çocukları

Twitter’ın yaramaz çocukları

13.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Twitter’da çoğunluk kendilerine “troll” diye tepki gösterse de onları internet dünyasının mizahçıları olarak gören de var. Onlar uydurduklarıyla Twitter’da gündem yaratan sosyal medyanın yaramaz çocukları

Twitter’ın yaramaz çocukları

Son yılların en büyük iletişim fenomeni olarak gösterilen Twitter’a girdiğinizde sol tarafta yer alan “Trending Topics” (TT) yani en çok tweet atılan konular listesinde kimi zaman çok şaşırtıcı ve neredeyse inanmakta zorlandığınız konularla karşılaşabilirsiniz.
Bu konular sevdiğiniz bir ünlünün gerçek olmayan ölüm haberinden “Yılbaşı kutlayanlar idam edilsin” mesajına kadar, Twitter’ın bu hallerine alışık olmayanlar için rahatsız hatta şoke edici içerikler olabiliyor. Personalarıyla Twitter’da sahte bir gündem oluşturan bu Twitter kullanıcıları çoğunlukla oluşturdukları suni gündemle Twitter’ı takip eden kişileri yanlış bilgilendirerek onların hasassiyetlerini ölçüyorlar. Twitter’ı bir bilgi edinme ve paylaşma ortamı olarak değil de eğlence ve tiye alma platformu olarak gören bu kişiler çoğunluk tarafından “troll” olarak bilinseler de onlar bu yaftanın kendilerine yapıştırılmasından nefret ediyor ve “troll”lüğü kabul etmiyor.

Troll aslında nedir?

Troll bir çeşit balık avlama yöntemi. Bu yöntemde, hareket eden gemiden yem sarkıtılır ve balık sürüleri bu yemin peşinde hareket ederek bir araya toplanır. Toplanan bu sürü, daha sonra yine bu yem sayesinde bir ağa sürülür.
Günümüzde Twitter’da yem yerine hashtag’ler kullanılmakta. Takipçilerini gerçekte olmayan veya çok saçma bir konuyla “yemleyen” bazı kullanıcılar “Yozgat Yunanistan’a Verilsin”, “Kütahya İl Olsun” veya “Köpek Eti Yemek İstiyoruz” gibi mesajları işbirliğiyle trending topic yapıyor daha sonra bu mesajları ciddiye alan insanların yaptığı yorumları paylaşarak Twitter’da kendilerine bir çeşit eğlence yaratıyor.

Kim kaç kere öldü?

Troll’ler yanlış bilgiyi hızlı bir şekilde yaymaya bayılıyorlar. Bunlar kimi zaman Aselsan’ın (Askeri Elektronik Sanayii) yüzde 51’inin İsrail’e satıldığı yönünde, ulusal medyanın bile ciddiye aldığı bir haber olabildiği gibi zaman zaman da çok sevilen bir ünlü simanın ölüm duyurusu da olabiliyor. Twitter’da hakkında öldüğü yönünde en çok haber çıkan kişi ise Münir Özkul. Nejat Uygur ve Ciguli de bugüne kadar neredeyse ayda en az bir kez “ölen” Münir Özkul’la aynı kaderi paylaşan isimler.
Twitter’da uydurduklarıyla kitleleri yanlış bilgilendirmeyi bir eğlence haline getiren o isimlerden bazılarıyla konuştuk...

Haberin Devamı

“Bana ‘Sayın Bakanım’ diyenler bile oldu”

Esed Kıratlıgil
@sunigundem

Bio: İslam Hukuku uzmanı. Şer-i avukat. Mekke Barosu Başkanvekili. ADD Genel Sekreteri. Mason.

Yaşınız?

28

İşiniz?

Finans ve danışmanlık.

Twitter’da sizi ne olarak tanımlayabiliriz?

Çoğunlukla troll evet, kırmızı çizgileri olan bir troll de diyebiliriz, hukuki çerçevenin dışına çıkmamaya özen gösteriyorum

Twitter’ı ne amaçla kullanıyorsunuz?

Troll Twitter hesabımı stres atmak ve eğlenmek için, nadiren de gerçek hesabımda kendimi sansürlemek zorunda kaldığım konularda özgürce yazabilmek için kullanıyorum.

Son zamanlarda Twitter’da olan en komik olay neydi?

Bence son zamanlardaki en komik olay “Gül’ü Erdoğan’a Tercih Ederim” etiketini TT listesine soktuğumuzda bize farklı kişilerden gelen “Bu kesin Kemalistlerin işi”, “Bu kesin Cemaatçilerin işi”, “Bu kesin AKP’lilerin işi”, “Bu kesin dincilerin işi” gibi birbiriyle anormal ölçüde çelişen ithamlardı. Bu ithamlarda bulunan farklı gruplardan insanların her biriyle diğer grupları çekiştirdik “evet, kesin onların işi” diye. Şahsen her uçtan insanı birbiriyle çekiştirmekten inanılmaz keyif aldım. Bu arada bana “Sayın Bakanım” diye tweet atanlar da pastanın kreması oldular.

Haberin Devamı

Twitter’da en çok ne yapmaktan hoşlanıyorsunuz?

Mesela herhangi bir konuya veya zümreye fanatiklik derecesinde bağlı, şovenizmden gözü dönmüş insanları kızdırmaktan hoşlanıyorum. Ya da basmakalıp, sıkıcı şeyler söyleyen insanları tespit edip “araya almaktan”.

50 yıl önce troll’lük nasıl yapılırdı?

Twitter sadece geleneksel medyanın yerini değil kahvehane ve berber salonunun da yerini aldı aslında. Twitter’dayken tüm dünyanın beraber oturup ahkam kesebildiği bir kahvehanedeyiz.

“Ben kendimi Twitter’da ‘goygoycu’ olarak tanımlıyorum”

Dr. Yanko Madyanoğlu
@Hokeleke
Bio:
KASSAM (Konjonkturel Analitik Strateji Sağlama Merkezi) Toplumsal Ayrışma Noktalarını Tetkik ve Sosyolojik Etüdler Masası Sekreteri

Yaşınız?

32

İşiniz?

Tam olarak mesleğimi söylemek istemiyorum ama yine internet odaklı bir iş yapıyorum.

Haberin Devamı

Twitter’da sizi ne olarak tanımlayabiliriz?

Ben kendimi goygoycu olarak tanımlıyorum. Bazen son derece ciddi politik tweet’ler veya entel dantel fikirlerimi de paylaştığım oluyor. Bunun bir dengesini tutturmaya çalışıyorum.

Twitter’ı ne amaçla kullanıyorsunuz?

Aslında dengesiz bir sanal personam var. Söylediğim gibi bazen ciddi politik içerikli tweet’ler, bazen belirli bir grup içinde dönen sohbet odaklı tweet’ler, bazen “troll’lemek” olarak tanımlayabileceğimiz davranışa yakın tweet’ler yazıyorum. Twitter’ın benim için hâlâ çekici olmasının bir sebebi de anonim bir kimlik içerisinde çok farklı davranışları gösterme özgürlüğüm olması. Günlük hayat bizi konformist ve siyaseten doğru bir dilin içinde tutarlı davranışlar göstermeye zorluyor. Bu tutumlara yabancılaştığım noktada, sanal kimliğimle bu yabancılaşmayı dışa vurabiliyorum.

Son zamanlarda Twitter’daki en komik olay neydi?

Benim tüm 2012 yılı içerisinde en çok güldüğüm iki olay var. Bir tanesi takip ettiğim kullanıcılardan birinin ortaya attığı “Aselsan’ın yüzde 51 hissesi İsrail’e satıldı” iddiasının Twitter’da yarattığı dalgalanma, ve siyasetçiler dahil pek çok kişinin bu konuya gösterdiği tepkilerdi. İkinci benzer durum ise takip ettiğim bir başka kullanıcının 29 Ekim günü
Che Guevara’ya atfettiği “Cumhuriyeti dünyada kusursuz inşa eden 3 kişi var; Olof Mellberg, Hugo Chavez ve Mustafa Kemal Atatürk“ sözünün o gün yüzlerce insan tarafından gerçek zannedilerek aynı şekilde kullanılması. Bu durumu izlerken de bilgi ve gerçeklik üzerine derin derin düşüncelere dalıyor insan.

Haberin Devamı

Twitter’da en çok ne yapmaktan hoşlanıyorsunuz?

Ben Twitter’da en çok sohbet etmeyi seviyorum. Ancak bu sohbetlerin döndüğü belirli bir grup ve bu grubun zaman içinde oluşturduğu matruşkalaşmış bir dili var. Söylenenlerin ne zaman ciddi, ne zaman ironi olduğunu anlamak için bu mikro gruplara, onların kullandığı bazı kelimelerin geçmişine ve alt anlamlarına hakim olmak gerekiyor.

Haberin Devamı

Bir troll’ü yolda görsen tanır mısınız?

Hiç sanmıyorum. Beni de günlük hayatımda tanıyanlar sanal kimliğimi öğrendiklerinde çok şaşırıyorlar. Troll’leri, değil sokakta Twitter’da görünce bile tanıyamadığım oluyor. Yani sen kendini tongaya düşmeyecek kadar akıllı sansan bile beklenmedik bir anda kendini troll’lenmiş bulabiliyorsun.

“Troll’lük bence toplum içindeki bazı tabuları yıkma olayıdır”

Erman
@Pedererr
Bio:
bura iyi, bura iyi

Yaşınız?

22

İşiniz?

Endüstri mühendisliği 3’üncü sınıf öğrencisiyim

Twitter’da sizi ne olarak tanımlayabiliriz?

Troll’lük bence toplum içindeki bazı tabuları yıkma olayı. Bir seneye yakın bir süredir Twitter’da troll olarak tabir edilen tayfanın içindeyim. Zaman zaman toplumun en hassas noktalarına vurduk, zaman zaman da bir bütünlük sağlayıp bazı şeyleri protesto ettik.

Twitter’ı ne amaçla kullanıyorsunuz?

Açıkçası troll’lük yaparken bir amaç gütmüyorum. Bazıları siyaset yapıyorsun diyor ama alakası bile yok. Toplumun büyük bir kısmının çoğu konuda çok çok az bilgisi var. Bunu irdelemek için yapıyorum diyebilirim. Tabii gülmek ve kafayı dağıtmak için de.

Son zamanlarda Twitter’daki en komik olay neydi?

Bundan 4-5 ay önce gerçekten güzel troll’lemeler oluyordu. Şu zamana kadar en çok Armağan Çağlayan’ı troll’lediğimde gülmüştüm. Çoğu kişi de bilmez bu hikayeyi. Kendisine bir mention atmıştım, İzmir’de kendine ait bir sitenin İzmir Belediyesi tarafından yıkılmasıyla ilgili. Buna inanmıştı.

Twitter’da en çok ne yapmaktan hoşlanıyorsunuz?

Troll olarak “ Şunu yapmayı çok seviyorum” diyemem, zaten çoğu olay doğaçlama gelişiyor. Ama ünlüleri troll’lemeyi çok seviyorum.

“Hayvanseverleri Tuzla’ya, Güney Kore gemisi aramaya gönderdim”

YARIM DELİ
@YARIMDeli
Bio:
Veteriner hekim

Yaşınız?

28

İşiniz?

Turizmciyim.

Sizi Twitter’da ne olarak tanımlayabiliriz?

Bu aslında nasıl baktığınıza bağlı, bazen troll, bazen underground fenomen, bazen sizden biri.

Twitter’daki en komik olayınız neydi?

Ömür Gedik ve Sevda Demirel gibi “duyarlı” hayvanseverleri Tuzla’ya gönderip Uzakdoğu’ya köpek sevkiyatı yapıldığına dair bir muhabirlik yapmıştım. Akşam tüm ana haberlerde onları kameralar eşliğinde Tuzla’ya gidip denize açılmış Güney Kore bandralı gemi aradıklarını gördüğümde üzerimde atlet, altımda çizgili pijama, elimde mandalina vardı. Bence çok eğlenceli.

Twitter’da en çok ne yapmaktan hoşlanıyorsunuz?

Twitter’da eskiden ‘sazan avi’ yapmayı seviyordum, artan troll popülasyonu yüzünden bunu artık çok sık yapmıyorum. Daha çok makara yapıyorum kendi kendime.

Twitter kısaltmaları

“ARO” mesajı ilk çıktığında büyük bir çoğunluk anlayamadı. Daha sonra “ARO”nun “Allah Razı Olsun”un kısaltması olduğu anlaşılınca “Allah” la başlayan dileklerin 100’e yakın kısaltması üretildi ve Twitter’da belli bir kitle arasında yaygın olarak kullanılmaya başladı. İşte onlardan bazıları:
AYvYO: Allah yar ve yardımcın olsun
ARV: Allah rahatlık versin
ASOV: Allah sıralı ölüm versin
ASDG: Allah’ını seven defans gelsin
AGGRO: Allah, gani gani razı olsun
BYAASKK: Ben yedim Allah artırsın, sofrayı kuran kaldırsın
AG: Allah göstermesin
ATTD: Allah tekerine traş değdirmesin
ASI: Allah seni inandırsın