Pazar Ürgüp’te Yunak Evleri

Ürgüp’te Yunak Evleri

27.05.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Eskiden Rumlar’ın ve Türkler’in oturduğu "Yunak Evleri" artık otel olarak hizmet veriyor

Ürgüp’te Yunak Evleri

Ürgüp’te Yunak Evleri

Eskiden Rumlar’ın ve Türkler’in oturduğu "Yunak Evleri" artık otel olarak hizmet veriyor

Ali Rıza Kardüz

Ürgüp’te dağı oyarak, dağın içine otel yapmışlar. Dağı oymuşlar ama, dağın içindeki otel odaları beş yıldızlı diye adlandırılan tür otel odalarındakinin benzeri. Altınız taş, duvarlar taş, tavan taş. Dağa taş basamaklarla tırmanıyor, bir oyuktan odanıza ulaşıyorsunuz. Odanın önünde gene taştan oyulmuş, bir balkondan nefis Ürgüp manzarası seyrediyorsunuz.
Ürgüp’ün Yunak Mahallesi’nde, dik bir kayadan dağ var. Yıllar önce insanlar bu dağın içini oyarak kendilerine küçük küçük evler yapmış, orada yaşamaya başlamışlar.
Hala da yaşıyorlar.

Üç kardeş, Yusuf, Özcan ve Osman Görürgöz, Yunak Mahallesi’ndeki dağın içine oyulmuş bu evleri teker teker sahiplerinden satın almışlar. Sonra bu evleri dağın içinden tünellerle birbirine bağlamışlar. Böylece bir taştan dağ oteli oluşmuş.
Bu dağ otelinin adı "Yunak Evleri". Evlerin tarihi 5’inci ve 6’ncı yüzyıla kadar geriye gidiyor. Sonra Rumlar, sonra Türkler bu evlerde yaşamış.
Otelin şimdilik 17 odası var. Otel odalarının bazıları "suit" (daire) şeklinde. Her odanın kocaman ve modern banyosu, ısıtması, soğutması var. Odalar antika gibi değil de gerçek antika mobilyalarla döşenmiş.
Dağın önündeki küçük ve eski bir Ürgüp evi, lokanta haline getirilmiş. Evle lokanta dışında dinlenme salonları düzenlenmiş. Bu kadar doğal bir otel herhalde dünyanın başka ülkelerinde bulunamaz.
Küçük odaların kahvaltı dahil günlük 85 dolar, iki bölümlü "suit" odaların fiyatı 110 dolar. Lokantada yerel bir yemek için 10 milyon Türk lirası dolayında ödeme gerekiyor. Yolunuz Ürgüp’e düşer ise Yunak Evleri’nde kalmanızı tavsiye ederim. (Ürgüp, Tel: (0384) 341 69 24 / www.yunak.com)




PAZAR